Oportunitate de investiție neașteptată: prognoza meteo pentru energia solară și eoliană

Predictibilitatea perioadelor de acalmie a vântului sau a cerului înnorat se transformă într-un business de amploare. Cel puțin așa dă de înțeles compania finlandeză Vaisala Oyj, specializată în echiapamente meteo și care plănuiește să ajute producătorii de energie verde solară și eoliană.

Vaisala - prognoza meteo energie solara eoliana
Marele pariu în viitor: prognoza mișcării vântului cu precizie de o jumătate de oră

Cele mai mari obstacole pentru investitorii din domeniul energiilor solare și eoliene țin de ”toanele” vremii: lipsa luminii solare din cauza norilor sau a furtunilor, respectiv lipsa vântului pe fondul unor schimbări climatice pot afecta drastic producția de energie estimată. Efectul imediat este vizibil direct la furnizorii de energie, care trebuie să apeleze la soluții de back-up – cum ar fi centrale sau generatoare care funcționează pe bază de combustibili fosili, puse în funcțiune pentru a suplini lipsa temporară a energiei provenind din sursele regenerabile.

O soluție interesantă vine din Finlanda, unde compania Vaisala Oyj și-a declarat planurile ambițioase de viitor. Un viitor în care specialiștii finlandezi vor folosi datele de prognoză meteo pentru a asigura funcționarea cât mai eficientă a fermelor solare și eoliene.

Ceea ce vom vinde va fi reducerea riscului. Nevoia de compensare scade dacă știi ce va urma. Astfel vom contribui la o piață mai inteligentă pentru energia verde.

(Kjell Forsen, Chief Executive Officer)

În luna iulie a acestui an, compania finlandeză a fost angajată de guvernul indian pentru a realiza o hartă exhaustivă a zonelor cu potențial solar din India, cu accent pe influențele mișcărilor norilor și pe ciclicitatea musonilor. Practic, pe baza acestui atlas solar național, companiile interesate să investească în construcția de ferme solare vor ști cu mult mai mare acuratețe care sunt riscurile ținând de lipsa luminii solare în zonele alese.

Însă marea provocare a companiei finlandeze ține mai mult de prognoza vântului. Specialiștii Vaisala asigură prognoza pentru ferme eoliene de pe tot mapamondul, care totalizează 130 GW, dar în următorii cinci ani compania dorește să-și extindă acest business în China, Brazilia și India, sperând la o creștere de 50% a afacerii până în 2020.

Dorim să construim un lanț de servicii complet, pornind de la conceperea platformei energetice eoliene până la operatori și traderi. În timp, credem că serviciile de prognoză precisă vor deveni cea mai importantă afacere – vrem să oferim o acuratețe de o oră, chiar o jumătate de oră pentru prognoza mișcării vântului.

(Kai Konola, șeful diviziei Vreme în cadrul Vaisala)

Dar poate cel mai interesant aspect al declarațiilor oficialilor companiei finlandeze ține de motivul optimismului acestora: ei se bazează pe ”prognoza” creșterii masive a investițiilor în solar și eolian. În principal după ce miliardarul Warren Buffet a anunțat investiții de 15 miliarde de dolari în proiecte solare și eoliene, iar guvernul Chinei a alocat în 2013 impresionanta sumă de 56,3 miliarde de dolari domeniului energiilor regenerabile. În plus, Agenția Internațională pentru Energie și-a revizuit recent estimările privind evoluția energiilor verzi: conform specialiștilor IEA, în 2020 procentul de energie obținută din surse regenerabile va depăși 30% din totalul energiei produse pe mapamond (acum acest procent fiind de circa 22%).

Cu alte cuvinte, iată un bun exemplu prin care domeniul energiilor regenerabile poate da naștere unui business conex de nișă, care are șanse reale de a ajuta la eficientizarea investițiilor în sursele de energie verde. Și, în mod neașteptat, investițiile în cercetarea acestor tipuri de prognoză vor duce și la accelerarea înțelegerii mai exacte a climei Pământului, poate chiar la tehnologii viitoare care să evite dezastrele naturale.