Politica UE în ce privește energia eoliană provoacă nesiguranță

Este criza economică doar o scuză pentru a ne îndepărta de la obiectivele de reducere a poluării sau Uniunea Europeană chiar nu are resursele pentru a le asigura cetățenilor un mediu curat?

energie-eoliana-raport-ewea-ecoprofit
Turbinele eoliene, între potențialul extraordinar și amenințările de natură financiară

EWEA (European Wind Energy Association – Asociația Europeană a Energiei Eoliene) a publicat recent un raport privind prognozele de dezvoltare a instalării de turbine eoliene în țările din Uniunea Europeană. Principala concluzie a acestui raport este că, până în 2020, UE va beneficia de 192 gigawatts de energie eoliană, față de estimarea inițială de 230 gigawatts, din 2009.

Principala cauză o reprezintă noile estimări ale Comisiei Europene, care se bazează pe scăderea generală a cererii de energie din sectorul industrial, pe fondul crizei economice prelungite. Dacă în 2008, CE estima că în UE se va ajunge în 2020 la un consum total de 3,336 TWh, iată că acum prognoza este ajustată la 2,956 TWh – ceea ce înseamnă o scădere de 11%, suficientă pentru a influența negativ sectorul producerii de energie, cu precădere cel al energiilor regenerabile.

Și asta deoarece domeniul energiilor verzi beneficiază actualmente de un program generos de subvenționare, care urmează să fie redus sau chiar eliminat în unele țări (cum este de exemplu Spania) în încercările guvernelor de a tăia cât mai mult costurile. Prin urmare, sunt și cazuri în care investiții de amploare în domeniul eolian sunt anulate (de exemplu un plan de instalare a unei ferme eoliene de 5,5 megawatts în Marea Britanie a fost sistat atât din cauza temerilor financiare, cât și la presiunea organizațiilor pentru protecția păsărilor).

energie-eoliana-raport-ewea-ecoprofit-2

 

Noile date sunt urmarea unui cocktail de legi incerte la nivelul Parlamentului European.

(EWEA Deputy Chief Executive Officer Justin Wilkes)

Conform studiului EWEA, dacă în 2009 se prognoza o putere totală instalată de 230 gigawatts energie eoliană la nivelul anului 2020, acum această valoare a scăzut la 192 gigawatts – ceea ce înseamnă că ponderea energiei eoliene din totalul de energie produsă la nivel european a scăzut de la 15,7% la 14,9%. Asta în condițiile în care obiectivul UE pentru 2020 este ca 20% din energia consumată să fie energie regenerabilă, procent considerat prea mare de mulți actori din domeniul producerii energiei din surse convenționale (fosile și nucleare).

Totuși, privind partea plină a paharului, cei 192 gigawatts de energie eoliană prognozați pentru 2020 reprezintă o creștere de peste 60% față de momentul actual, iar în următorii 5 ani se estimează că pe tot teritoriul UE va fi investită o sumă totală de circa 124 miliarde de euro în fermele eoliene, ceea ce va duce și la crearea a circa 100.000 de locuri de muncă noi.

Politica UE în ce privește energia eoliană provoacă nesiguranță

Însă toate aceste planuri mai trebuie să aștepte conferința pe teme climatice a Comisiei Europene din această toamnă, în care se vor adopta decizii și strategii pentru 2030 în ce privește targeturile ținând de ponderea energiei regenerabile și efectele asupra climei a producerii de energie din surse convenționale. Țări precum Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie se consideră că au cel mai mare potențial pentru investiții suplimentare în producerea de energie eoliană.

Sectorul energetic a devenit, mai ales după începerea crizei economice, prea mult influențat de jocurile politice și prea puțin folosit ca un argument viabil pentru reducerea poluării industriale. E cazul ca liderii europeni să aibă curajul să ia decizii drastice pe termen scurt, dar care ne vor avantaja pe termen mediu și lung.