Exemple inedite de locuințe off-grid: de la ”Ecocapsulă” la apartamentul-container

Ce spuneți de o ”garsonieră” ecologică pe care o puteți plasa oriunde în lume? Dar de un container în care puteți trăi cu zero emisii? Sunt doar două exemple ale unor companii europene care susțin că viitorul este al locuințelor off-grid, accesibile și nepoluante. Oare așa să fie?

locuinte off grid ecocapsula apartament container - ecoprofit 0

Probabil oricine visează la o locuință proprie. Dacă se poate, una pe care să o poți plasa oriunde, fără restricții. Ba chiar cât mai eficientă energetic și, de ce nu, independentă de furnizorii de utilități. Ah, și să nu uităm: dacă se poate, cât mai accesibilă ca preț.

Două firme de proiectare din Europa vin cu două propuneri foarte diferite, dar ambele îndeplinind, mai mult sau mai puțin, dezideratele de mai sus. Atenție, nu vorbim de proiecte pe hârtie sau locuințe doar la stadiul de prototip, ci de propuneri viabile, care pot fi comandate și achiziționate de cei interesați.

Ecocapsula: ”garsoniera-ou”

În vremurile moderne, mulți dintre tineri sunt singuri sau formează perechi fără copii. Cum, în general, tinerii sunt atrași de marile orașe, ei se izbesc și de niște piedici uriașe: chirii scumpe sau prețuri foarte mari ale locuințelor. Aici intervine propunera firmei slovace Nice Architects, care se adresează în primul rând celor care apreciază individualismul, dar și minimalismul, în paralel cu un mod de viață cât mai sustenabil. Aceștia ar putea fi atrași de ”Ecocapsula”, un spațiu de locuit original și care beneficiază de o tehnologie nepoluantă.

locuinte off grid ecocapsula apartament container - ecoprofit 1
Forma de ou, pe lângă aspectul inedit, aduce multe avantaje practice

Cu o formă neconvențională, de ou, ”Ecocapsula” are un gabarit similar cu al unei rulote: lungime de 4,5 metri, lățime de 2,4 metri și o înălțime de 2,5 metri. Ceea ce înseamnă că această locuință poate fi transportată într-un container standard sau cu ajutorul unei platforme normale. Adică nu are nevoie de fixarea pe vreo fundație, deci nu se supune regulilor locuințelor convenționale – vezi aici prezentarea interactivă a exteriorului.

Spațiul de locuit are doar 8 metri pătrați, dar proiectanții susțin că acesta este atât de eficient gândit, încât satisface condițiile oferite de o garsonieră convențională cu o suprafață dublă sau chiar triplă. Care, în schimb, ar putea însemna un preț mult mai mare și costuri ridicate, mai ales în metropole precum Parisul, Londra sau New York.

locuinte off grid ecocapsula apartament container - ecoprofit 2
Tinerii vor aprecia cel mai mult spațiul de locuit inteligent gândit

”Garsoniera-ou” oferă impresia de spațiu suficient datorită pereților curbați, reușind să conțină elementele de bază al unei locuințe: spațiul pentru dormit (cu un pat dublu, care poate fi rabatat), o mică baie care include și duș, un mic spațiu pentru gătit, loc de luat masa și de lucrat. Destul de similar cu o rulotă, dar oferind un stil mai elevat și mai aproape de ceea ce se înțelege printr-o locuință – vezi aici prezentarea interactivă a interiorului.

Independența față de companiile de utilități este asigurată de sistemul combinat panouri fotovoltaice + mini-eoliană, precum și de sistemul de colectare a apei de ploaie. Acoperișul ”Ecocapsulei” beneficiază de o suprafață de 2,6 metri pătrați de panouri fotovoltaice eficiente, cu o putere de până la 600W. Mini-eoliana poate produce până la 750W, fiind modulară și ușor de montat/demontat în situațiile când ”Ecocapsula” trebuie transportată.

locuinte off grid ecocapsula apartament container - ecoprofit 3
Ecocapsula permite un mod de viață off-grid, aproape 100% ecologic

Energia este stocată într-un pachet de baterii cu o capacitate de 9,7 kWh, dar este prevăzut și un sistem dual-power (pe bază de combustibil) ca back-up, pentru situațiile când soarele și vântul nu pot satisface nevoia de energie. Conform proiectanților, sistemul combinat fotovoltaic-eolian asigură energia necesară cel puțin 95% dintr-un an.

Cu alte cuvinte, ”Ecocapsula” face parte din categoria locuințelor minimaliste, ba chiar cu utilizare sezonieră. Deși, în teorie, ar putea fi utilizată pentru a locui în orașe, ”Ecocapsula” este mai potrivită pentru cei care petrec perioade îndelungate în zone nelocuite: de la pădurari până la fotografi sau cercetători. Care pot trăi într-un astfel de ”ou” mai confortabil decât într-o rulotă sau, mai ales, într-un cort.

Prețul ”Ecocapsulei” urmează să fie comunicat spre finalul acestui an, când se va da și startul comenzilor pentru varianta standard. Livrarea primelor comenzi este prevăzută pentru începutul lui 2016, în a doua jumătate a anului viitor urmând a fi oferite și customizări, ba foarte probabil și o variantă ”camper”, care să poate fi utilizată ca o rulotă.

Apartamentul-container: locuința sustenabilă flexibilă

De la o ”garsonieră” trecem acum la un adevărat ”apartament”, cu o suprafață de aproape 4 ori mai mare (circa 30 de metri pătrați). Și forma se schimbă: în loc de ”ou”, firma olandeză Sustainer Homes ne propune un paralelipiped banal. Adică un container, dar nu unul obișnuit, ci un adevărat exemplu de gândire pragmatică și ecologică.

locuinte off grid apartament container - ecoprofit 210
Un container reciclat e mai economic și mai ecologic decât utilizarea materialelor de construcție convenționale

În primul rând, vorbim de materialele utilizate în realizarea acestei locuințe modulabile, flexibile și care poate fi mutată aproape oriunde. Structura generală presupune reciclarea unui container utilizat inițial pentru transportul de mărfuri, deci de la început vorbim de costuri foarte reduse față de soluția clasică de construcție a unei locuințe din materiale de zidărie (pentru realizarea cărora se produce și destul de multă poluare).

Apoi sunt aplicate principiile cradle-to-cradle, interiorul containerului fiind izolat cu panouri eco-board – practic, plăci presate, realizate din reziduuri organice provenite din agricultură, astfel evitându-se utilizarea lemnului. Același bio-material este utilizat și pentru o bună parte din mobilier, dar proiectanții s-au gândit și la alte soluții: de exemplu, scaune realizate din… frigidere scoase din uz ori vopseluri organice, bazate pe ulei de in.

locuinte off grid apartament container - ecoprofit 203
Interiorul nu arată luxos, dar e gândit foarte pragmatic

La fel ca în cazul ”Ecocapsulei”, acest apartament-container este dotat cu un sistem combinat fotovoltaic-eolian, capabil să producă maximum 5.000 kWh anual, energia fiind stocată într-o baterie de 20 kWh. Încălzirea și climatizarea sunt asigurate de o pompă de căldură eficientă aer-aer, capabilă să facă față în condiții extreme de temperatură datorită unei foarte bune izolații termice.

Majoritatea apei necesare este colectată și filtrată de un sistem integrat, proiectanții susținând că, după filtrare, îndeplinește severele norme olandeze pentru potabilitate. Apa utilizată, precum și dejecțiile sunt filtrate înainte de a fi deversate în pământ, astfel încât impactul asupra mediului să fie minim.

locuinte off grid apartament container - ecoprofit 207
Apartamentul-container poate fi o alternativă mai economică și mai ecologică, pe termen lung

Varianta de bază a acestui apartament-container este gândită pentru acomodarea a 2 persoane și are un preț de pornire de 75.000 de euro. Preț care, deși nu pare mic, include atât mobilierul realizat din materiale fără impact asupra mediului, cât și sistemul off-grid de producere a energiei.

Așa încât, luând în considerare o perioadă de 20 de ani, de exemplu, această locuință va costa cu mult mai puțin decât una convențională. La care se adaugă avantajul că, în orice moment, apartamentul-container poate fi mutat în altă parte. Ceea ce deschide mai multe posibilități de utilizare, inclusiv în domeniul hotelier sau, dimpotrivă, în caz de calamități.

Așadar, două exemple care, cel puțin în teorie, ne demonstrează că visul de a avea o locuință proprie, independentă energetic și cu impact minim asupra mediului poate fi mai aproape de realitate decât crede multă lume. Nu vorbim neapărat de alternative mai ieftine decât locuințele similare convenționale, dar ne dau o idee despre direcția în care s-ar putea îndrepta o parte a generațiilor viitoare. Care doresc mai multă independență și mai multă grijă pentru mediu.