Masa care reglează temperatura din cameră, datorită ideii Zero Energy Furniture

Cu ocazia expoziției mondiale ”Milan 2015”, designerii Raphaël Ménard și Jean-Sébastien Lagrange au prezentat prototipul unei mese care poate contribui extraordinar de mult la economii ținând de utilizarea aerului condiționat în încăperi. Iată ce principiu inedit este aplicat.

masa aer conditionat zero energy furniture - ecoprofit 0

Masa de față nu are încă o denumire precisă, dar face parte dintr-o viitoare gamă de obiecte de mobilier, gamă botezată de creatorii săi Zero Energy Furniture (mobilier zero-energie, într-o traducere aproximativă).

Această masă a fost concepută pentru a absorbi excesul de căldură dintr-o încăpere, când temperatura depășește 22 de grade Celsius. De asemenea, când temperatura coboară sub această valoare, masa cedează mediului înconjurător căldura acumulată. Totul la fel de simplu, în teorie, precum un termostat…

masa aer conditionat zero energy furniture - ecoprofit 1
Masa cu rol de aer condiționat, dar fără a consuma curent electric… Magie sau tehnologie?

Secretul acestei mese constă în utilizarea unui tip de ceară denumită Phase Change Material. Aceasta are proprietatea de a deveni moale la peste 22 de grade Celsius, absorbind în timpul acestui proces căldura din mediul înconjuărător. După care, la scăderea temperaturii sub 22 de grade Celsius, materialul se solidifică și cedează înapoi mediului căldura acumulată.

Foarte important este faptul că acest material poate stoca o cantitate ridicată de energie termică într-un volum foarte redus. Așa încât această masă aproape că ține locul unui aparat obișnuit de aer condiționat într-o cameră. Dar pentru acest lucru mai este nevoie de două elemente: lemn și aluminiu.

masa aer conditionat zero energy furniture - ecoprofit 2
Ceara de tip phase-changing este cel mai important ”ingredient”

Blatul mesei este fabricat din lem de stejar, atât din considerente estetice, dar mai ales datorită proprietăților izolatoare. Astfel, schimbul de energie termică între ceara PCM și mediul înconjurător se realizează doar prin intermediul structurii de aluminiu de sub blat.

Foaia de aluminiu conține ceara PCM în ”pliuri”, iar forma sa ondulată asigură o suprafață cât mai mare pentru asigurarea schimbului de căldură. În același timp, plierea foii de aluminiu asigură o mai bună rigiditate ansamblului, deci se poate folosi un blat mai lung, fără pericolul deformării spre mijloc a mesei.

Așadar, o idee foarte simplă, dar foate eficientă, care are la bază un material conceput special pentru domeniul construcțiilor. Conform creatorilor, mobilierul din gama Zero Energy Furniture are ca principal scop utilarea spațiilor de birouri, a claselor din școli sau chiar a restaurantelor. Iar beneficiile se vor regăsi în primul rând în utilizarea unei cantități mult mai mici de energie pentru sistemele de control a climatizării. Așteptăm cu interes producția de serie și gama de prețuri, precum și alte propuneri.