Parcările solare – noua afacere profitabilă din mediul urban

În România, problema parcărilor este încă una insurmontabilă și vor mai trece ani buni până când vom avea și investițiile, și educația necesară pentru ca să nu ne mai lamentăm. În alte state, însă, deja se face un mare pas înainte: utilizarea locurilor de parcare pentru a produce energie. Și nu numai atât, după cum vedem în continuare.

Conform unui studiu american, între 35 și 50% din suprafețele marilor orașe din SUA sunt acoperite de asfalt. Iar circa 40% din acest asfalt este reprezentat de cel din parcări. Este vorba de o mare suprafață neutilizată la adevăratul potențial și care ar putea însemna multe avantaje, dacă s-ar aplica niște soluții eficiente.

Una dintre aceaste idei este de a acoperi locurile de parcare cu panouri fotovoltaice. Imaginați-vă că suprafețele cu zeci și sute de locuri de parcare, disponibile cam la orice supermarket din lumea asta, ar arăta așa:

solar parking parcari solare - ecoprofit 1În primul rând, am vorbi de niște avantaje practice directe: când e soare puternic, interiorul mașinii nu se mai încălzește atât de tare (deci se utilizează mai puțin aerul condiționat), iar efectul de evaporare a combustibilului din rezervor este mai redus.

Când plouă, mașina este protejată, la fel ca într-o parcare subterană, de pildă. Iar, când locul de parcare nu este ocupat, asfaltul nu ar mai prelua așa multă căldură, pe care să o degaje înapoi seara, un efect care accelerează formarea smogului în arealele urbane.

solar parking parcari solare - ecoprofit 2
Cum ar fi dacă fiecare loc de parcare ar avea priza lui pentru mașini electrice?

Iar acum ajungem la alt avantaj major: montarea unor panouri fotovoltaice ar transforma locurile de parcare în… generatoare de curent electric. În California s-au făcut studii amănunțite, construindu-se astfel de parcări solare în cadrul unor programe pilot, iar rezultatele au fost peste așteptări: panourile de pe un singur loc de parcare pot genera până la 5 kWh/zi, suficient pentru ca o mașină electrică să parcurgă 20 de mile (circa 30 km).

Însă, până când mașinile electrice vor ”inunda” peisajul auto, parcările solare pot contribui din plin la producerea de energie pentru necesitățile supermarket-ului sau mall-ului care deține respectiva parcare ori pentru alte aplicații rezidențiale.

solar parking parcari solare - ecoprofit 4
Energia produsă de panouri poate fi utilizată și pentru clădiri

În New York (unde clima este cam la fel ca în România, de exemplu), o parcare solară întinsă pe o suprafață de 11 hectare produce 8 MW, suficient pentru alimentarea a 1.000 de apartamente. În Washington, parcarea solară a stadionului FedEx Field, care are peste 800 de locuri, asigură 20% din necesarul de energie în zilele de meciuri, iar, în restul zilelor, 100% din consum.

Din punct de vedere financiar, investițiile în parcările solare sunt destul de mari, așa încât multe dintre ele au fost realizate de mari companii și doar datorită subvențiilor guvernamentale (”campion” în acest sens este, evident, statul California). Totuși, prețurile scad, atât în ce privește panourile fotovoltaice, dar și tehnologia și materialele (în general metalice) pentru suporturi.

solar parking parcari solare - ecoprofit 3
Piața parcărilor solare are un potențial mare de creștere

În SUA, se estimează că piața parcărilor solare va depăși 800 de milioane USD până în 2016, iar din 2018 specialiștii consideră că investițiile vor deveni mult mai atractive, odată cu scăderea perioadei de amortizare și obținerea mai rapidă a profiturilor. La scară globală se estimează că vorbim de un potențial de cel puțin câteva mliarde USD, în condițiile în care există o dependență clară de piețele auto importante, dar și de cele cu rețele mari și puternice de supermarketuri.

Totuși, toată lumea este de acord că, fără subvenții și programe de sprijinire ale guvernelor, parcările solare nu au șansa de a deveni populare până la finalul acestui deceniu. Ceea ce ar fi păcat, deoarece parcările reprezintă o oportunitate excelentă pentru a obține… profituri din ”piatră seacă”. Și a fi și eco, în același timp.