Mini-eoliana urbană Liam F1: cum să folosești în mod inteligent curenții de aer din oraș

liam f1 mini eoliana archimede - ecoprofit 0

Ne-am obișnuit ca, în momentul când vorbim de energia eoliană, să ne gândim automat la acele ”moriști” de mari dimensiuni, plasate pe stâlpi înalți undeva în afara localităților, de preferat în zone unde bate vântul sau, mai nou, chiar și în largul mării. Iată, însă, că firma olandeză the Archimedes ne propune integrarea în peisajul urban a ideii de mini-eoliană eficientă, prin proiectul lor denumit Liam F1. Care este cât se poate de palpabil – spre deosebire de soluția Windflock.

Cercetările pentru acest dispozitiv au început încă din 2010, iar sursa de inspirație a fost chiar natura – mai exact, cochiliile fosilizate. Geometria complexă a mini-eolienei, chiar dacă multora le-ar putea aminti de moriștile pentru copii, este un tribut adus cercetărilor savantului grec Arhimede. Iar principiul de bază este de a nu frâna energia vântului pentru producerea curentului electric, ci de a o transfera generatorului cât mai eficient, fără a produce diferența majoră de presiune în fața și în spatele rotorului (cum se întâmplă în cazul unei eoliene obișnuite).

Forma ”înșurubată” a palelor este modelată pe calculator, Liam F1 putând produce până la de 5 ori mai mult curent electric decât o eoliană cu formă clasică, având aceleași dimensiuni. Mai mult, mini-eoliana de față promite să fie mult mai silențioasă, iar aspectul său organic o face o alegere foarte bună pentru integrarea în designul general al noilor construcții moderne. Din punct de vedere tehnic, Liam F1 promite o putere maximă de 1,5 kW, iar într-un an poate produce până la 1.500 kWh de energie – ceea ce nu e deloc rău dat fiind că diametrul maxim al palelor este de 1,5 metri (adică vorbim de un gabarit compact pentru domeniul eolienelor).

Și mai interesant este faptul că mini-eoliana de față este pusă în mișcare de curenți de aer destul de slabi, începând de la 2,5 metri/secundă (adică sub 10 km/h, ceea ce echivalează cu orice pală de vânt, în mediul urban curenții de aer formați de plasarea blocurilor înalte ducând aproape tot timpul la formarea unor curenți cu o intensitate mai mare). Dispozitivul rezistă la vânturi cu viteze de până la 35 metri/secundă (deci de circa 120 km/h, de domeniul unor super-furtuni), iar eficiența generală se cifrează la 45% – aproape dublu față de o eoliană clasică.

liam f1 mini eoliana archimede - ecoprofit 1
Liam F1 are un aspect deosebit, dar și caracteristici mai bune oferă designul clasic: eficiență mai mare, zgomot mult mai mic și rezistență crescută

Palele sunt fixate pe un braț mobil, care poate permite rotirea întregului dispozitiv în jurul axei, astfel fiind folosiți curenții de aer care bat din orice direcție. Dacă palele sunt realizate din fibră de sticlă rezistentă, brațul mobil este făcut din aluminiu – așa încât tot dispozivul nu depășește o masă de 100 kg. Deci e facil de transportat și montat. În plus, nu necesită softuri și mecanisme pentru controlul direcției sau intensității de rotire a palelor, ceea ce îi crește mult fiabiliatea.

 

liam f1 mini eoliana archimede - ecoprofit 2
Combinația dintre mini-eoliana Liam F1 și panouri fotovoltaice este perfectă pentru aplicațiile off-grid

Cei de la ”de Archimedes” propun și un sistem care combină mini-eoliana Liam F1 cu panouri fotovoltaice și baterii, pentru aplicații off-grid. Dar mai au în ofertă și o mini-mini-eoliană, botezată Liam F1 Mini, care poate fi utilizată pentru asigurarea iluminatului public autonom, de exemplu. Mai mult, proiectanții afirmă că pot fi combinate mai multe astfel de eoliene alăturate, deoarece principiul de funcționare nu pune ”frână” curenților de aer, astfel încât energia vântului poate fi utilizată în mod eficient de mai multe dispozitive.

Prețurile mini-eolienei Liam F1 variază în funcție de aplicațiile dorite, valoarea de bază fiind vehiculată la 3.999 de euro. Dat fiind că, principial, un astfel de dispozitiv poate asigura cam jumătate din necesarul de curent consumat anual de o gospodărie normală din Europa, se poate spune că vorbim de o propunere foarte interesantă. Și care, conform companiei olandeze, deja și-a găsit peste 7.000 de clienți în 14 țări.