Facelift pentru Mitsubishi Outlander PHEV, în premieră la Salonul Auto Frankfurt 2015

Cu ocazia Salonului Auto Frankfurt 2015, versiunea plug-in hibrid a SUV-ului compact a companiei japoneze, Mitsubishi Outlander PHEV, primește un facelift amplu. Iată îmbunătățirile pe care le aduce.

Acum un an, japonezii de la Mitsubishi prezentau la Salonul Auto de la Paris din 2014 show-car-ul Outlander Concept-S. Care nu era altceva decât un preview al faceliftului SUV-ului compact, care deja este în vânzare pe piața noastră. Însă varianta plug-in hibrid va fi inaugurată oficial doar la Salonul Auto de la Frankfurt din acest an.

Modificări estetice și de echipare

Față de varianta de acum Mitsubishi Outlander PHEV (pe care am testat-o într-un material amplu pe Ecoprofit.ro), varianta facelift propune o nouă imagine de marcă puternică, botezată ”Dyanmic Shield”. Simbolizând funcţionalitatea şi siguranţa SUV-urilor Mitsubishi, marginile părții frontale protejează simbolul cu trei diamante cu linii curajoase pe fiecare parte – un efect tridimensional pentru a sugera mişcarea. Farurile subţiri cu LED se întind uşor spre exterior şi în sus, contribuind la senzaţia de dinamism.

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 001

Acest nou design aduce un omagiu trecutului nostru şi filozofiei noastre ”Forma urmează Funcţia”. Este moştenit de la protecţiile laterale văzute la Pajero, oferind o senzaţie unică de protecţie pentru pasageri şi pentru vehicul în sine. În acest sens, noua imagine de marcă exprimă evoluţia pornind de la această moştenire” (Testuro Aikawa, CEO Mitsubishi Motors Company)

Echipa de design a MMC a încercat să modifice vizual proporţiile celei de-a treia generaţii de Outlander, pentru o imagine mai joasă, mai agilă şi mai largă. Partea inferioară neagră este garnisită cu accente de crom, material regăsit și pe bagheta care leagă lămpile LED din spate alungite. Curbele argintii frontale ale ”Dynamic Shield” sunt completate de protecţiile late din faţă şi spate.

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 004

Imaginea cu tendințe premium mai este subliniată de un finisaj tip negru-pian pentru suporturile proiectoarelor de ceaţă, vopseaua sofisticată ”Ruby Black Pearl” constă dintr-un negru perlat foarte lucios, cu reflexe roşii-rubin, iar roţile din aliaj, în două tonuri, ajung până la 18”.

Pentru o imagine exterioară mai rafinată, faceliftul lui Outlander PHEV mai aduce o antenă radio aripă de rechin, bare argintii pe plafon (în locul celor negre anterioare), precum şi corpul inferior colorat (în locul finisajului negru al versiunii convenționale), cu un accent cromat pe praguri.

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 1

Habitaclul versiunii facelift a lui Outlander PHEV primește, la rândul său, o serie de îmbunătățiri:

 • scaune faţă noi cu tapiţerie îmbunătăţită (pernă şi suporturi) pentru un confort mai mare
 • material nou pentru tapiţerie
 • volan nou cu aderenţă înaltă, cu inserţii negru-pian şi piele mai fină
 • accente negre pe uşi şi bord
 • cusături pe carcasa contoarelor
 • plafon cu material nou mai pluşat tip textil şi material nou la stâlpul A
 • suporturi mai moi pe capacul consolei centrale
 • oglindă retrovizoare interioară cu auto-dimming
 • buzunar pentru ochelari de soare în faţă
 • ergonomie mai bună a sistemului de navigare MMC (structură meniu, dispunere taste)

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 102Iar varianta de echipare superioară plusează cu echipamente menite a rivaliza cu modele din categoria premium:

 • tapiţerie nouă de piele naturală (şi mai fină), disponibilă fie pe negru (cu striaţii şi cusături argintii) sau maro deschis (cu striaţii şi cusături roşii)
 • tapiţerie nouă mai sportivă cu inserţii similare pielii întoarse ”Cool Touch” şi cusături orizontale argintii
 • material nou tip textil la apărătoarele de soare (pe lângă plafonul ICE şi stâlpii A)
 • tapiţerie uşă nouă tip Concept-S (inserţii moi cu cusături tip fascicul, aplicaţii specifice PHEV cu fibre colorate negru, accente cromate)
 • aplicaţii specifice PHEV cu fibre colorate negru pe bord
 • consolă centrală nouă inspirată din Concept-S cu aspect vălurit, cu aplicaţii cu fibre colorate negru, capac peste suporturile de pahare, butoane moi la atingere, controale PHEV revizuite
 • volan nou cu 4 spiţe cu margine înaltă şi groasă, piele fină şi multiple butoane de control
 • Fuel Filler Charger Lid Locking System cu dublură interioară pe aripă
 • Încălzirea pentru volan și pentru parbriz
 • Lumină ambientală LED pentru zona de sub bord şi recipientul din consola centrală
 • Priză de 12V în zona de transport

Îmbunătățiri de ordin tehnic

Din punct de vedere tehnic, a fost reproiectată bara transversală a suspensiei și au fost montate amortizoare suplimentare pentru vibrații, astfel încât experiența la bordul mașinii este chiar mai confortabilă decât înainte. De asemenea, pentru creșterea rigidității se folosește un oțel cu un grad mai mare de elasticitate în locuri strategice din vehicul. Suspensia a fost ranforsată și optimizată, iar direcția electrică a fost reproiectată pentru a oferi o manevrabilitate exemplară.

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 3

Outlander PHEV facelift plusează și la capitolul sistemelor de siguranță. În plus faţă de sistemele Lane Departure Warning (LDW), Adaptive Cruise Control (ACC) sau Forward Collision Mitigation (FCM) – acest ultim sistem fiind premiat de Euro NCAP în iunie 2013 – mai sunt oferite următoarele sisteme inovatoare:

 • Ultrasonic Mis-acceleration Mitigation System (UMS): acest sistem este destinat prevenirii accidentării vehiculului în caz de accelerare defectuoasă. Dacă şoferul apasă pe pedala de acceleraţie în mod necorespunzător într-o situaţie în care senzorii ultrasonici detectează un obstacol la mai puţin de 4 metri în direcţia de mers, când maşina este parcată (schimbătorul este în poziţie R sau D) sau merge încet (~10km/h), un sunet şi un mesaj de avertizare alertează şoferul. UMS controlează şi cuplul motorului pentru a reduce daunele unei coliziuni.
 • Noul Monitor Multi-around cu imagine Bird-View: 4 camere sunt poziţionate în jurul vehiculului şi oferă 5 unghiuri diferite: faţă, spate, lateral (dreapta şi stânga) şi de sus, pentru a ajuta la parcarea în spaţii mici, pentru că pe ecran apar ghidaje de parcare (aflat în ecranul de navigare sau în oglinda retrovizoare – în funcţie de piaţă şi model) care urmează mişcarea efectivă a roţilor; acest ajutor de parcare electronic inteligent este completat de un set de senzori la colţuri (4 pe fiecare bară de protecţie, faţă şi spate).

mitsubishi outlander phev facelift frankfurt 2015 - ecoprofit 108În ce privește optimizările sistemului de propulsie hibrid plug-in, Outlander PHEV facelift vine cu următoarele îmbunătățiri:

 • Optimizarea controlului sistemului electric hibrid plug-in şi reducerea fricţiunii motorului
 • Îmbunătăţiri aduse eficienţei motorului electric
 • Reducerea emisiilor de CO2 de la 44 g/km la 42 g/km (testare internă MMC)
 • Acceleraţia la start şi răspunsul trenului de rulare au fost îmbunătăţite după revizuirea sistemului electric hibrid plug-in şi sistemului de control al motorului.

În raliu cu Mitsubishi Outlander PHEV

Tot la Salonul Auto de la Frankfurt este prezentată în premieră mondială și varianta de curse Mitsubishi Outlander PHEV, care va participa în raliul cross-country Baja Portalegre 500 din Portugalia (între 22 și 24 octombrie). Va fi singurul vehicul cu o astfel de propulsie neconvențională din cursă – 4WD cu două motoare electrice. Și, practic, va demonstra viabilitatea acestui sistem de propulsie, deocamdată unicat în producția de serie.

mitsubishi outlander phev baja portalegre 500 - ecoprofit 001

„Pentru un vehicul hibrid plug-in precum Outlander PHEV, acest lucru presupune cele mai înalte niveluri de durabilitate a motorului şi bateriei. Participand la competiţia Baja Portalegre 500 din acest an, vreau să arăt oamenilor din toată lumea capacităţile vehiculului Outlander PHEV din punct de vedere al dinamicii şi durabilităţii, care derivă din modelul de producţie. Cu sprijinul inginerilor EV de la MMC, vom participa cu intenţia de a termina printre câştigători, utilizând acest eveniment ca o oportunitate de a demonstra puterea ridicată a componentelor EV ale modelului Outlander PHEV alături de etapa avansată de dezvoltare a tehnologiei noastre de control 4WD ce intenţionează să dezvolte şi mai mult sistemul EV hibrid plug-in pe viitor.” (Hiroshi Masuoka, căpitanul echipei)

mitsubishi outlander phev baja portalegre 500 - ecoprofit 006Vehiculul de curse va fi condus de Hiroshi Masuoka de la MMC, care a câştigat raliul Dakar doi ani la rând în 2002 şi 2003. H. Masuoka va juca şi rolul de căpitan de echipă. Echipa care va participa la competiţia Baja Portalegre este formată şi condusă de personal al MMC, inclusiv managerul echipei şi directorul tehnic Yasuo Tanaka, Experţi de la departamentul de cercetare componente pentru vehicule electrice (EV), de la biroul de inginerie de dezvoltare şi inginerie pun la dispoziţie patru ingineri.

De la începutul competiţiei, din 1987, Baja Portalegre 500, care celebrează anul acesta ediţia cu nr. 29, a fost un raliu cross-country organizat de Asociaţia Portugheză de Automobile. Participanţii vor parcurge aproximativ 500 de kilometri în special la viteze mari pe drumuri drepte dar de pământ. Traseul oferă arena pentru ce-a de-a 9-a Rundă a Cupei Mondiale FIA la Raliuri Cross Country şi este cunoscut ca un eveniment în care aşii raliurilor de peste tot din lume participă în fiecare an ca la o încălzire pentru Raliul Dakar, cel mai dur eveniment de acest tip. Această competiţie este organizată în trei categorii – automobile, motociclete şi quad – cu peste 300 de vehicule aşteptate să ia parte.

În baza modelului de producţie dar cu modificările necesare unei maşini de curse, Outlander PHEV a fost înscris de MMC pentru a promova dezvoltarea tehnologiilor EV şi 4WD. Foloseşte bateria modelului din producţie – care formează inima unui vehicul hibrid plug-in – dar cu modificări la structură pentru a obţine capacitate şi putere mai mari. Sistemul de control ce guvernează motoarele a fost modificat pentru a furniza mai multă putere. În plus, generatorul şi motorul care furnizează energie bateriei şi motoarelor au fost modificate pentru a creşte puterea scoasă şi a spori performanţele generale ale sistemului.

La caroserie, în plus faţă de montarea unei cuşti şi a altor echipamente de siguranţă, performanţa off-road a fost îmbunătăţită pentru a profita pe deplin de sistemul PHEV actualizat. Schimbările includ o gardă la sol mai ridicată şi o cursă mai lungă a suspensiei împreună cu roţi de raliu cu diametru mai mare. Aceste modificări vor mări limitele de performanţă ale vehiculului Outlander PHEV în condiţiile dure ale raliurilor iar datele preţioase adunate în timpul evenimentului vor fi utile pentru a îmbunătăţi dezvoltarea vehiculelor de serie.

În plus faţă de Baja Portalegre 500, MMC va sprijini, aşa cum a făcut-o şi în 2013 şi 2014, prin construcţia de vehicule, furnizarea de vehicule şi o echipă de ingineri la echipa Two & Four Motor Sports care participă cu un Outlander PHEV la Raliul FIA Asia Cross Country 2015, între 8 şi 14 august,care începe în Thailanda. Asia Cross Country Rally 2015 sărbătoreşte a 20-a aniversare în acest an. Participanţii vor trebui să concureze pe un traseu montan dur de 2.500km care începe şi se încheie în oraşul antic Chiang Mai din nordul Thailandei. Pentru acest eveniment unde se vor folosi acelaşi Outlander PHEV ca şi cel pentru Baja Partalegre 500, echipa Two & Four Motor Sports va urmări finalizarea printre câştigători, pe baza know-how-ului din ultimii doi ani.

Așadar, Mitsubishi Outlander PHEV revine revine în forță pe scena aglomerată a SUV-urilor compacte datorită acestui facelift, care aduce îmbunătățiri marcante. Din 2012 până acum, Outlander s-a vândut în peste 320.000 de unități pe plan mondial, din care circa aproape 100.000 în Europa. Peste 40% dintre acestea au fost reprezentate până acum de varianta hibridă plug-in, care este cea mai vândută mașină eco pe Bătrânul Continent. Urmează ca Ecoprofit.ro să testeze noul Outlander PHEV cât de curând, odată ce va fi lansat în România spre finalul acestui an.