Pod Idladla: nano-locuința modulară eco-friendly

Are doar 20 de metri pătrați și promovează un stil de viață simplu și în armonie cu natura. Ar putea fi această nano-locuință modulară răspunsul ideal pentru tinerii care vor o locuință proprie?

pod idladla nano locuinta modulara - ecoprofit 0

Locuința Pod Idladla este ideea unui grup de arhitecți și designeri din Africa de Sud, care au colaborat pentru a pune la punct o căsuță cât mai accesibilă și cât mai sustenabilă, menită a putea fi montată foarte rapid oriunde ar dori potențialul client.

pod idladla nano locuinta modulara - ecoprofit 1
Prețul pentru Pod Idladla pornește de la circa 15.000 USD – deloc rău pentru o garsonieră pe care o poți plasa oriunde…

În ce privește accesibilitatea, prețul de bază al locuinței este de 200.000 Rand (circa 15.000 USD), preț care se poate dubla sau tripla, în funcție de cât de mult se dorește particularizarea interiorului. Ideea de bază, însă, este de a avea o locuință minimalistă, realizată din materiale prefabricate obișnuite (lemn, oțel, aluminiu) și care să fie ușor de transportat și montat.

Partea de jos oferă o suprafață de circa 17 metri pătrați, în care sunt cuprinse bucătăria și grupul sanitar, precum și diverse spații de depozitare. Locul pentru dormit este prevăzut în spațiul de 9 metri pătrați din ”pod”, accesul făcându-se printr-o scară simplă. Pretențioșii pot comanda și o terasă acoperită, perfectă pentru zonele însorite și care oferă peisaje frumoase.

pod idladla nano locuinta modulara - ecoprofit 3
Aici încap două persoane. Dar, prin combinarea mai multor astfel de module, se poate obține o ”casă” chiar spațioasă

Ideea de modularitate permite nu doar asamblarea rapidă a casei, ci și combinarea mai multor astfel de unități pentru a obține un spațiu destinat mai multor persoane. Conform proiectanților, combinarea a patru astfel de Por Idladla poate asigura crearea unei ”case” cu șase dormitoare, pentru 12 persoane.

Adică locuința Pod Idladla poate fi o soluție convenabilă și din punct de vedere turistic, ca un fel de pensiune minimalistă. Iar, dacă se dorește un stil de viață ”off-grid”, integrarea panourilor fotovoltaice în acoperiș asigură fără probleme necesarul de energie – dar, în acest caz, cresc și costurile necesare pentru independența energetică.

Singurele probleme ale locuinței modulare Pod Idladla sunt că nu poate fi transportată ca o rulotă, dar și faptul că nu există planuri de a fi comercializată în afara Africii de Sud. Însă, cu siguranță, ideea proiectanților sud-africani le va atrage atenția multora. Mai ales a celor pentru care ”casa de vis” ține mai mult de modul de viață simplist, nu de cât de complexă e locuința.