Fermele solare plutitoare – soluția ecologică și sustenabilă pentru criza alimentară?

Creșterea numărului de locuitori ai planetei ne duce încet și sigur spre scenariul pesimist al unei mari crize alimentare în viitorul apropiat. Asta dacă nu vom găsi soluții cât mai eficiente pentru a rezolva această problemă. Iar ”Smart Floating Farms” pare o propunere demnă de luat în seamă.

ferme solare plutitoare - ecoprofit 1

Ferme plutitoare? Este o idee oarecum năstrușnică, mai ales dacă ne gândim că, în mod tradițional, agricultura se face pe uscat, nu? Și totuși, propunerea spaniolilor de la Forward Thinking Architecture e departe de a fi o idee SF, având multe argumente pentru a fi fezabilă în realitate.

ferme solare plutitoare - ecoprofit 2
O fermă destul de normală. Doar că este pe apă…

O astfel de fermă plutitoare este formată din mai multe module, inspirate de ”fermele” de pești din Asia. Fiecare modul are o lungime de 350 m, respectiv o lățime de 200 m. Fiecare modul este gândit pe trei nivele.

ferme solare plutitoare - ecoprofit
O combinație inteligentă, alimentată de energia solară

Nivelul de bază este potrivit pentru acvacultură, dar și pentru tehnologii de desalinizare a apei. Pe al doilea nivel se poate face agricultură hidroponică (în locul solului sunt folosite soluții minerale care conțin nutrienți). Iar pe nivelul superior sunt montate panourile fotovoltaice și sistemele de colectare a apei de ploaie.

ferme solare plutitoare - ecoprofit
Aceste ferme plutitoare ar putea aduce un mare beneficiu industriei alimentare planetare

Totul este gândit cât mai eficient, astfel încât un modul poate asigura anual, în teorie, peste 8.000 de tone de legume, respectiv peste 1.000 de tone de pește. Foarte important, proiectanții au avut în vedere posibilitatea de a construi aceste ferme plutitoare cu materiale existente astăzi, care să prezinte costuri cât mai rezonabile – deocamdată, însă, nu au fost publicate și cifre, care să atragă eventualii investitori.

ferme solare plutitoare - ecoprofit
Aceste alimente pot satisface fără probleme nevoile populației globului

Agricultura intensivă de astăzi și utilizarea peste măsură a fertilizatorilor ne îndreaptă spre un scenariu pesimist, în care suprafețele de sol care se pretează agriculturii se vor diminua considerabil, de unde și temerile privind o iminentă criză alimentară mondială. Asfel de soluții pot fi răspunsuri viabile, dar numai în condițiile unui plan sustenabil de viitor. Cu siguranță, indiferent de costuri, aceste ferme solare plutitoare ar putea avea un impact pozitiv uriaș la nivel global. Deci viitorul sună interesant.