Ieftin pentru bicicliști: mini-încărcător eolian pentru smartphone

Pe vremuri, farul bicicletei era alimentat datorită dinamului pus în mișcare de roata bicicletei. Simplu și ingenios. Dinamul a devenit istorie, iar acum nevoia de curent pentru smartphone este mai stringentă. Cum putem rezolva problema cât mai simplu și mai ieftin?

eoliana incarcator bicicleta - ecoprofit 0

eoliana incarcator bicicleta - ecoprofit 1Un tânăr maghiar pe numele său Tamas, pasionat de electronică, și-a construit un dispozitiv eolian pentru încărcarea smartphone-ului, pentru utilizarea în timpul deplasării cu bicicleta. Nu e o idee nouă, deoarece sunt și alții care propun sisteme similare. Marea diferență apare când vorbim de prețuri: dispozitivul eolian al lui Tamas costă în jur de 20 de lei (fără a lua în considerare manopera, e un proiecțel DIY), în timp ce alte încărcătoare de acest fel pot chiar depăși 100 USD!

Cum funcționează încărcătorul de față?

eoliana incarcator bicicleta - ecoprofit 2Este vorba despre un ventilator de calculator, de dimensiuni suficient de mici pentru a fi plasat pe ghidonul bicicletei, fără să incomodeze, dar suficient de mari pentru a produce curentul necesar pentru încărcarea bateriei smartphone-ului. La care se mai adaugă o baterie veche de telefon, diode, tranzistoare și alte mărunțișuri care se găsesc la prețuri derizorii.

Când bicicleta este în mișcare, ventilatorul funcționează datorită curentului de aer produs odată cu creșterea vitezei. Dacă, în mod normal, într-un calculator ventilatorul este pus în funcțiune datorită curentului, acum are loc procesul invers, ventilatorul devenind generator de curent alternativ, care trebuie transformat în curent continuu prin intermediul unui circuit Joule thief. OK, de aici încolo lucrurile devin puțin mai complicate pentru necunoscători, așa încât cei interesați pot afla mai multe detalii pe Instructables.

După cum recunoaște și acest ”mic MacGyver”, rezultatul nu arată spectaculos, dar, raportat la investiția financiară, rezultatele sunt excelente. Ba chiar ne putem întreba de ce o idee atât de simplă și de eficientă nu este mai des întâlnită în lumea bicicletelor (ba chiar și altor vehicule).