Panouri solare hibride, pentru curent electric și apă caldă, foarte eficiente

panouri solare hibride - ecoprofit 0

Cercetătorii de la Universitatea Brunel din Londra au pus la punct un inedit sistem hibrid de panouri solare fotovoltaice și pentru încălzirea apei. Sistem care se inspiră din tehnologiile avansate utilizate chiar pe Stația Spațială Internațională: ”heat pipes” (țevi de căldură) sunt, de fapt, niște super-conductori de energie termică, prevenind topirea topirea panourilor din cauza căldurii solare, în același timp împiedicând înghețarea lor din cauza frigului cosmic.

Ok, prototipul britanicilor nu arată SF, cum ne-am aștepta. Acoperișul folosit ca bază de teste este acoperit cu panouri solare banale, despărțite de niște ”rigle”. Nimic senzațional. Deci unde este ineditul ideii?

panouri solare hibride - ecoprofit 1
Profesorul Hussam Jouhara și prototipul sistemului hibrid de panouri solare

Ei bine, sistemul gândit de profesorul Hussam Jouhara rezolvă o mare problemă a panourilor fotovoltaice: supraîncălzirea. Principial, cu cât este mai intensă lumina soarelui, cu atât mai multă energie ar trebui să producă un panou fotovoltaic – dar, din cauza depășirii unei temperaturi optime a suprafeței celulelor fotovoltaice, de fapt eficiența panoului scade odată cu creșterea temperaturii.

Aici intervine ideea ”heat pipe”. Adică plasarea lângă panourile fotovoltaice a unor panouri solare care preiau o parte din căldura excedentară a fotovoltaicelor. Procesul de funcționare nu a fost divulgat, deocamdată, dar profesorul Jouhara afirmă că panourile fotovoltaice au o eficiență mai bună cu până la 15% față de panouri fotovoltaice similare, care nu sunt asociate cu panourile de tip ”heat pipe”.

panouri solare hibride - ecoprofit 2
Panourile plate de tip ”heat pipe” (cele negre) preiau căldura în exces de la suprafața panourilor fotovoltaice (cele albastre) și ”împușcă doi iepuri”: fotovoltaicele au o eficiență îmbunătățită cu 15% față de unele similare, necombinate cu panouri ”heat pipe”, iar panourile ”heat pipe” asigură un surplus de energie termică pentru încălzirea apei menajere

Panourile ”heat pipe” sunt concepute simplist, având dimensiuni de 400×40 cm. Un mare avantaj al acestei soluții hibride îl reprezintă și ușurința de montare a întregului ansamblu de panouri pe acoperișurile obișnuite. Practic, panourile se pot prinde între ele la fel de ușor ca plăcile de parchet laminat și nu necesită modificări majore ale acoperișului.

Deocamdată, nu știm când vom vedea un astfel de sistem pus în vânzare, dar primele rezultate par foarte promițătoare. Mai ales că, în Marea Britanie, de exemplu, se estimează că aproximativ jumătate din energia din domeniul casnic este utilizată doar pentru încălzirea apei (pentru baie, bucătărie sau boilere). Un astfel de sistem de panouri hibride ar putea fi o soluție accesibilă pentru a scădea chiar și la jumătate consumul casnic de energie. Deci ideea are un mare potențial comercial.