Energia geotermală obținută cu ajutorul unei super-arme?

O idee aplaudată de lumea petroliștilor ar putea deveni tehnologia viitorului în domeniul energiei geotermale. Pe scurt, energia termică de sub scoarța Terrei ar putea fi accesată mai ușor dacă am utiliza o ”armă” cu care să ”împușcăm” pământul... Sună SF, dar compania HyperSciences susține că e fezabil.

foraj geotermal hypersciences - ecoprofit 0

Islanda este, în acest moment, țara care beneficiază cel mai mult de pe urma energiei geotermale. Dar asta datorită faptului că islandezii nu trebuie să foreze la adâncimi prea mari pentru a da de rocile calde. În restul lumii, însă, pentru a putea beneficia de energia geotermală la nivel industrial, ar fi nevoie de foraje la adâncimi de circa 5 km. Iar acest lucru, în condițiile tehnologiilor actuale de forare, presupune costuri uriașe, de zeci de milioane de dolari pentru un singur puț.

Ei bine, Mark Russell, directorul companiei HyperSciences susține că are o metodă care va rezolva rapid și convenabil această dilemă: forajul cu ajutorul proiectilelor. Compania sa deja a patentat acest sistem în SUA și se pare că ideea este atât de atractivă, încât Shell a decis să finanțeze cu un milion de dolari cercetările HyperSciences în această direcție.

foraj-geotermal-hypersciences-ecoprofit

Principial, metoda de forare a HyperSciences presupune utilizarea unui accelerator cu gaze. Gazele sunt acumulate într-o cameră specială ermetică și, odată aprinse, presiunea uriașă creată imprimă proiectilului o viteză amețitoare, de circa 2 km/s (7.200 km/h).

Proiectilul este special conceput, având capacitatea de a zdrobi totul în calea sa, fărâmițând orice fel de rocă, oricât de dură. În acest proces, s-ar distruge și proiectilul, dar nu înainte de a face o gaură în pământ de câteva zeci de metri. Prin utilizarea mai multor proiectile, lansate unul după altul, s-ar fora, practic, de zeci de ori mai rapid decât prin metodele actuale. Iar, în cazul unor sedimente foarte dure, proiectanții susțin că ar putea fi utilizate proiectile explozive, pentru a crește eficiența forajului.

Pentru moment, Russell și echipa sa sunt în faza de testare intensivă a tehnologiei, care ridică și multe semne de întrebare privitor la efectele asupra mediului subteran sau a apelor freatice. Russell, însă, este încrezător în rezultatele pe care le va obține – până la urmă, vorbim de un fost cercetător la NASA sau Boeing.

Dacă tehnologia de forare HyperSciences se va dovedi viabilă, acest lucru ar putea însemna un uriaș pas înainte pentru industria energetică. Și asta deoarece energia geotermală se consideră că are potențialul de a înlocui complet termocentralele, centralele nuclearea și chiar cele hidroelectrice. Și, cine știe, în viitor ar putea fi de ajutor chiar și pe alte planete – probabil o referire la celebrul roman al lui Jules Verne, ”De la Pământ la Lună”.