O treime din producătorii de energie regenerabilă din România riscă să intre în insolvență

  PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile) atrage atenția asupra schimbărilor legislative necoordonate cu nevoile pieței, ceea ce pune în pericol viabilitatea investițiilor realizate până acum în domeniul energiei regenerabile în România. Un semnal de alarmă care ar trebui luat foarte serios în considerare.

  patres energii regenerabile legislatie - ecoprofit

  PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România) numără 83 de companii, atât producători de energie din tot spectrul energiilor regenerabile (solară, eoliană, hidro și biomasă), cât și reprezentanți ai companiilor de operare și mentenanță, reprezentând companii care, la un loc, au o putere instalată de peste 400 MW și împreună cumulează peste 8 miliarde de euro investiții în acest sector în România.

  La un an de la înființarea PATRES, investitorii din acest domeniu sunt foarte pesimiști privind viitorul imediat al sectorului energiilor regenerabile, acuzând instabilitatea legislativă și atrăgând atenția asupra riscurilor majore ca o bună parte dintre ei să intre în faliment. Viorel Lefter, președintele PATRES, sumarizează consecintețele directe: nivelul finanțărilor bancare și ale creditelor este foarte mare în sectorul energiilor regenerabile, iar efectul ar putea fi un potențial default bancar de 1,5 – 2 miliarde de euro, precum și falimentul a circa o treime dintre investitorii din acest domeniu.

  Cea mai mare îngrijorare a membrilor PATRES, conform directorului executiv George Niculescu, ține de diversele modificări legislative ale instituțiilor statului, care au loc ”în timpul jocului”, fără ca producătorii din acest domeniu să fie consultați în mod real. Este un fenomen contraproductiv, deoarece, după ce investitorii și-au făcut un business plan și și-au finanțat afacerea conform unui cadru legislativ inițial, iar apoi au pus în funcțiune capacitățile de producție, modificările care apar în mod surprinzător îi fac pe investitori să intre în incapacitate de plată.

  Mai exact, membrii PATRES acuză modificările lipsite de coerență ale Guvernului asupra legii 220 din 2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, ceea ce a dus la o diminuare drastică a investițiilor în acest domeniu după 2012. Conform senatorului Christian Gigi Chiru, membru al Comisiei Parlamentare de Economie, Industrii și Servicii și al Comisiei de Transporturi și Energie, legislația incoerentă din ultimii ani a blocat România să devină un producător important de energie regenerabilă și un jucător important pe piața de energie, atât la nivel regional, cât și european.

  Rolul PATRES este de a fi un mediator și un organism direct implicat în procesul legislativ, dorința membrilor patronatului fiind de a influența în mod transparent și corect deciziile vitale pentru sectorul energiilor regenerabile. De la înființarea sa în 2014, PATRES a întreprins o serie de acțiuni, printre care întâlniri multiple cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu Ministerul Energiei, IMM și Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate în domeniul energiei.

  Împreună cu Asociația Română a Băncilor, PATRES a făcut și o estimare privind impactul profund negativ al modificărilor legislative asupra investițiilor din sectorul energiilor regenerabile, pe baza cărora au fost transmise memorandumuri atât către Președinție și Guvernul României, cât și către ambasadele țărilor din care provin investițiile în sectorul energiilor regenerabile, arătându-se cum modificările legislative din ultimii doi afectează rentabilitatea investițiilor și viitorul acestora.

  Este dezamăgitor că se pun bariere legislative unuia dintre sectoarele care promitea o evoluție rapidă, cu investiții profitabile și pentru România (prin încasările la bugetul de stat și noile locuri de muncă create) și cu un aport considerabil la planul național de reducere a poluării prin utilizarea energiilor regenerabile. Există, însă, șansa ca scenariul pesimist să fie evitat printr-o invervenție legislativă promptă, care să ia în considerare expertiza PATRES. Deocamdată, rămâne clară doar incertitudinea de moment a sectorului energiilor regenerabile în România.