În SUA există deja 3 localități alimentate 100% din energii regenerabile

  Burlington, Greensburg și Aspen se pot lăuda că sunt 100% verzi - cel puțin în privința surselor de obținere a curentului electric. Iată explicația.

  aspen energie regenerabile - ecoprofit 0

  Aspen este cea mai cunoscută stațiune de iarnă din SUA și una dintre cele mai cunoscute din lume. Iar de acum s-ar putea ca notorietatea ei să fie și mai mare, deoarece alimentarea cu energie electrică este 100% verde. În această toamnă, oficialitățile din Aspen au semnat un contract cu Agenția de Energie din Nebraska, prin care 25% din energia electrică va proveni de la patru ferme eoliene.

  Restul de 75% din energie este obținută din surse eoliene și solare, precum și din utilizarea biogazului. Însă cea mai mare parte a curentului provine de la hidrocentrale, autoritățile din Aspen beneficiind de energie hidro încă din anii ’80, datorită construirii a două baraje în Rocky Mountains, Colorado.

  aspen energie regenerabile - ecoprofit 2
  Când autoritățile chiar vor să pună în aplicare un plan benefic…

  Interesant este că oficialitățile din Aspen au reușit să ajungă la obținerea curentului 100% din surse regenerabile în doar 10 ani, după votarea unui program foarte ambițios, denumit ”Canary Action Plan”, prin care comunitatea de circa 6.600 de locuitori a decis să-și reducă amprenta de carbon cât mai mult.

  Celelalte două localități din SUA care obțin curentul electric doar din surse regenerabile sunt Greensburg, din statul învecinat Kansas), respectiv Burlington, din Vermont – un stat din estul SUA, învecinat cu New York. Vorbim, totuși, de localități de dimensiuni reduse (Greensburg are doar în jur de 1.000 de locuitori, în timp ce Burlington are mai puțin de 50.000).

  În curând, însă, trei metropole americane au anunțat că vor atinge acest obiectiv, de a obține curentul electric doar din surse regenerabile: San Diego, San Jose și San Francisco (toate din California, deloc surprinzător). O cursă în care mai sunt înscrise Copenhaga (Danemarca), Munchen și Frankfurt (Germania) sau Sydney (Australia).

  Iată, așadar, că înlocuirea totală a combustibililor fosili pentru producerea curentului electric este realizabilă, ba chiar într-o perioadă mai scurtă decât ne imaginăm. Este neceasr, însă, ca autoritățile să dea dovadă de voință și să aibă viziune. Numai așa tranziția spre energia 100% verde va fi posibilă.