Idei de redneck: fotovoltaicele epuizează soarele, ucid vegetația și favorizează cancerul

energie-solara-idei-preconcepute---ecoprofit-0

Industria solară este foarte bine dezvoltată în SUA, dar asta nu înseamnă că toți americanii sunt de acord cu beneficiile pe care le aduce această sursă inepuizabilă: soarele. Dimpotrivă, recent am dat de două situații paradoxale în Carolina de Nord, unde oamenii par să fie împotriva energiei solare – dar din motive diferite.

Idioțenie sau doar motive caraghioase împotriva energiei solare?

energie-solara-idei-preconcepute---ecoprofit-1
Este pentru prima oară că aud o asemenea inepție: panourile fotovoltaice EPUIZEAZĂ energia soarelui. A, și pot produce și cancer…

Mai întâi, bine ați venit în orășelul Woodland (în traducere, ”Țara Lemnului”). Unde consiliul local a decis să voteze împotriva construirii unui parc fotovoltaic în proximitatea unei stații electrice. Motivele? Curios de idioate, aș spune:

  • un tip pe nume Bobby Mann ar fi afirmat că, atenție, parcul solar va epuiza toată energia soarelui, ceea ce va duce iremediabil la moartea orașului (pentru că niciun om de afaceri nu ar mai veni în oraș)
  • o fostă profesoară de științe naturale, Jane Mann (nu se specifică dacă e cumva soția lui Bobby…), continuă ideea lui Bobby, susținând că panourile fotovoltaice ar acapara energia solară necesară pentru fotosinteza plantelor din apropiere; mai mult, are temeri că panourile fotovoltaice ar putea produce boli grave, chiar și cancer
  • o pensionară, pe numele ei Mary Hobbs, s-a plâns că parcurile solare existente deja în vecinătatea casei sale ar fi dus la scăderea valorii proprietății sale, mergând până la a acuza existența unei conspirații între companiile care montează panouri solare și firmele imobiliare

Ei bine, cei patru consilieri ai orășelului au ținut cont de aceste păreri, trei dintre consilieri respingând cererea companiei Strata Solar pentru construirea parcului solar. În plus, consiliul a decis să pună la punct un moratoriu privind viitoarele cereri similare, privind construcția de parcuri solare în zonă.

Cine deține soarele și cine are dreptul de a-l utiliza?

Rămânem în Carolina de Nord, dar ne mutăm puțin mai spre est, în orașul Greensboro. Unde în vara lui 2015 biserica Faith Community Church a fost dotată cu 20 de panouri fotovoltaice de către asociația non-profit NC WARN. Totuși, parteneriatul nu este 100% nonprofit, deoarece biserica plătește o mică rată pentru aceste panouri, dar și aproape jumătate din prețul pe kWh perceput de un distribuitor obișnuit.

energie-solara-idei-preconcepute---ecoprofit-2
Marile companii de distribuție nu agreează concurența pentru ”energia pe care ne-o dă Dumnezeu”, cum susține reverendul bisericii care a primit 20 de panouri fotovoltaice

Ei bine, aici a apărut problema: conform legislației din Carolina de Nord, asociația non-profit NC WARN intră în categoria distribuitorilor-terți de energie, dar funcționează ilegal. Ceea ce a făcut distribuitorul zonal Duke Energy să dea în judecată asociația non-profit NC WARN, sugerând autorităților să amendeze asociația cu 1.000 USD/zi, până când panourile fotovoltaice vor fi eliminate din peisaj, iar biserica va reveni la un distribuitor autorizat.

De reținut că Duke Energy deja deține în portofoliu câteva parcuri solare, dar, conform unor surse, aplică o politică de monopol în privința tarifelor și distribuției curentului electric. Interesant este că Duke Energy este susținută în demersul său de alte companii, printre care și Koch Brothers, o corporație controversată din domeniul petrolului, acuzată de multe asociații pentru protecția mediului de politica neortodoxă împotriva energiilor regenerabile.

 

energie-solara-idei-preconcepute---ecoprofit-3
Grea provocare pentru companiile de distribuție monopoliste: cine deține, până la urmă, soarele?…

Însă și mai interesantă este capcana în care au căzut aceste companii: asociația non-profit are de gând să doneze aceste panouri bisericii. Însă a vrut inițial să testeze reacția autorităților și a marilor actori de pe scena energetică. Odată descoperită ipocrizia de joasă speță a acestora, activiștii pentru protecția mediului se așteaptă la o schimbare radicală a legislației.

Mai ales că acest stat, Carolina de Nord, este unul dintre cele patru state americane cu o legislație extrem de puțin prietenoasă cu energiile regenerabile și cu ideea de generalizare fără opreliști a acestora. E inutil să mai spun că, în 2016, asociația non-profit are de gând să doteze și alte biserici cu panouri solare, fiind vizate cele din zonele sărace și care ajută mai mult comunitatea afro-americană. Ceea ce face demersul Duke Energy și mai demn de dispreț, ba chiar o lovitură din punct de vedere al imaginii.

Cât de greu e să eviți inevitabilul?

energie-solara-idei-preconcepute---ecoprofit-4
Comentariile sunt de prisos

Cele două exemple de mai sus mi se par elocvente pentru mentalitatea demnă de evul mediu, pe de o parte, dar și pentru mentalitatea super-corporatistă, pe de altă parte. Și să nu uităm că vorbim de una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. Deci, dintr-un anumit punct de vedere, ar însemna că percepția publicului din țările mai puțin dezvoltate sau sub-dezvoltate ar trebui să fie și mai mult anti-solară.

Cred, însă, că nu trebuie să fii un geniu pentru a înțelege cât de aiurite sunt motivele de mai sus. E nevoie doar de ceva mai multă atenție pentru a realiza că, în spatele acestor argumente stupide, se găsesc niște temeri extrem de serioase ale unora din domeniul combustibililor fosili. Domeniu amenințat în mod direct atât de energiile regenerabile, cât și de noile măsuri anti-poluare pe care le vor lua națiunile lumii, după COP21 Paris 2015 (măsuri mai mult sau mai puțin eficiente…).

Problema majoră nu ține de aceste argumente stupide (ușor de demontat, la o adică). Problema rămâne influența foarte mare pe care companiile din domeniul combustibililor fosili o au asupra factorilor de decizie, care, iată, acceptă chiar și astfel de argumente puerile pentru a stopa proiectele de regenerabile. Ceea ce poate duce la amânarea periculoasă a renunțării la combustibilii fosili și la poluare. O chestie care se va întâmpla, fără dubii. Însă ar fi de preferat să se întâmple cât mai repede, nu când va fi prea târziu.