”Lanterna” super-low-cost: folosește doar apă și sare pentru a produce lumină

Lămpile cu petrol sau lanternele cu baterii par foarte complicate în comparația cu noua ”lampă cu sare” inventată de inițiatorii start-up-ului SALt. Și care promite să fie utilă mai ales în zonele cu risc mare de dezastre naturale. Iată cum funcționează.

salt lampa sare - ecoprofit 0

Inițiatorii start-up-ului SALt sunt din Filipine. O țară care este răsfirată pe mai mult de 7.000 de insule și insulițe. Cele mai multe dintre ele nu au acces la electricitate, iar locuitorii se bazează pentru iluminare pe lămpi cu kerosen, lumânări sau lanterne cu baterii.

În plus, din cauza taifunurilor și cutremurelor din ce în ce mai dese, Filipine este pe locul trei în topul țărilor cu riscurile cele mai mari când vine vorba de dezastre naturale. Cazuri în care cel mai important pentru sinistrați este să aibă o sursă de lumină sau chiar de curent pentru telefoanele mobile, pentru a putea fi în contact cu echipele de intervenție.

salt lampa sare - ecoprofit 1Iar aici intervine ideea lămpii SALt. Care, așa cum îi spune și numele (”salt” înseamnă sare), se bazează pe sare pentru a putea funcționa. De fapt, pe principiul producerii curentului electric prin galvanizare: doi electrozi plasați într-o soluție electrolitică asigură reacțiile chimice prin care se formează electricitatea. Pentru alimentarea LED-ului din lampă sunt suficiente doar un pahar de apă și două lingurițe de sare. Durata electrozilor din lampa SALt este estimată la 6 luni, în condițiile utilizării timp de 8 ore pe zi a lămpii. După care electrozii trebuie schimbați, ceea ce presupune costuri mult mai mici decât asigurarea zilnică a petrolului/kerosenului ori a bateriilor.

salt lampa sare - ecoprofit 2SALt mai are un avantaj: poate funcționa doar cu apa de mare! Dată fiind salinitatea de 35 la mie a apei oceanului, această lampă devine cu atât mai interesantă pentru cei care locuiesc pe malul mării. Și care, astfel, ar avea o sursă practic gratuită de lumină sau chiar de energie – deoarece SALt poate prelua și rol de acumulator extern, pentru încărcarea unui smartphone, de pildă.

Deocamdată, nu a fost comunicat un preț pentru lampa SALt, primul obiectiv al inițiatorilor acestui start-up fiind de a dona câteva sute de lămpi familiilor foarte sărace din Filipine. Ulterior, însă, există planuri pentru producția în masă a acestui dispozitiv ecologic, mai ales după ce lampa SALt a primit numeroase premii pentru inovație. Oare la noi ar avea aplicabilitate o idee așa de simplă?