LiFi, becuri LED și panouri fotovoltaice: noua tehnologie de transmitere wireless a datelor

lifi-wireless-led-ecoprofit-0

Nevoile de comunicare ale societății umane au crescut exponențial în ultimii o sută și ceva de ani. Iar unul dintre pașii revoluționari a fost trecerea de la comunicarea prin fir la comunicarea wireless (fără fir). Acum, ne așteaptă o nouă revoluție: LiFi.

Back
Next

Ce este OWC (Optical Wireless Communications)

Comunicarea optică wireless folosește o parte a spectrului luminos pentru a transmite un semnal. Sistemele VLC (visible light communication) se bazează în special pe diodele LED, sistemele cu infraroșu utilizează laserul, iar sistemele cu ultraviolete se bazează pe un nou tip de senzori și detectori, care operează în ”spectrul invizibil de adâncime” al luminii.

Formele de comunicare optică la distanță au fost folosite în toată istoria umanității, de la focurile care puteau fi văzute de la distanță foarte mare până la semnalele cu torțe, ori de la reflectarea soarelui de către romani și greci, prin intermediul scuturilor șlefuite, până la ”semaforul lui Napoleon” (un turn cu fante pivotante, modificarea poziției acestora însemnând anumite mesaje predefinite).

lifi-wireless-led-ecoprofit-1
În 1880, Graham Bell a inventat ”photophonul”, considerat primul telefon wireless din lume. Photofonul putea transmite conversații prin razele solare reflectate de un sistem complex de oglinzi. Bell a afirmat că photofonul a fost cea mai mare invenție a sa, mai mare chiar decât telefonul.

Însă, odată cu Revoluția Industrială, demarată acum aproape 200 de ani, omenirea a avut nevoie de mijloace mai rapide și mai capabile de transmitere a informațiilor la distanțe mari și foarte mari. Secolul XX a consemnat o evoluție mult mai rapidă a tehnologiilor bazate pe semnalele radio în detrimentul celor bazte pe semnalele optice, așa încât în ultimele câteva decenii comunicarea wireless (fără fir) a ajuns să se bazeze aproape integral pe frecvențele radio.

Totuși, spectrul frecvențelor radio are niște dezavantaje din ce în ce mai mari, odată cu creșterea exponențială a nevoilor de comunicare din societatea modernă. Așa încât ideea comunicării wireless prin intermediul luminii revine în actualitate.

Back
Next