Ce alegeți: gaze de șist sau eoliene? Iată ce au răspuns 2.000 de britanici

energii regenerabile studiu - ecoprofit 0

Compania britanică de cercetare ICMUnlimited a realizat în vara lui 2015 un studiu privind percepția englezilor despre sursele de energie. Iar rezultatele acestui sondaj au fost publicate recent, importanța lor încercând să vină ca un răspuns la planurile guvernului conservator de a elimina subvențiile pentru energiile regenerabile.

energii-regenerabile-studiu-ecoprofit
Harta solară a Angliei și Irlandei nu arată favorabil pentru energia solară – însă britanicii se declară partizani ai acestei forme de energie regenerabilă

Întrebați care sunt sursele de energie pe care le preferă, cei intervievați au răspuns astfel:

  • energia solară: 30%
  • energia nucleară: 15%
  • gazele naturale: 13%
  • energia eoliană offshore (din largul mării): 12%
  • hidroenergia: 11%

Poate părea destul de surprizător ca, într-o țară precum Marea Britanie, în care soarele bate mai puțin decât în zonele sudice ale Europei, publicul să fie atât de deschis spre energia solară. În condițiile în care energia eoliană a devenit deja extrem de competitivă în Anglia. Interesantă și susținerea din punct de vedere politic: fanii laburiștilor și ai ecologiștilor au ales energia solară în proporție de 49%, respectiv 34%, în timp ce votanții conservatorilor și ai partidului extremist Ukip sunt reticenți: 29%, respectiv 21%.

energii regenerabile studiu - ecoprofit 2
La cât de multe dezavantaje are exploatarea gazelor de șist, nu ar trebui să mire suportul pentru energia eoliană – care, de altfel, e foarte rentabilă deja în Marea Britanie

O întrebare importantă se referă la gazele de șist: ”ce preferați să aveți în apropiere, o turbină eoliană sau o exploatare de tip fracking?”. 65% dintre cei peste 2.000 de oameni intervievați au indicat soluția eolienei, în timp ce doar 14% au declarat că nu ar avea nimic împotriva gazelor de șist.

Din punct de vedere politic, situația este de-a dreptul uimitoare: partizanii conservatorilor s-au declarat în proporție de 58% în favoarea eolienelor și doar 23% au fost de acord cu gazele de șist. În condițiile în care guvernul britanic conservator și-a arătat intențiile de a prioritiza exploatarea gazelor de șist și de a sista subvenționarea energiilor regenerabile, aceste procente ne arată că factorii decidenți nu iau deciziile corecte.

În ceea ce privește alegerea dintre un proiect solar și unul eolian, plasate la două mile de locuința lor, cei intervievați și-au arătat suportul mai mult pentru prima variantă, dar nu la o diferență mare. În schimb, două treimi dintre repondenți sprijină ideea proiectelor axate pe energii regenerabile, câtă vreme cea mai mare parte a beneficiilor este direcționată către comunitățile locale, mai ales dacă acestea au și un control mai mare asupra acestor proiecte.

 

energii regenerabile studiu - ecoprofit 3
Oamenii vor, pe bună dreptate, ca guvernul să ia decizii în favoarea poporului, nu a unor corporații din sectorul energetic…

Prin urmare, nu ar fi de mirare că aproape 80% dintre oameni sunt de părere că guvernul ar trebui să ia măsuri care să ajute comunitățile locale să-și producă și să-și gestioneze singure energia din surse regenerabile. Este o poziție care contravine în mod evident politicilor guvernului de la Londa și care ar putea fi un semnal clar despre eșecul pe care îl vor avea măsurile anti-regenerabile în Marea Britanie.

O altă concluzie a sondajului se referă și la disponibilitatea repondenților de a suporta costurile regenerabilelor prin includerea unei taxe suplimentare în factura de curent: 47% au fost pentru, 30% au fost împotrivă. Și mai interesant este că aproape jumătate dintre repondenți consideră că lăcomia companiilor din domeniul energetic duce la scumpirea facturilor și doar 17% consideră că această scumpire e cauzată de energiile regenerabile.

Rezultatele acestui studiu nu sunt diferite de ale unui studiu similar, realizat în 2012. Ceea ce înseamnă că, de fapt, opiniile marelui public nu sunt în linie cu acțiunile și filosofia guvernanților (care pregătesc sistarea programelor de subvenționare a regenerabilelor, pentru a favoriza gazele și energia nucleară). Ceea ce nu va avea ca efect decât afectarea mediului, dar și pierderea rapidă a sprijinului de care se bucură cei de la guvernare. Poate e cazul ca ”vocea poporului” să fie luată în seamă, în sfârșit.