Istoricul summit-urilor COP, pe problema schimbărilor climatice

cop21 paris 2015 summit schimbari climatice - ecoprofit 002

Încercări de a ajunge la un acord global între națiunile lumii în privința limitării poluării există încă din anii ’80. Iată cele mai importante momente care au precedat COP21:

Back
Next

1987 – Protocolul de la Montreal

Încercări ale mai multor țări de pe planetă de a realiza programe comune de dezvoltare, pe baza unor reguli mai concrete privind gradul de poluare permisibil, au mai fost. Însă Protocolul de la Montreal, încheiat în 1987, se poate spune că este primul pas serios care stă la baza seriei de summit-uri COP.

cop21 paris 2015 summit schimbari climatice - ecoprofit 003
Afectarea stratului de ozon de către activitatea industrială intens poluantă a dus la adoptarea Protocolului de la Montreal

La Montreal, națiunile cele mai dezvoltate au stabilit un program drastic, de limitare a folosirii sau char de eliminare din activitatea industrială a elementelor chimice de tip clorofluorocarbon (CFC), după ce oamenii de știință au demonstrat că aceste substanțe se fac responsabile de așa numitul efect de ”gaură de ozon” – adică afectarea păturii de ozon din partea superioară a atmosferei, care nu mai poate proteja Pământul de radiațiile nocive ale soarelui.

Practic, Protocolul de la Montreal a consemnat un set global de reguli și legi foarte stricte, fiecare țară semnatară a acestui protocol asumându-și obiective clare și măsuri de implementare cuantificabile și transparente. Doi ani mai târziu, în 1989, Protocolul de la Montreal a fost pus în aplicare, iar acum, la un sfert de secol distanță, se văd efectele pozitive ale acestuia.

Back
Next