Înmatriculări octombrie 2018 mașini eco: electrice, plug-in hibride și hibride

inmatriculari-masini-eco-octombrie-2018-ecoprofit

 1. Mașini electrice – octombrie 2018

După o lună septembrie realmente dezastruoasă din punct de vedere al înmatriculărilor de mașini electrice, iată că luna octombrie arată un reviriment: 49 de autoturisme electrice au primit plăcuțe de înmatriculare permanente pentru circulația într-o Românie sufocată de invazia de mașini second hand vechi și poluante…

Nu mai insist acum asupra factorilor care perturbă drastic înmatriculările (producția de baterii auto nu ține pasul cu cererea, iar punctele RAR sunt supraaglomerate). Remarc doar faptul că, în primele 10 luni ale lui 2018, s-a ajuns la un număr de 582 de mașini electrice înmatriculate, față de aproape 250 în tot anul 2017 – adică vorbim deja de o creștere de 135%, care, până la finalul anului, probabil va depăși 150% raportat la întreg anul precedent.

inmatriculari-masini-electrice-octombrie-2018-ecoprofit-1

 

În topul modelelor, prima poziție este împărțită de liderul pieței de mașini electrice din România, originalul BMW i3, și nou-venitul Nissan Leaf, care se bucură de o foarte mare cerere pe plan european (ceea ce, însă, afectează timpii de livrare…). Interesantă rocada între cele mai accesibile modele electrice prin programul Rabla Plus, frații smart fortwo și forfour, modelul cu doar două locuri având luna asta câștig de cauză. Și Renault ZOE figurează cu o valoare bună a înmatriculărilor, restul modelelor 100% electrice fiind doar de figurație.

inmatriculari-masini-electrice-octombrie-2018-ecoprofit-2

 

Luna octombrie 2018 va rămâne în istorie ca luna în care piața de mașini electrice de la noi a depășit bariera de 1.000 de exemplare înmatriculate. O mie – pare așa de puțin! Însă mai uitați-vă la precedentul grafic, al evoluției înmatriculărilor de mașini electrice din 2011 până acum. Față de anii precedenți, creșterea este galopantă și, chiar dacă se datorează în întregime generosului ecobonus din programul Rabla Plus, ea își va continua trendul ascendent, în linie cu ce se întâmplă la nivel european și mondial în domeniul electromobilității.

inmatriculari-masini-electrice-octombrie-2018-ecoprofit-3

 

 2. Mașini plug-in hibride – octombrie 2018

Evoluția acestei nișe e mai puțin spectaculoasă decât a celei de mașini electrice, dar se poate spune că luna octombrie n-a fost rea: cele 45 de exemplare duc numărul total al înmatriculărilor din 2018 la 469 de exemplare. Ceea ce e puțin mai mult decât dublul întregului an 2017.

inmatriculari-masini-plug-in-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-1

 

Deloc surprinzător, SUV-ul Mitsubishi Outlander PHEV continuă să fie cea mai căutată mașină plug-in hibridă de la noi, vehiculele înmatriculate în octombrie provenind, în proporții egale, de pe piața de mașini noi, respectiv de pe cea de mașini second hand. De remarcat că în octombrie Volvo stă mult mai bine decât BMW, Mercedes-Benz și VW la capitolul înmatriculări de modele plug-in hibride.

inmatriculari-masini-plug-in-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-2

 

Numărul total de mașini plug-in hibride înmatriculate în România până la finalul lui octombrie 2018 nu depășește cota „magică” de 1.000 de exemplare. Însă ceea ce estimam prin vară că se va întâmpla înainte de finalul anului, iată, s-a întâmplat: Mitsubishi Outlander PHEV a depășit VW Passat GTE în topul general.

De asemenea, SUV-ul compact Mercedes-Benz GLC se apropie destul de rapid de SUV-ul de lux BMW X5. O mică răsturnare de situație o provoacă versiunea plug-in hibridă a lui Toyota Prius, care devansează monovolumul BMW 225xe, deja mai popular decât BMW i3 REX (range extender). Cel mai interesant de observat la finalul anului va fi cât de mare va fi avansul SUV-urilor plug-in hibride, producătorii premium mizând destul de mult pe acestea.

inmatriculari-masini-plug-in-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-3

 

 3. Mașini hibride – octombrie 2018

Și piața de mașini hibride își revine după un septembrie cu rezultate slabe, cele 415 exemplare din octombrie ducând numărul total de mașini hibride înmatriculate în acest an la peste 4.170 de exemplare. Vorbim de o creștere, în primele 10 luni ale lui 2018, de 36% față de tot anul 2017. Eu pariez că 2018 se va termina cu peste 5.000 de mașini hibride înmatriculate de-a lungul întregului an.

inmatriculari-masini-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-1

 

Nu mai surprinde pe nimeni faptul că, pe piața de mașini hibride, Toyota este lider categoric. Salut reluarea de către originalul crossover C-HR Hybrid a coroniței de premiant, în primele 10 luni ale lui 2018 fiind înmatriculate aproape 930 de exemplare – cam cât toată piața de mașini plug-in hibride din România (asta așa, ca să ne facem o idee despre succesul peste așteptări al acestui model).

inmatriculari-masini-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-2

 

Deocamdată, în luna octombrie 2018 nu s-a atins pragul psihologic de 15.000 de mașini hibride înmatriculate până acum în România – acest lucru se va întâmpla categoric în noiembrie. Nici imaginea de ansamblu a pieței nu aduce noutăți: Prius rămâne cea mai populară mașină hibridă din România, datorită importurilor second hand, în timp ce Yaris și Auris provin preponderent din vânzările de mașini noi.

inmatriculari-masini-hibrid-octombrie-2018-ecoprofit-3

 

REZUMAT

În luna octombrie 2018, toate cele trei domenii de mașini eco au înregistrat o revenire mult-așteptată față de luna precedentă. Pentru piața de mașini electrice a fost luna în care s-a depășit bariera de 1.000 de exemplare înmatriculate în total în România, chiar dacă numărul de mașini înmatriculate în octombrie a fost doar rezonabil (doar 49 de exemplare). Mașinile plug-in hibride au înregistrat o valoare sensibil mai redusă (45 de exemplare), în timp ce mașinile hibride s-au încadrat în media lunară din acest an (415 exemplare).

 

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – IANUARIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – FEBRUARIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – MARTIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – APRILIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – MAI 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – IUNIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – IULIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – AUGUST 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – SEPTEMBRIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – OCTOMBRIE 2018   

   ÎNMATRICULĂRI MAȘINI ECO – NOIEMBRIE 2018   

   SITUAȚIA ÎNMATRICULĂRILOR DE MAȘINI ECO 2010-2017  

SHARE