Investiții în regenerabile vs. investiții în fossil fuels

investitii-regenerabile-fossil-fuels-ecoprofit-0

O veste destul de bună vine din domeniul eolian: în 2017 au fost investiți peste 50 de miliarde de euro pe plan european. Circa 22 de miliarde au fost destinate noilor proiecte de „ferme de vânt”, în scădere față de cele 28 de miliarde din 2016 sau cele 26 de miliarde din 2015 – dar analiștii nu consideră că vorbim de un regres, prognozele pentru 2018 fiind foarte optimiste.

investitii-regenerabile-fossil-fuels-ecoprofit-1

Ok. Deci investițiile în eoliene au reprezentat, în 2017, jumătate din totalul investițiilor în domeniul energetic pe plan european. Asta deoarece energia eoliană a devenit foarte competitivă, deci foarte atractivă pentru bănci. Însă nu pentru toate…

În paralel, raportul Banking on Climate Change, al organizației Rainforest Action Network (pe care cel mai probabil bancherii o consideră plină de niște hipsteri ecologiști care le pun bețe-n roate afacerilor de miliarde de dolari), ne arată că, tot în 2017, cele mai mari 36 de instituții bancare din lume au finanțat industria din domeniul fossil fuels cu vreo 115 miliarde de dolari – în creștere cu 11% față de 2016!

investitii-regenerabile-fossil-fuels-ecoprofit-2Domeniul cel mai favorizat a fost cel al exploatării petrolului de șist (tar sands), companiile din acest sector fiind finanțate cu vreo 47 de miliarde de dolari – adică dublu față de anul precedent.

Tehnologia de extragere a petrolului de șist este considerată, la ora actuală, cea mai „nenorocită” din punct de vedere al efectelor dezastruoase asupra mediului și biosferei. Dar asta nu contează pentru băncile interesate doar de „verzișori”, nu-i așa?

La care mai adăugăm finanțările generoase pentru companiile care exploatează petrol în zona arctică. Unde, conform specialiștilor, omul nu ar trebui nicidecum „să-și bage nasul”, deoarece pot interveni dezechilibre majore. Dar, să fim serioși, lumea financiară nu o să se împiedice acum de niște detalii ecologiste…

Și totuși, o parte a lumii financiare pare să înțeleagă că mișcarea „divest fossil fuels” este necesară. Mă refer aici la o întâlnire istorică, primul summit International Climate Risk Conference, ținut în data de 6 aprilie la Amsterdam și la care au participat peste 200 de bancheri și consultanți din 30 de țări.

investitii-regenerabile-fossil-fuels-ecoprofit-3Subiectul principal de discuție? Carbon Bubble. Pe scurt, pentru a respecta Acordul de la Paris din 2015 (deci să încercăm să evităm creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2°C până în 2100), ar trebui să nu ne atingem de cel puțini trei sferturi dintre rezervele de combustibili fosili descoperit până acum. Ar trebui, dar…

… London School of Economics ne arată că, din totalul investițiilor realizate în 2012 în sectorul fossil fuels, circa 647 de miliarde de dolari au fost direcționați spre „stranded assets” – adică sunt bani investiți în proiecte de exploatare ce nu ar mai trebui să aibă loc. Iar investițiile în „stranded assets” din următorii 10 ani (până în 2022) se ridică la vreo 6 trilioane de dolari!

Ecuația este foarte simplă: economia globală actuală este strâns dependentă de domeniul fossil fuels (care asigură circa 70% din producția de energie pe plan global – producție care, în 2017, a crescut pe fondul cererii mai mari de consum). Însă poluarea produsă de domeniul fossil fuels amenință serios societatea noastră dezvoltată, care riscă să facă implozie destul de curând din cauza marilor probleme prefigurate de schimbările climatice (da, schimbările climatice negate cu vehemență de fanii lui Trump…).

În concluzie, economia de consum și, mai ales, conceptul actual de creștere economică nu fac altceva decât să ne… sape groapa. Este complet nesustenabilă continuarea investițiilor în domeniul energetic poluant, care presupune costuri externalizate majore – dau din nou exemplu raportul FMI din 2015, care estima la circa 5,3 trilioane USD totalul subvențiilor Big Oil și a costurilor conexe cauzate de efectele poluării asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător.

Ce e de făcut? Sincer, nu am momentan o soluție clară. Știu că trebuie să stopăm cât mai repede (ieri!) activitățile poluante. Dar mai știu că inerția economiei mondiale este imensă, iar shiftul tehnologic nu se poate face peste noapte. Însă mai știu și că noi, oamenii, avem o mare problemă de mentalitate în privința schimbării – preferăm să devenim ignoranți decât să luăm taurul de coarne.

Așa că uită-te în oglindă și alege: vrei să rămâi Homo sapiens ignorantus sau vrei să participi la schimbarea radicală, în bine, a societății? Pentru că schimbarea nu începe nici de la bancheri, nici de la politicieni, nici de la vecini. Ci de la tine. Cu pași mici, dar mulți.

SHARE