Poluarea va face de nelocuit ”Regatul petrolului” din cauza încălzirii globale

golful persic incalzire globala - ecoprofit 0

Orientul Mijlociu, locul de unde provine cea mai mare parte a petrolului pe care îl consumă omenirea. Un loc plin de istorie, dar și de conflicte. Acum este locul unde sălășluiește cea mai periculoasă grupare teroristă a momentului, ISIS. Și locul de unde milioane de imigranți pleacă speriați de războiul din Siria, sute de mii dintre aceștia invadând pur și simplu Europa. O Europă rămasă fără glas în urma recentului atac terorist din Paris.

Ei bine, Orientul Mijlociu are un viitor sumbru, conform unei lucrări publicate de doi profesori, Elfatih Eltahir de la MIT, respectiv Jeremy Pal de la Universitatea Loyola Marymount. Și nu din cauze politice, sociale sau economice. Pur și simplu, din cauza schimbărilor climatice, dar și a condițiilor speciale de mediu din această parte a lumii.

Regiunea Golfului Persic este un adevărat ”hotspot” pe fondul lipsei formelor mai accentuate de relief, a cerului foarte senin, care duce la acumularea unor cantități mari de căldură la nivelul solului, dar și la nivelul mării, acest lucru ducând și la creșterea umidității din cauza evaporării apei din mare. Toate aceste lucruri duc la crearea unor condiții greu de suportat pentru om. Ca idee, corpul uman poate suporta temperaturi exterioare de maximum 35 de grade Celsius, în condiții de umiditate scăzută spre medie, pe o perioadă de circa 6 ore. Odată depășite aceste limite, metabolismul uman nu mai poate face față, chiar și în condiții de umbră și spații ventilate.

golful persic incalzire globala - ecoprofit 1
Temperaturile maxime medii, pe un interval de 6 ore, în diverse scenarii de poluare

Cei doi cercetători au realizat modele de mare acuratețe, privind evoluția condițiilor climatice în Orientul Mijlociu, în special în zona Golfului Persic. Iar concluzia lor este că, dacă se continuă în stilul business-as-usual cu poluarea, după jumătatea acestui secol zona avută în vedere va deveni nelocuibilă. Deoarece temperaturile este de așteptat să depășească frecvent media zilnică de 35 de grade. Iar zilele toride de vară (care acum survin la intervale de circa 20 de zile) vor deveni o normalitate, ceea ce va afecta din plin viața în zonă.

De altfel, în această vară, pe data de 31 iulie, în orașul iranian Bandahr Mashrahr a fost înregistrată, pentru circa o oră, o temperatură de 34,6 grade Celsius, care, în combinație cu gradul de umiditate neobișnuit, a provocat probleme serioase locuitorilor. Este adevărat, în deșertul iranian Dasht-e Lut a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură de pe Pământ, de 70 de grade Celsius.

 

golful persic incalzire globala - ecoprofit 2
Conform estimărilor, marile metropole din Peninsula Arabică vor deveni nelocuibile după jumătatea acestui secol, dacă nu se iau măsuri pentru limitarea poluării

Însă acum se pune problema dacă, prin 2060-2070, metropole precum Doha, Qatar, Abu Dhabi sau Dubai vor mai avea condiții de locuit. În partea cealaltă a peninsulei Arabice, lângă Marea Roșie, lucrurile nu vor fi mult diferite, estimându-se că temperaturile normale vor ajunge la circa 34 de grade. Ceea ce nu sună deloc bine pentru cele 2 milioane de credincioși care, anual, fac pelerinaj la Mecca tocmai în perioadele foarte călduroase.

Paradoxal sau nu, studiul de față ne arată că efectele cele mai mari asupra vieții umane, cauzate de schimbările climatice provocate de poluare, vor avea loc tocmai în zona de unde provine majoritatea petrolului prin arderea căruia se produce o mare parte din încălzirea globală. Deci este de așteptat ca, peste circa 40-50 de ani, să asistăm la o migrație masivă din Golful Persic, care ar depăși cu mult ca magnitudine actuala criză a imigranților din Siria. Pe scurt, dacă nu se iau măsuri serioase pentru limitarea sau chiar stoparea poluării, urmează să asistăm și la crize sociale de neimaginat din cauza schimbărilor climatice.