Papa vrea reducerea poluării. Companiile petroliere vor mai mult gaz și cărbuni. Există vreo soluție?

Poate ați auzit recentul mesaj al papei Francis, privitor la obligația morală pe care o avem de a reduce poluarea. Sună frumos, dar asta nu înseamnă că marile companii petroliere sau cele mai puternice țări industrializate au de gând să asculte sfatul prelatului. Așa că ajungem la o situație imposibilă.

papa francisc poluare - ecoprofit 0

Pe data de 18 iunie, papa Francis a emis o scrisoare deschisă către cei 1,2 miliarde de catolici din lumea întreagă, prin care le cerea liderilor politici ”onestitate, curaj și responsabilitate” în a lua decizii radicale pentru a renunța la combustibilii fosili în favoarea unor programe care să privilegieze energiile regenerabile.

Acum, să vedem rapid cam în ce țări sunt cei mai mulți catolici:

  1. Brazilia: 127,6 mil. (63% din populația țării)
  2. Mexic: 97,7 mil. (81% din populația țării)
  3. Filipine: 80,6 mil. (80,6% din populația țării)
  4. SUA: 76,5 mil. (24% din populația țării)
  5. Italia: 49,3 mil. (81% din populația țării)
  6. Franța: 42,6 mil. (64% din populația țării)
  7. Congo: 38,5 mil. (50% din populația țării)
  8. Columbia: 35,6 mil. (75% din populația țării)
  9. Polonia: 33,3 mil. (86,7% din populația țării)
  10. Spania: 32,7 mil. (70% din populația țării)
papa francisc poluare - ecoprofit 1
Țările cu cei mai mulți catolici

Practic, țările din TOP 10 contorizează jumătate din populația catolică de pe mapamond. După cum se vede, trei dintre ele (SUA, Italia și Franța) fac parte din G7 – grupul celor mai avansate șapte țări din lume. Iar alte patru (Brazilia, Mexic, Filipine și Columbia) sunt țări într-o puternică dezvoltare economică, lucru care atrage după sine și un consum mare de resurse, deci și un grad de poluare mai ridicat.

Deci, bravo papei pentru mesaj? Catolicii vor asculta de liderul lor și vor lua măsuri? Este umanitatea salvată datorită religiei adoptate de aproape 20% din populația planetei? Nu prea. Pentru că adevărata religie care guvernează lumea actuală este religia banului. Iar profiturile cele mai mari sunt asigurate de G.O.D., adică inițialele celor mai importante resurse: Gold (aur și tot ce înseamnă metale prețioase), Oil (petrol și celelalte resurse fosile), Drugs (care se referă într-un mod peiorativ la industria farmaceutică).

Ce fac, oare, cele mai puternice și dezvoltate națiuni din lume?

G7 este format din Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA și Canada. Țări care, împreună, dețin două treimi din averea mondială (peste 250 trilioane USD) și, practic, dictează destinul umanității în funcție de interesele lor.

papa francisc poluare - ecoprofit 2Ei bine, G7 joacă rolul popii din cunoscuta zicală ”fă ce zice popa, nu ce face popa”. Pe de o parte, grupul susține cu tărie reducerea poluării în declarațiile politice, ba chiar obligă celelalte țări să-și reducă emisiile poluante prin diverse tratate și strategii geopolitice. În schimb, națiunile din G7 își susțin economiile prospere continuând să polueze, unele dintre aceste mari puteri numărându-se, de fapt, printre cei mai mari poluatori din lume.

Argumentul vine dintr-un recent studiu al organizației Oxfam, care evidențiază un fapt prea puțin sau chiar deloc cunoscut de opinia publică: cinci dintre țările G7 au intensificat utilizarea cărbunilor în ultimul cincinal. Asta după ce, la summit-ul de la Copenhaga din 2009, s-a luat decizia stopării poluării, pentru a preveni creșterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius (creștere cu efecte drastice asupra vieții pe Pământ).

papa francisc poluare - ecoprofit 3
Arderea cărbunilor produce poluarea cea mai nocivă

Mai exact, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia și Franța au ars cu 16% mai mulți cărbuni în 2013 decât în 2009. Iar promisiunile de închidere treptată a termocentralelor și de înlocuire a acestora cu sisteme bazate pe surse regenerabile nepoluante nu sunt respectate. În SUA s-a constatat un alt fenomen: consumul de cărbuni a scăzut cu 8% deoarece a luat amploare exploatarea gazelor de șist, care, din păcate, nu ajută deloc la reducerea poluării.

Și mai interesantă este presiunea G7 asupra țărilor cu economii emergente, care, evident, se bazează intensiv pe cărbuni pentru producerea energiei (aproape trei sferturi din sectorul energetic mondial utilizează termocentrale). Cele mai importante piețe în curs de dezvoltare accelerată (China, India, Africa de Sud sau Brazilia) au deja în derulare programe pentru reducerea emisiilor de CO2 până în 2020. Iar specialiștii estimează că rezultatele acestora vor fi mai bune decât ale marilor națiuni dezvoltate, care, deși au mai multe resurse materiale de a reduce poluarea, tergiversează sau chiar anulează implementarea planurilor.

papa francisc poluare - ecoprofit 4
”Renunțăm la combustibilii fosili când nu vor mai fi…”

Probabil cel mai bun exemplu al ipocriziei G7 este și decizia luată la recentul summit din Germania, unde Angela Merkel a concluzionat că, pentru a reduce încălzirea globală, este necesară renunțarea la combustibilii fosili până la finalul acestui secol. Asta în condițiile în care studiile arată clar că emisiile de CO2 cauzate de arderea cărbunilor, petrolului și gazelor trebuie stopate cu mult înainte de 2050, pentru a evita scenariile cele mai pesimiste privind efectele poluării asupra climei, mediului și, în ultimă instanță, asupra civilizației umane.

Nu doar din punct de vedere politic ne este amenințat viitorul

În aceeași perioadă cu summit-ul G7 din Germania, a avut loc la Paris conferința World Gas Conference. Unde se reunesc cele mai mari companii petroliere din lume, pentru a discuta strategii de viitor. Anul acesta, tema principală de dezbatare a fost ”cum putem asigura necesarul de energie din viitor, dar și să reducem poluarea”.

papa francisc poluare - ecoprofit 5
”Carburantul albastru” – soluția anti-cărbuni a petroliștilor

Răspunsul? Înlocuirea cărbunilor cu… gazele naturale. Conform liderilor celor mai mari companii din domeniul combustibililor fosili (Exxon Mobil, Shell, Total, BP, Chevron sau Gazprom), ”carburantul albastru” ar trebui să asigure viitorul omenirii. Și asta deoarece se consideră că îndeplinește trei caracteristici importante: este relativ bun pentru mediu, asigură securitatea energetică și poate contribui la creșterea economică.

Practic, industria petrolieră consideră gazele la fel de viabile ca și energiile regenerabile, ba chiar doresc includerea lor în așa-zisul ”mix verde”, care să asigure reducerea poluării cauzate de producerea energiei. Unii estimează că, până la jumătatea secolului, cererea pentru gaze va crește de cel puțin trei ori, ba chiar va deveni mai mare decât cererea pentru petrol. Mai mult, s-a căzut de acord asupra unor politici de taxare mai drastică a emisiilor de CO2, ceea ce va avantaja utilizarea gazelor în detrimentul cărbunilor și petrolului.

Scenariul înlocuirii cărbunilor cu gaze? BUSINESS AS USUAL!

Din păcate, la fel ca în cazul summit-ului G7, și în cazul recentei conferințe World Gas Conference nu putem vorbi decât de ipocrizia participanților: chiar dacă gazele par o soluție mai bună decât cărbunii, ele rămân o sursă foarte importantă de poluare, la care se adaugă și efectele conexe cauzate de extracția lor. Pe scurt, ”business as usual”.

papa francisc poluare - ecoprofit 6
Întrebare legată de gazele de șist. Logic, nu?

În primul rând, pentru actorii de pe scena energetică nu contează, de fapt, eliminarea sau reducerea cât mai mult a poluării, ci pur și simplu păstrarea unui model de business care să le asigure în continuare profituri. În teorie, folosirea gazelor înseamnă o reducere a emisiilor de CO2 de până la 60% comparativ cu arderea cărbunilor. În practică, însă, apar alte probleme, de la extracție până la arderea incompletă. Exploatarea gazelor de șist duce la poluarea extremă a mediului, iar riscurile de scurgeri de metan în atmosferă cresc exponențial (metanul este de peste 30 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon în formarea efectului de seră).

papa-francisc-poluare-ecoprofit
Gazul: aceleași probleme ca și petrolul

Apoi, se pune problema ”abundenței” gazelor naturale. Conform specialiștilor, cele mai mari și mai accesibile zăcăminte de gaz se găsesc în Rusia, Iran, Qatar și Turkmekistan, care dețin împreună circa 60% din resursele de gaz de pe planetă. SUA (de unde provine cele mai multe și mai mari companii petroliere) este creditată cu încă 10-15% din rezervele totale de gaze. Așa încât interesele geopolitice dictate de dependența de petrol nu ar face decât să se mute în alte zone, adică am asista la un nou episod din serialul luptei pentru resurse. Iar volatilitatea prețurilor ar rămâne la fel de ridicată precum în cazul petrolului.

În fine, la World Gas Conference nu au existat discuții referitoare la efectele nocive ale gazelor asupra mediului. Nici nu s-a adus vorba despre recentul raport al FMI privind subvențiile pe plan mondial – gazele naturale beneficiază de subvenții de circa 500 de miliarde de dolari anual, de aproape trei ori maimult decât totalul energiilor regenerabile. Iar, în timp ce SUA este cel mai mare avocat al trecerii de la cărbuni la gaze, cele mai populate țări de pe planetă, China și India, nu au în plan prioritizarea gazelor, ci, dimpotrivă, a energiilor regenerabile.

papa francisc poluare - ecoprofit 8
Un mesaj cam greu de digerat

Iată, așadar, că un simplu mesaj ecologic al papei Francis nu este deloc suficient pentru a contracara interesele politico-economice ale actualei societăți dezvoltate. Pericolele schimbărilor climatice din cauza poluării sunt în continuare subevaluate de factorii de decizie, iar interesul pentru profitabilitate al marilor corporații (multe dintre ele din sectorul energetic) influențează din plin deciziile socio-economice ale marilor națiuni. Nici religia nu prea are argumente împotriva poluării, deoarece încălzirea globală sau emisiile de CO2 nu sunt teme familiare în predicile preoților (conform unui studiu din SUA, peste jumătate dintre americanii catolici NU CRED în pericolele poluării…).

Ce ne rămâne de făcut?

Cred că principalul impediment pe care trebuie să îl depășim, ca indivizi, este ignoranța. Omul, paraziții și virușii sunt singurele specii care își afectează până la distrugere mediul în care trăiesc și se dezvoltă – lucru inevitabil, câtă vreme considerăm natura doar un ”magazin” de resurse, nu singura locuință în care putem exista.

papa francisc poluare - ecoprofit 9
Ce înțelegeți din această imagine?

Mai trebuie să ne cultivăm și gândirea pe termen lung, alături de înțelegerea mai detaliată a lucrurilor care ne înconjoară. Este grav că oamenii nu-și pun întrebarea ce se întâmplă cu gazele care ies pe țeava de eșapament, pe hornul casei sau pe furnalele uzinelor. E ușor de înțeles că te sufoci dacă stai într-o mașină cu motorul pornit într-un garaj închis ermetic – atunci de ce e așa de greu de înțeles că atmosfera nu poate accepta la nesfârșit gazele suplimentare provenite din arderea cărbunilor, petrolului și gazelor, iar aerul va deveni irespirabil?

În ultimă instanță, de ce mai facem urmași dacă le vom lăsa moștenire un Pământ care nu va mai putea fi locuit din cauza poluării pe care o producem azi, fără discernământ? Repet, cine se așteaptă ca politicienii, corporațiile sau biserica să schimbe ceva, se minte pe sine însuși.

Singura soluție rămâne înlocuirea cât mai rapidă a economiei dependente de arderea combustibili fosili cu o societate care să se bazeze pe energia regenerabilă. Schimbarea necesită atât efort, cât mai ales voință. Dar și înțelegerea justă a situației: dorința de a avea un nivel de trai cât mai bun în condițiile actuale pur și simplu maschează intrarea pe drumul fără întoarcere al extincției. Din păcate, oricât de dur sau exagerat sună, acesta este adevărul.

TU EȘTI DE ACORD?