INFOGRAFIC: țările din G7 pot să-și asigure necesarul de energie 100% din surse regenerabile

  Cele mai puternice țări din lume, reunite în grupul G7, sunt responsabile de o bună parte din poluarea pe plan global, din cauza activităților industriale și a energiei produse prin utilizarea combustibililor fosili. Ei bine, cei de la ”The SOLUTION Project” susțin că au găsit soluția ca puterile din G7 să devină 100% sustenabile și ”verzi” până la jumătatea acestui secol.

  g7 energie 100 surse regenerabile - ecoprofit 0
  g7 energie 100 surse regenerabile - ecoprofit 1
  ”Deci, Barack, schimbăm lumea, dar cu grijă, să nu-i supărăm pe granzii care poluează, ja?” (Foto: Reuters)

  Gupul G7 (Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA și Canada) a decis, la un recent summit pe teme climatice, ținut în Germania, că este cazul să renunțe la folosirea combustibililor fosili până la finalul acestui secol.

  Angela Merkel pare foarte încântată de stabilirea acestui obiectiv, în condițiile în care mai multe studii trag semnale serioase de alarmă că nu ne mai permitem să continuăm poluarea în acest ritm încă o sută de ani.

  În timp ce politicienii trebuie să jongleze cu probleme socio-economice și să încerce să facă tranziția spre o lume curată fără a afecta drastic nici marile corporații bazate pe cărbuni, petrol și gaze, dar nici gradul de confort al populației, poluarea continuă să crească și să ne amenințe existența.

  g7 energie 100 surse regenerabile - ecoprofit 2
  Cum poate deveni SUA independentă de cărbuni, petrol și gaze până în 2050

  Iată, însă, că organizația ”The SOLUTION Project” vine cu studii și propuneri de natură să contrazică tergiversările politicienilor. Mai întâi, specialiștii acestei organizații ecologice au dat publicității un studiu realizat de Stanford, prin care ofereau soluții punctuale pentru fiecare din cele 50 de state ale SUA pentru obținerea 100% a energiei din surse regenerabile până în 2050.

  Acum avem parte de un studiu similar, aplicat celor șapte mari puteri mondiale, capabile să influențeze dramatic societatea umană prin deciziile luate.

  Să vedem pe rând infograficele pentru puterile din G7.

  1. Franța

  g7 energie 100 surse regenerabile - 1 franta - ecoprofitFranța se bazează încă destul de mult pe energia produsă în centrale nucleare, dar cei de la ”The SOLUTION Project” arată că Hexagonul are un mare potențial pentru instalațiile eoliene, atât cele de pe uscat, cât și cele din largul mărilor.

  Și sectorul ”fermelor solare” are o pondere importantă, dar surprinde ponderea extrem de redusă a panourilor solare din domeniul rezidențial. Din punct de vedere economic, detractorii energiilor regenerabile ar putea acuza reducerea drastică a locurilor de muncă (actualmente, peste un milion de oameni lucrează în mod direct în sectorul energetic poluant).

  2. Germania

  g7 energie 100 surse regenerabile - 2 germania - ecoprofit

  Actualmente, o mare parte din energia celei mai puternice țări din Europa se bazează pe cărbuni, ceea ce înseamnă și un grad important de poluare. Ei bine, jumătate din energia necesară poate fi obținută din instalațiile eoliene, după care cea mai importantă pondere o are energia geotermală.

  În cazul energiei solare atrage atenția ponderea mult mai mare din domeniul rezidențial decât în cazul Franței, datorită unui program ambițios al guvernului german, care subvenționează generos montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișuri. De altfel, și sectorul panourilor montate pe clădirile guvernamentale și ale autorităților locale este foarte mare.

  Evident, numărul de joburi legate direct de industria energiei 100% verzi este mai redus, ceea ce va implica niște costuri sociale considerabile. Care, însă, vor fi echilibrate de reducerea costurilor necesare combaterii efectelor poluării, care acum sunt uriașe și se estimează că vor crește exponențial, dacă nu se reduce poluarea până la jumătatea secolului.

  3. Italia

  g7 energie 100 surse regenerabile - 3 italia - ecoprofit

  Italia beneficiază din plin de poziționarea geografică în sudul Europei, prin urmare aproape 45% din energia necesară până în 2050 poate fi obținută din surse solare. Totuși, pare ciudat că ”peninsula în formă de cizmă” poate beneficia într-o măsură atât de redusă de energia eoliană a instalațiilor din largul mării, iar instalațiile care folosesc forța valurilor au o pondere atât de redusă.

  4. Japonia

  g7 energie 100 surse regenerabile - 4 japonia - ecoprofit

  Japonezii ne-au obișnuit deja cu eficiența lor ieșită din comun și cu gradul foarte mare de inovație. dat fiind planul guvernului din ”Țara Soarelui-Răsare” de a renunța cât mai repede la energia nucleară, nu trebuie să ne mire accentul pus pe sursele solare: două treimi din energie se estimează că poate fi asigurată de soare până în 2050!

  Totuși, având în vedere că vorbim de o insulă, potențialul energiei eoliene din largul mării, respectiv al energiei valurilor pare puțin subestimat. În schimb, surprinde numărul foarte mare de locuri de muncă pe care se estimează că industria energiilor regenerabile îl poate asigura: dublu față de al Germaniei, deși numărul de locuitori este cu numai 50% mai mare decât al țării europene.

  5. Marea Britanie

  g7 energie 100 surse regenerabile - 5 anglia - ecoprofit

   

  Și englezii sunt recunoscuți pentru puternica dependență de termocentrale, deci necesitatea de a trece rapid la surse regenerabile este foarte mare. Cum soarele este foarte ”zgârcit” în Anglia, ponderea cea mai mare o are energia rezultată din instalațiile eoliene, atât cele de pe sol, cât și cele din largul mării.

  În rest, e dezamăgitor că Marea Britanie nu se poate baza pe energia geotermală, în timp ce energia valurilor are o pondere moderată. Tot mic este și numărul de locuri de muncă pe care industria regenerabilelor l-ar putea asigura, deci sunt necesare programe guvernamentale costisituare și, foarte probabil, decizii nepopulare.

  6. SUA

  g7 energie 100 surse regenerabile - 6 sua - ecoprofit

   

  Studiul realizat pentru cele 50 de state al SUA este mult mai detaliat, iar concluziile lui mai clare decât în cazul celorlalte țări din acest material. Probabil cea mai importantă concluzie a autorilor este că declarațiile companiilor din sectorul energiei, dar și ale politicienilor, legate de necesitatea exploatării gazelor de șist sunt nefondate.

  Și asta deoarece pentru fiecare stat al SUA au fost identificate surse regenerabile care să înlocuiască toți combustibilii fosili utilizați actualmente. În cazul americanilor, un factor cheie pentru creșterea eficienței îl reprezintă și schimbările la nivelul rețelelor de distribuție.

  Iar costurile energiilor regenerabile se estimează că va ajunge în 2050 la mai puțin de jumătate din cele ale energiei provenite din arderea cărbunilor, gazelor și petrolului, dacă se cuantifică și cheltuielile în creștere ale efectelor poluării asupra mediului și sănătății.

  7. Canada

  g7 energie 100 surse regenerabile - 7 canada - ecoprofit

  La fel ca Anglia, și Canada este situată într-o zonă geografică prea puțin prietenoasă cu soarele – totuși, ponderea energiei provenită din surse solare este mai bună decât în cazul englezilor, în principal în ce privește ”fermele solare”.

  În cazul canadienilor, mixul general al energiilor regenerabile este unul suficient de echilibrat, fiind de apreciat ponderea mare a energiei hidro, dar și procentul bun al energiei din sursele geotermale. Ca populație implicată activ în acest domeniu, însă, numărul de potențiali angajați este relativ redus.

  Concluzia principală a acestui studiu: se poate ajunge ca, până în 2050, marile puteri ale lumii să renunțe total la producerea energiei din surse poluante. Dar, pentru a se atinge acest obiectiv, trebuie depășite bariere puternice de ordin social și economic. Deși capacitatea tehnologică și resursele financiare există, totul ține de voința politică și de competența factorilor decizionali. Iar lucrurile se pot mișca rapid în direcția corectă doar prin presiunea socială.