O fabrică de produse metalice din SUA este alimentată 98% cu energie solară

Cine aude despre Alabama, cel mai probabil se gândește la ”rednecks”, la sclavi și la Ku Klux Klan. Chestii care nu au deloc legătură cu exemplul pozitiv despre care prea puține companii au aflat și pe care vi-l prezint în continuare.

fabrica metal energie solara off grid - ecoprofit 0

Apel Steel este o mică fabrică de produse metalice, întinsă pe o suprafață de un hectar în localitatea Cullman, Alabama. Și, ca orice făbricuță de acest fel, are o grămadă de utilaje mai mici sau mai mari, al căror numitor comun este consumul de curent. Și nu puțin.

fabrica metal energie solara off grid - ecoprofit 1
O investiție care aduce și un profit de 100.000 USD pe an, dar și independența energetică

Ei bine, de ce ne interesează o făbricuță obscură din SUA? Pentru că este prima care a ajuns să obțină curentul electric din energia solară (nu chiar total, ci în proporție de 98%). Mai mult, vorbim de curent electric produs de propria instalație fotovoltaică, deci făbricuța de față este off-grid, adică independentă energetic.

Conform celor de la Apel Steel, decizia de a investi în această soluție off-grid a fost luată în urma analizei trendului prețurilor energiei furnizate de companiile de utilități locale. Iar concluzia a fost că, prin această investiție, se vor obține economii! Calculele specialiștilor arată că instalația fotovoltaică va asigura, în 30 de ani de funcționare, economii de circa 3 milioane USD față de soluția de a rămâne dependenți de furnizorii de electricitate.

fabrica metal energie solara off grid - ecoprofit 2
Containerul este, de fapt, o mini-centrală de utilități

Instalația concepută de ACE LLC Solar presupune un număr de 1.088 de panouri fotovoltaice având o eficiență maximă de 15,5%. Ele sunt montate pe dispozitive special gândite pentru terenuri neuniforme și pentru o climă instabilă. Sistemul de 340 kW a fost proiectat pentru a asigura 470 MWh pe an. Suficient pentru nevoile fabricii, mai ales în condițiile în care se estimează creșterea comenzilor, deci și a necesarului de curent în viitor.

Mini-stația pentru monitorizarea și distribuția curentului electric provenit de la instalația solară este conținută într-un container, unde mai sunt plasate și invertoarele, transformatoarele și bateriile. Practic, totul este compact și la îndemână, iar componentele promit să fie foarte robuste.

Așadar, iată un bun exemplu prin care un IMM, cu necesități nu tocmai reduse de curent electric, poate deveni independent energetic în condițiile în care investiția va fi și amortizată, dar va produce și economii față soluția dependenței de o companie de utilități. Este adevărat, investiția a fost atractivă în primul rând datorită programului de subvenționare din statul respectiv. Dar la fel de adevărat este că vorbim de un exemplu viabil, pe care ar merita să îl urmeze mai multe firme.

fabrica metal energie solara off grid - ecoprofit 3
”Hey, Chuck, aș vrea să nu mai fiu dependent de companiile de utilități, mă poți ajuta?” ”Sigur, Ronnie, te fac off-grid și mai și câștigi bani din investiție!” (pe când așa ceva și în România?)