ICPE: 65 de ani de existență și 50 de ani de activitate în domeniul mobilității electrice

De 50 de ani, Icpe s-a constituit în promotorul unor acțiuni de promovare a mobilității electrice în Romania, iar acum le prezintă celor interesați un proiect propriu a unei mașini electrice inedite, respectiv a unei stații de încărcare.

icpe 65 - ecoprofit

În 2015, compania Icpe aniversează, sub sloganul Icpe.65, împlinirea primilor 65 de ani de activitate, alături de angajați și foști angajați, parteneri și clienți din întreaga lume.

Icpe (sau Institutul de Cercetări Electrotehnice, cum a fost „botezat” acum 65 de ani prin H.G. 868 din 5 august 1950, sub semnătura ”celebrilor” Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu Dej) a fost înfiinţat dintr-o necesitate economică reală, respectiv electrificarea ţării şi a devenit de-a lungul timpului un actor cunoscut pe piaţa mondială de profil – vezi realizările remarcabile.

În 2015, ziua de 5 august va marca deschiderea Muzeului Tehnic Icpe. Eveniment ce va fi însoțit de o conferință de presă la care vor participa personalități marcante ale industriei din România. De asemenea, continuând tradiția manifestărilor științifice organizate sub sigla EV în ultimii 10 ani, Icpe va organiza în zilele de 1 și 2 octombrie 2015 manifestarea științifică intitulată: “Automobilul electric – EV 2015”, aflată la a douăsprezecea ediție.

Pentru ediția de anul acesta, Icpe a pregătit un Volkswagen Beetle din anul 1966, complet electric, realizat și proiectat în Icpe. Mașina este echipată cu un motor electric de fabricație Icpe, ce dezvolta 15 kW (20 CP) și un cuplu maxim de 150 Nm.

Motorul este alimentat de la un acumulator pe bază de baterii Litiu-Polimer, la tensiunea de 96V, ce asigură o autonomie de 80 km. Soluția de echipare cu propulsie electrică este conceptie proprie a echipei de cercetare Icpe, atât în ceea ce privește sistemul de propulsie, cât și sistemul de control pentru încărcarea bateriilor.

Modelul VW Beetle Electric se alimentează de la o stație de încărcare vehicule electrice, cu surse de energie regenerabilă, în aproximativ 2-3 ore. Având o experiență de aproape 40 de ani în domeniul energiilor regenerabile, Icpe a realizat o stație de încărcare vehicule electrice de tip wall-box 230V/32A, conform standardelor europene, integrată într-o platformă auto echipată cu panouri fotoelectrice. Soluția de acest tip oferă o sursa de energie verde de 7,2 kW pentru încărcarea vehiculelor electrice in mod gratuit, oriunde este suficientă lumină solară.

În colaborare cu firme europene, Icpe lucrează la cercetarea de noi soluții inovative pentru mobilitatea electrică în proiecte precum:

Ecoprofit.ro va reveni cu detalii despre noile proiecte Icpe în curând.