China și India, cei mai mari poluatori ai planetei, plănuiesc investiții enorme în energia solară până în 2020

China sau India nu sunt cunoscute pentru politicile anti-poluare, ci mai mult din cauza poluării cauzate de dezvoltarea intensivă a economiilor, care necesită un mare consum energetic. Deci este de-a dreptul surprinzător că au obiective mai ambițioase decât SUA sau Europa...

china india investitii energie solara - ecoprofit 0

Mai întâi, să vedem cam cât de mult contribuie națiunile planetei la producerea poluării, grație unui grafic interactiv realizat de World Resources Institute. Și care ne arată că trei sferturi din poluarea globală este cauzată de țările din TOP 10.

 

Aici, însă, intervine și o mențiune, deoarece Uniunea Europeană este considerată ca o națiune… Așa încât cei mai mari poluatori de pe podium sunt, la ora actuală, China, SUA și India. Care, împreună cumulează aproape 50% din emisiile de gaze cu efect de seră, în condițiile în care China singură se face vinovată de un sfert din aceste emisii.

china india investitii energie solara - ecoprofit 1
China și India consumă de peste 200 de ori (!) mai mult cărbune decât restul resurselor combinat…

O imagine teribilă, influențată în primul rând de consumul ridicat de energie, obținută în mare parte prin arderea cărbunilor în termocentrale. Pentru că, în economiile emergente, cărbunii rămân cea mai ieftină modalitate de obținere a energiei, dar, evident, și cea mai poluantă.

Practic, între 70 și 80% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate în mod direct de producerea de curent electric, deci e clar că aici trebuie implementate soluțiile alternative cât mai repede. Mai ales dacă ne uităm la discrepanța uriașă între utilizarea cărbunilor în China și India, față de a celorlalte resurse, pentru producerea curentului electric.

Cum SUA este considerată țara având cea mai dezvoltată economie de pe planetaă, mă voi rezuma la cele două economii în curs (puternic) de dezvoltare: China și India. Despre care opinia generală este că doar poluează și atât.

China are nevoie de 200 GW de energie solară până în 2020

Cel mai mare poluator al planetei este, probabil, și cel mai hotărât să reducă poluarea prin implementarea pe scară largă a tehnologiilor nepoluante. La ora actuală, China reprezintă cea mai mare piață solară din lume, la finalul lui 2014 având date în folosință instalații fotovoltaice totalizând circa 33 GW.

O valoare aproape dublă față de SUA și care, practic, reprezintă 75% din instalațiile solare regăsite pe plan mondial. Asta ca să înțelegem de ce panourile fotovoltaice ”made in China” sunt atât de întâlnite… Mai mult, guvernul chinez își impusese un obiectiv și mai ambițios: ca până în 2020, China să ajungă la instalații fotovoltaice de 100 GW (deci o creștere de trei ori față de capacitatea actuală în doar 5 ani).

china india investitii energie solara - ecoprofit 2
Nu ar trebui să fie de mirare planurile ambițioase privind energia solară, dat fiind potențialul uriaș asigurat de suprafața foarte întinsă a țării

Ei bine, lucrurile se pare că s-au schimbat, iar organizațiile care reprezintă marii jucători din energia regenerabilă afirmă că acest obiectiv trebuie pur și simplu dublat. Cu alte cuvinte, China ar trebui ca, în 2020, să aibă nu mai puțin de 200 GW de instalații solare – de patru ori mai mult decât există acum pe tot Pământul!

Principalul motiv ține de problemele din domeniul nuclear și al hidrocentralelor. Se pare că ultimele analize arată întârzieri nepermis de lungi ale proiectelor în derulare – în cazul centralelor nucleare pe motiv de reproiectare pentru a elimina riscurile care au dus la accidentul de la Fukushima, iar în cazul hidrocentralelor din cauza lipsei resurselor financiare.

Ceea ce e de natură să dea peste cap obiectivul ca, în 2020, 15% din energie să provină surse ne-fosile. În condițiile în care în 2014 acest procent a fost de 11%, iar consumul de energie este preconizat să crească vertiginos până în 2020.

china india investitii energie solara - ecoprofit 3
Sectorul fotovoltaicelor produse în China anunță și multe locuri de muncă

Cu alte cuvinte, în următorul cincinal investitorii în energia solară ar trebui să parieze pe piața chineză, unde cererea ar putea crește de până la 6 ori! Deja principalii producători locali de sisteme fotovoltaice, Trina Solar și Yingli Green Energy au anunțat că nu vor putea face față acestei creșteri, deci se deschid oportunități foarte interesante pentru producătorii din afara Chinei.

Totuși, de-abia spre finalul acestui an vom afla dacă guvernul chinez va aproba acest plan. Deocamdată, economia Chinei dă semne foarte clare de oboseală, iar scăderea importurilor și consumului de cărbuni și petrol înseană și presiuni din partea marilor economii care se bazează pe exporturile de astfel de combustibili fosili.

India investește 50 de miliarde USD în energia solară

În India, estimările specialiștilor afirmă că necesarul de energie va atinge incredibila cotă de 500 TWh în 2020. Care, dacă ar fi obținută doar prin utilizarea combustibililor fosili, ar însemna o creștere insuportabilă a gradului de poluare. Așa încât India, la fel ca și China, investește masiv în diversele soluții de energie regenerabilă.

china india investitii energie solara - ecoprofit 4
Boom-ul investițiilor solare în India se preconizează că se va datora în proporție de 40% instalațiilor rezidențiale – mai mult decât în majoritatea celorlalte țări

În acest moment, din mixul total de energie, circa 37 GW sunt asigurați din surse nepoluante, în principal hidrocentrale și centrale de biomasă, instalațiile fotovoltaice și eoliene având o pondere mai redusă. Ceea ce, oricât de mult ar părea, înseamnă doar o treime din energia totală produsă, cărbunii fiind utilizați pentru obținerea a 60% din energie.

Cum India are o rată de creștere a economiei estimată la 7% pe an (adică foarte accelerată), nu este de mirare că și consumul de combustibili fosili este în continuă creștere. Situație care nu mai poate continua. Din păcate, sectorul hidrocentralelor evoluează prea încet, iar centralele nucleare au o pondere insignifiantă (doar 2%).

china india investitii energie solara - ecoprofit 5
Și India promite un mare potențial de obținere a energiei din surse solare

Deci toate speranțele se îndreaptă spre celelalte surse de energii regenerabile, cu precădere cea solară. Asta deoarece, datorită poziționării favorabile față de soare a multor zone din India, potențialul de producere a energiei din surse solare este estimat la 750 GW! Așa încât nu e de mirare că guvernul indian a decis să investească 50 de miliarde USD în această direcție, pentru atingerea unui nivel de 75 GW de instalații fotovoltaice în 2020, respectiv de 100 GW până în 2022.

Ceea ce pare mult prea ambițios, dat fiind că, până la finalul lui 2015, se estimează că nici măcar nu se va atinge limita de 5 GW de instalații solare. Ar însemna ca, în doar 5 ani, piața solară din India să crească de 15 ori. Oare este fezabil într-o țară în care 25% din populație trăiește cu doar un dolar pe zi, iar 30% din oameni nu au acces la curentul electric?

Răspunsul pozitiv vine atât din partea guvernului indian, dar și al creditorilor internaționali. Care sunt pregătiți să finanțeze investiții de circa 200 de miliarde USD în sectorul energiei regenerabile în India. Ceea ce va duce la obținerea a circa 175 GW de energie curată până la finalul acestui deceniu. Cu alte cuvinte, India va fi în următorii ani un alt pol de interes pentru investitori, mai ales pentru cei din domeniul solar.

Atât China, cât și India reprezintă piese de domino foarte sensibile pentru integritatea societății umane. Multe studii arată că, în condițiile în care chinezii și indienii ar continua să folosească preponderent cărbuni pentru satisfacerea necesarului crescând de energie, gradul de poluare planetar ar depăși ”the point of no return”. Deci, pentru binele tuturor, trebuie investit masiv în rezolvarea problemelor acestor cei mai mari poluatori ai planetei. Chiar dacă asta nu va însemna profituri, ci poate chiar pierderi financiare.