Veste bună pentru Europa: procentul energiilor regenerabile crește, emisiile CO2 scad

Începem săptămâna cu o știre pozitivă despre Europa: în 2014, sursele de energie regenerabilă au reprezentat o treime din totalul energiei pe plan european, iar emisiile de CO2 au fost mai mici cu 5% față de anul precedent. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană este pe calea cea bună!

În primăvară anunțam că 2014 a fost un an important în privința reducerii poluării, deoarece, pe plan mondial, a fost primul an în care emisiile de CO2 nu au crescut, deși activitatea industrială și economia au crescut. Acum, Eurostat vine și cu date mai concrete privind spațiul UE, afirmând că în 2014 emisiile de CO2 au fost mai scăzute cu 5% față de 2013 – vorbim de emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze).

emisii co2 europa energii regenerabile - ecoprofit 1
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Conform mai multor analize, Europa a ajuns la nivelul de consum energetic din anii ’90 (după unele măsurători ne situăm la 87% din emisiile de CO2 din 1990), deși populația a crescut cu 6%, iar activitatea industrială s-a intensificat cu 45%. Unul dintre principalele motive pentru care emisiile CO2 au scăzut în 2014 față de 2013 ține de limitarea utilizării cărbunilor, în special în Marea Britanie, Germania și Danemarca.

De fapt, datorită unei ierni mai blânde, în aproape toate țările europene s-au consumat mai puțini cărbuni și gaze pentru asigurarea încălzirii. Totuși, cei de la Greenpeace consideră că se poate reduce mai mult și mai rapid procentul de cărbuni (în special lignit, foarte dăunător atmosferei) prin înlocuirea termocentralelor cu tehnologii bazate pe sursele regenerabile, în special solară și eoliană.

Cea mai mare reducere procentuală a fost înregistrată în Slovacia (14,1%), urmată de Danemarca și Slovenia. România se situează sub media europeană, cu peste 1%, deci se numără printre țările în care emisiile de CO2 au scăzut. La coada clasamentului se află vecinii bulgari, unde emisiile de CO2 au crescut cu 7%, ba chiar e ciudat că și țări precum Suedia sau Finlanda au înregistrat creșteri ale emisiilor de dioxid de carbon.

emisii co2 europa energii regenerabile - ecoprofit 2
Evoluția emisiilor de CO2 în Europa (2014 față de 2013, procente)

Conform autorităților, scăderea emisiilor de CO2 (dioxidul de carbon având o pondere de 80% din totalul gazelor care creează efectul de seră) se datorează în primul rând eficientizării tehnologiilor din domeniul construcțiilor și transporturilor. Însă aceasta este doar o parte din adevăr.

Cealaltă parte, mai relevantă, ne este explicată de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor din Transportul de Energie). Recentul lor raport arată că procentul capacităților de generare a curentului din energii regenerabile a ajuns la 42% în 2014, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 10% în ultimii 5 ani. Și mai important este că energia solară și eoliană au crescut cumulat de la doar 9% în 2011 la aproape 22% după numai 4 ani, iar față de 2013 creșterea se cifrează la aproape 5% (adică un plus de 11 GW).

emisii co2 europa energii regenerabile - ecoprofit 3
În ultimii 5 ani, producerea curentului electric din energii regenerabile a crescut considerabil

Cum obiectivul UE este de a atinge în 2030 un procent de 46% din totalul curentului electric obținut din energiile regenerabile, rezultă că suntem pe drumul cel bun. Mai mult, specialiștii consideră că în următorii 15 ani energiile regenerabile ar putea atinge chiar 80%(!) din capacitățile totale de generare a curentului electric. Dar acest lucru implică o schimbare majoră în modul de funcționare al rețelelor de transport al curentului electric.

Din punct de vedere al consumului, în Europa s-a înregistrat o scădere per ansamblu a consumului de curent electric în ultimii 5 ani. Cele mai mari scăderi ale consumului au fos în Germania (-4,8%) și Franța (-5,9%), în timp ce țările est-europene (România, Ungaria sau Polonia) au contorizat o ușoară creștere a consumului de energie.

emisii co2 europa energii regenerabile - ecoprofit 4
Evoluția consumului de energie în UE în 2010-2014

Totuși, specialiștii ENTSO-E sunt convinși că vom asista la o creștere vertiginoasă a consumului, odată cu scăderea prețurilor la energie, dar și datorită înlocuirii surselor convenționale (termocentralele în principal) cu noile sisteme care folosesc energii regenerabile. De exemplu, consumul de curent al unei gospodării obișnuite din Europa se estimează că va crește de la 3.500 kWh/an la 5.000 kWh/an (deci vorbim de o creștere de peste 40% a cererii). La care se mai adaugă creșterea cererii în domenii precum încălzirea centralizată, transporturile și tehnologia comunicațiilor.

Practic, putem spune că suntem în plin proces de revoluționare a sistemului energetic pe plan european. Iar energiile regenerabile sunt catalizatorul cel mai important între reducerea poluării și creșterea consumului de curent, care să asigure o economie sustenabilă. Deci ar trebui să fie clar pentru toată lumea că privilegierea surselor regenerabile este direcția care trebuie urmată, fără compromisuri.