Google Street View va monitoriza și poluarea din orașe, în parteneriat cu Aclima

Despre Google Street View știe toată lumea. Însă despre Aclima nu prea știe nimeni. S-ar putea, însă. ca parteneriatul dintre cele două companii să devină foarte cunoscut în curând, deoarece au inițiat, împreună cu guvernul american, un program extrem de important privind monitorizarea poluării.

google aclima poluare orase - ecoprofit 0

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește deja în mediul urban, unde, din păcate, nivelul poluării este din ce în ce mai accentuat și afectează din ce în ce mai mult sănătatea locuitorilor. De aceea s-a și născut compania Aclima: pentru a monitoriza calitatea aerului din locuințe, birouri și orașe, în scopul de a ajuta oamenii și autoritățile să ia măsurile optime pentru diminuarea sau chiar eliminarea poluării.

google aclima poluare orase - ecoprofit 1
Această mașină Google Earth are niște senzori suplimentari speciali, capabili să măsoare poluarea în timp real

Cei de la Aclima au pus la punct un sistem de senzori și un soft special, prin care este monitorizat aerul pe care îl respiră oamenii în spațiile închise. De câțiva ani încoace, Aclima utilizează peste 500 de senzori speciali în circa 20 de birouri Google din toată lumea.

Senzorii măsoară diverși parametri (de la temperatură și umiditate până la nivelul luminii și al emisiilor poluante), care ulterior sunt analizați de specialiștii Google pentru a adapta spațiile de muncă astfel încât să le asigure angajaților cele mai bune condiții de sănătate și productivitate.

Acum, Google și Aclima au demarat împreună cu Agenția Americană pentru Mediu (EPA) un program-pilot în metropola americană Denver, prin care se dorește realizarea unei imagini cât mai clare și realiste asupra poluării în timp real.

Mașinile care fotografiază drumurile au fost dotate suplimentar cu senzori Aclima, capabili să măsoare în timp real și la nivelul solului cantitatea de emisii nocive: dioxid de azot (NO2), oxid de azot (NO), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2), particule de fum sau compuși volatili. Toate cu acțiuni dramatice asupra sănătății locuitorilor din aglomerațiile urbane.

google-aclima-poluare-orase-ecoprofit
Nu ați vrea să știți cât de poluată este zona în care locuiți sau în care lucrați?

Ca idee, la orele dimineții (când aglomerația traficului este maximă, din cauza ”năvălirii” oamenilor spre locurile de muncă) au fost înregistrate niveluri mari de NO2. Acestea au scăzut începând cu ora 11:00, când aglomerația s-a diminuat, însă a crescut vertiginos concentrația de O3, din cauza reacțiilor fotochimice ale soarelui. Apoi, spre seară, în jurul orei 19:00, concentrația de O3 începe să scadă, în paralel cu creșterea peste estimări a concentrațiilor de NOx, care ating vârful în timpul nopții.

De menționat că și EPA are o rețea de senzori plasați în orașele americane, care măsoară anumiți parametri legați de poluare. Însă Aclima și Google vin cu o imagine mult mai clară și mai detaliată a dinamicii poluării din mediul urban, care ar putea ajuta autoritățile să realizeze o legislație anti-poluare mai bine pusă la punct.

Practic, prin noul program de monitorizare a aerului din orașe, Google și Aclima ne arată mai concret cât de mare este, de fapt, poluarea în mediul urban. Este de așteptat ca rezultatele următoarelor teste-pilot să influențeze radical comunitățile locale, în luarea unor decizii drastice – de exemplu, de limitare a accesului autovehiculelor în anumite zone ori de închidere a unor facilități industriale prea poluante. Iar o hartă a poluării, în timp real, ar putea schimba total modul de percepție al publicului asupra problemelor stringente ale poluării.