Poluarea globală și ”efectul de seră” duc la creșterea mai rapidă a copacilor

Un studiu al Universității Tehnice din Munchen arată că, din 1870 încoace, a crescut rata de creștere a copacilor, ba chiar s-a accelerat pe fondul poluării intensive. Mai multe detalii, în continuare.

crestere copaci poluare - ecoprofit 0

Pe baza datelor culese timp de aproape un secol și jumătate, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen au ajuns la o concluzie care poate părea incredibilă: copacii cresc într-un timp mai scurt în epoca modernă, iar acest fenomen s-a accelerat începând cu anii ’60. Pentru unii, este un semnal că natura încearcă să contracareze efectele poluării produse de oameni…

crestere copaci poluare - ecoprofit 101Conform studiilor, în ultima jumătate de secol fazele de dezvoltare ale copacilor s-au accelerat cu cica 70%. Studiul TUM se referă la păduri din Europa Centrală, luând în considerare molidul și fagul, principalele specii din categoria coniferelor, respectiv cea a foioaselor. Comparativ cu 1960, rata de creștere a fagilor este mai mare cu 77%, iar cea a molizilor cu 32%.

Cu alte cuvinte, copacii cresc mai repede, iar acest lucru pare influențat în mod direct de creșterea nivelului poluării, deci a concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă – în principal CO2 și NOx. De asemenea, schimbarea în durata anotimpurilor le asigură copacilor perioade mai lungi de condiții prielnice dezvoltării.

crestere copaci poluare - ecoprofit 2Ceea ce are și un revers al medaliei: copacii îmbătrânesc, de fapt, mai repede. Pe de o parte, acest lucru nu este conștientizat încă în domeniul exploatării forestiere, deci se poate ajunge la o exploatare nesustenabilă dacă nu se adaptează ciclurile de tăiere și reîmpădurire.

Pe de altă parte, este afectat ecosistemul în ansamblu, deoarece multe plante și animale depinde de fazele de dezvoltare ale copacilor. Deci există pericolul extincției pentru multe specii, dacă acestea nu se vor adapta rapid la noile condiții.

crestere copaci poluare - ecoprofit 102Deocamdată, mai sunt foarte multe semne de întrebare privind efectele poluării asupra dezvoltării copacilor. Studiul universității germane se bazează pe observarea unui număr de 600.000 de copaci din Europa Centrală, datele fiind culese încă din 1870. Așa încât concluziile de față ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă și să ajute la înțelegerea pe mai departe a influențelor reale ale poluării asupra mediului.