Jocurile pe calculator și poluarea: un ”PC gaming” consumă curent cât 3 frigidere!

Cineva s-a gândit să facă un studiu inedit: să calculeze cât de multă energie consumă PC-urile folosite pentru jocuri. Iar concluziile sunt de-a dreptul incredibile - jocurile pe calculator irosesc energie electrică în valoare de peste 10 miliarde USD anual! Mai multe detalii, în continuare.

pc gaming poluare consum - ecoprofit 0

 PE SCURT – despre studiul lui Evan Mills (Berkley Lab)

Deși PC-urile pentru gaming reprezintă doar 2,5% din piața mondială de PC-uri, ele consumă 20% din energia utilizată în acest domeniu. Dată fiind creșterea cererii pentru astfel de device-uri, se estimează că în 2020 consumul tuturor ”gaming PC” din lume va ajunge la 120 TWH, corespunzător unui cost de peste 18 miliarde de dolari.

Studiul de față își propune să găsească soluții pentru a optimiza consumul PC-urilor performante, dedicate jocurilor. Ceea ce ar însemna economii importante atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva reducerii poluării – 120 TWh echivalează cu funcționarea a 40 de termocentrale pe bază de cărbuni!

O concluzie interesantă ține de posibilitatea de a reduce acest consum cu până la 75% doar prin combinarea mai eficientă a diverselor subansamble. În plus, se încearcă și sensibilizarea autorităților pentru a impune ratinguri de consum mai stricte și luând în considerare mai multe componente ale PC-urilor.

Mai multe detalii, în continuare 

Cercetătorul Evan Mills, de la Universitatea Berkley, aduce în atenția publicului, dar și a specialiștilor din domeniul energetic și IT, un studiu inedit, care are ca obiect consumul de energie al PC-urilor dedicate jocurilor pe calculator.

Totul a pornit de la o situație oarecum hilară. Cercetătorul a decis să schimbe becurile obișnuite din casă cu becuri economice de tip LED, ceea ce s-a reflectat în scăderea facturii la curent. După care a configurat un gaming PC pentru fiul său, iar luna următoare factura a fost mult mai mare. A fost factorul declanșator care a dus la crearea acestui studiu, unde, culmea, cercetătorul a fost ajutat chiar de către fiul său (care a și renunțat la gaming…).

Câteva cifre de consum
pc gaming poluare consum - ecoprofit 1
Visul oricărui împătimit de jocuri pe calculator este să aibă un gaming PC cu performanțe cât mai bune. Dar ce înseamnă asta ca și consum energetic?

În 2012, se estimează că, pe plan mondial, consumul de energie electrică s-a cifrat la peste 18.600 TWh. În același an, se estimează că toate calculatoarele personale din lume (PC-uri, laptopuri, console) au consumat în jur de 375 TWh. Ceea ce înseamnă doar 2% din consumul total de curent electric. În practică, însă, a fost necesară funcționarea a circa 125 de termocentrale obișnuite de 500 MWh – care, la o cantitate medie de circa 850 kg CO2/MWh, înseamnă emisii de peste 50.000 de tone pe an de dioxid de carbon.

Ei bine, un PC dedicat jocurilor are performanțe mult mai mari decât un PC obișnuit, iar, când este folosit la capacitate maximă, ajunge să consume de 10 ori mai mult decât o consolă obișnuită și de până la 6 ori mai mult decât un PC normal. Practic, studiul de față arată că, deși PC-urile pentru gaming reprezintă doar 2,5% din totalul calculatoarelor personale, consumul este de 20% din consumul total al acestora!

Adică în 2012 se estimează că PC-urile pentru jocuri ar fi consumat circa 75 TWh de energie electrică. În bani, înseamnă că au fost cheltuite peste 10 miliarde de dolari pentru producerea acestei cantități de curent, iar, în termeni de poluare, au fost emise peste 10.000 de tone de CO2 în atmosferă. Deci, da, jocurile pe calculator nu afectează doar sănătatea celui din fața ecranului, ci produc și poluare în procesul de producție a curentului electric necesar…

pc gaming poluare consum - ecoprofit 2
Cererea pentru PC gaming va crește vertiginos în următorii ani. Deci și consumul total de energie pe care îl va necesita acest segment

Dacă se ia în considerare trendul actual de dezvoltare a acestui sector, al achiziției și utilizării de PC-uri pentru gaming, ar însemna că peste 5 ani, în 2020, cei care se joacă pe calculator vor consuma circa 120 TWh, care s-ar traduce într-un cost de 18 miliarde de dolari pentru producerea acestei energii, la care se adaugă poluarea produsă în proces (dacă acest curent ar proveni doar din termocentrale).

Cum se pot obține reduceri de consum și economii

Conform autorului studiului, se poate obține o economie de până la 75% a consumului de energie pentru PC-urile dedicate gamingului. În urma unor teste, în care au fost realizate diverse configurații pentru un gaming PC, autorul a reușit să coboare consumul de la circa 1.200 KWh/an la doar 600 kWh/an. Deci o scădere de 50% doar prin configurația mai eficientă a device-ului.

pc gaming poluare consum - ecoprofit 3
Se poate obține o reducere a consumului energetic de până la 50% doar printr-o configurare optimizată a calculatorului

După care o economie de încă 25% a fost posibilă prin diversele setări ale sistemului de operare, precum și ale jocurilor testate. Foarte interesant este că această reducere semnificativă de consum a fost obținută fără a afecta performanțele PC-ului. Ceea ce înseamnă că industria IT ar trebui să acorde o atenție mai mare designului componentelor, care pot fi optimizate cu eforturi minime pentru a fi mai eficiente.

pc gaming poluare consum - ecoprofit 5
Iată: un calculator de jocuri ajunge să consume de 3 ori mai mult decât un frigider obișnuit!

De altfel, autorul studiului afirmă că sunt diferențe notabile între performanțele de consum din realitate ale componentelor și cele înscrise pe eticheta obligatorie cu ratingul de consum – de exemplu, unele procesoare grafice au avut în realitate un consum chiar și de 5 ori mai mare decât cel specificat. Lucru care trebuie rezolvat în primul rând în faza de omologare a consumului.

Va fi interesant de urmărit reacția companiilor implicate în acest domeniu, dar și a autorităților, în urma acestui studiu. Care, practic, este primul de acest fel și care vine cu niște concluzii atât de clare privind economiile substanțiale care se pot face: prin eficientizare, se poate evita cheltuirea a miliarde de dolari pentru producerea de energie dedicată ”pierderii timpului” (un jucător obișnuit petrece zilnic, în medie, peste 4 ore în fața ecranului!), în schimb acești bani putând fi investiți pentru noi instalații de producere a energiei regenerabile. Un ”joc” din care toată lumea câștigă, nu-i așa?