Idee revoluționară în Japonia: insulele… solare

Cei care au citit romanul ”Insula cu elice”, pe care Jules Verne l-a scris cu peste 100 de ani în urmă, ar putea fi primii care să aprecieze ideea companiei japoneze Kyocera. Care plănuiește construirea celei mai mari centrale solare plutitoare din lume.

Insule Solare Panouri Fotovoltaice - ecoprofit.ro
Cu părere de rău pentru pescari sau cei care vor să facă baie, dar lacul e mai eficient de folosit în acest mod...

Panourile solare fotovoltaice au nevoie de spațiu pentru amplasare. Mult spațiu. Iar când pe pământ nu mai e suficient spațiu, de ce să nu apelăm la… apă? Cam la așa ceva se rezumă ideea companiei japoneze Kyocera, care dorește construirea unei rețele de ”insule solare” în mai multe lacuri din Japonia, rețeaua urmând a avea o capacitate totală de 60 MW. Nu pare mult, dar, dată fiind suprafața redusă a terenurilor pe care o au la dispoziție investitorii în ferme de panouri fotovoltaice, precum și costurile mari pe care le presupune montarea pe acoperișurile clădirilor, folosirea apei ca suport devine o soluție mai mult decât remarcabilă. Mai ales că, în Japonia, e binevenită orice soluție care poate înlocui energia nucleară.

Pentru început, s-a început construcția a două insule artificiale în zona orașului Kato, în două lacuri, Nishihira și Dongping, puterea totală a panourilor fotovoltaice montate aici urmând a se ridica la circa 2,9 MW. Anual, specialiștii Kyocera se așteaptă la o producție de curent de 3,3 milioane kWh, suficient pentru alimentarea cu energie electrică a aproape 1.000 de gospodării. Iar planurile companiei japoneze nu se opresc aici, deoarece obiectivul este de a instala panouri fotovoltaice cu o putere totală de 60 MW în circa 100 de lacuri din Japonia.

Insule Solare Panouri Fotovoltaice - Ecoprofit.ro
Lacurile sunt mult mai calme decât mările, iar suprafața apei e un suport nemaipomenit pentru ”insulele solare”

În mod paradoxal, insulele artificiale plutitoare nu sunt concepute de o companie japoneză, ci de francezii de la Ciel&Terre International, care au dezvoltat o structură plutitoare denumită ”Hydrelio”, alcătuită din module cu un design special și realizate din polietilenă de mare densitate, rezistentă la ultraviolete și 100% reciclabilă. Modul de conectare a modulelor permite diverse configurații și modificări ulterioare, dar proiectanții afirmă că o astfel de ”insulă plutitoare” face față cu brio și taifunurilor. Instalarea panourilor fotovoltaice pe astfel de ”insule plutitoare” mai are un efect conex pozitiv: față de panourile montate pe acoperișuri sau chiar pe pământ, în cazul de față se obține o răcire mai eficientă, deci se poate produce mai multă energie, iar durabilitatea panourilor crește.

Compania Kyocera dorește să pună în funcțiune noile ”insule solare” cel târziu în aprilie 2015, moment în care se va putea lăuda cu cele mai mari centrale solare plutitoare din lume. În plus, specialiștii Kyocera, dar și francezii de la Ciel&Terre estimează că această idee va da naștere unui business foarte profitabil în întreaga lume. Sunteți pregătiți pentru ”invazia” insulelor plutitoare cu panouri fotovoltaice?