Pot oferi panourile solare fotovoltaice independența față de furnizorii de electricitate?

Sună extraordinar ideea de a-ți produce curentul electric pentru casă prin propriile mijloace, fără a mai plăti facturi la furnizorul de curent electric. Însă cât de fezabilă este această idee?

sunpower-ecoprofit-off-grid
Panourile solare fotovoltaice împreună cu soluții eficiente de stocare ar putea conferi mult-dorita independență energetică utilizatorilor obișnuiți

Pentru moment, sistemele de panouri fotovoltaice pentru case sau apartamente nu se poate spune că au prețuri suficient de atractive, însă lucrurile evoluează rapid, iar numărul clienților este din ce în ce mai mare, odată cu creșterea numărului firmelor care produc panouri fotovoltaice pe scară largă, la prețuri mai accesibile.

Uzual, cine își cumpără un sistem de panouri solare fotovoltaice apelează tot la furnizorul local de curent electric. Principial, curentul produs de panourile fotovoltaice este ”vărsat” în rețea, iar la finalul lunii din factura totală se scade contravaloarea curentului produs de utilizator. În aceste condiții, amortizarea unui sistem obișnuit de panouri fotovoltaice pentru uzul casnic depășește, de regulă, 10 ani. În schimb, apelarea la un sistem propriu de stocare a energiei produse de panourile fotovoltaice duce la costuri foarte mari, care cresc perioada de amortizare a investiției la câteva zeci de ani, deci independența totală față de furnizorii de energie devine nerentabilă.

De altfel, Tom Werner, CEO la SunPower, una dintre cele mai mari companii din lume care are ca obiect de activitate sistemele de panouri solare fotovoltaice, atât pentru uz casnic, dar și pentru companii și agenții guvernamentale, a declarat recent pentru PV TECH Storage că i se pare naivă ideea independenței totale față de furnizori, pe scară largă.

Independența de rețea e o naivitate. Acest lucru nu se va întâmpla în viitor, nici măcar în cel depărtat. E nevoie de rețeaua de furnizori, rolul acesteia fiind foarte important.

Această poziție este susținută de mulți analiști și specialiști, prin prisma tehnologiei actuale de generare și stocare a curentului electric. Însă evoluția tehnologică în domeniul energiilor recuperabile este mult mai galopantă decât credem, iar modul de viață ”off-grid” începe să capete proporții. Încet, dar sigur, apar din ce în ce mai mulți pionieri, atât persoane fizice, dar și firme sau asociații, care apelează la soluții care să le confere independență energetică.

Motive pentru ”living off-the-grid”

Una dintre problemele pe care le au rețelele naționale de furnizare a energiei electrice ține de pierderile de curent, inerente din cauza tehnologiei de transport și stocare. În SUA, de exemplu, aceste pierderi se cifrează la un procent de 6% – ceea ce, în teorie, pare puțin, eficiența rețelei naționale americane fiind așadar de 94%, adică foarte bună. Însă dacă se transformă aceste pierderi în dolari, rezultă că anual economia SUA aruncă ”pe apa sâmbetei” aproape 20 de miliarde de dolari. Doar în ultimii 10 ani se estimează că pierderile din rețeaua națională au fost de ordinul a 195 de miliarde de dolari, o sumă fabuloasă, pe care au resimțit-o utilizatorii prin creșterea facturilor. E un fenomen care se întâmplă și în România, mai mult sau mai puțin justificat…

Apoi nu de puține ori au apărut probleme la nivel național sau regional cu fluctuații în consumul de curent: de exemplu, vara utilizarea pe scară largă a sistemelor de aer condiționat solicită chiar și de 10 ori mai mult rețeaua națională americană, dar în unele perioade consumul general scade sub estimări, ceea ce pune presiune pe sistemele de producere și stocare a energiei. Nu în ultimul rând, sistemele de anvergură sunt supuse și riscurilor de magnitudine, penele de curent ajungând să afecteze state întregi în SUA, de exemplu, remedierea problemelor fiind extrem de costisitoare. În perspectivă, prețul curentului electric va urma un trend crescător nu doar din cauza creșterii prețului producerii sale (bazată încă pe scară largă pe zăcămintele fosile), ci și din cauza necesității adaptării permanente a rețelei de transport și stocare la nevoile de consum din ce în ce mai ridicate.

Percepția actuală, conform căreia sistemele de stocare de uz casnic sunt mult prea scumpe, este combătută de proiectul Gigafactory, al celor de la Tesla și Panasonic. O analiză a celor de la Morgan Stanley (citește documentul integral aici) vine cu o estimare surprinzătoare: până în 2020, costul pentru sistemele de stocare produse de Gigafactory va ajunge la doar 150 USD/kWh, față de circa 500 USD/kWh în cazul restului competitorilor. Ceea ce, pentru un necesar de stocare de 10 GWh pe an, ar însemna pentru Tesla un profit anual de 2 miliarde de dolari – în condițiile în care investiția inițială se cifrează la 3 miliarde USD… Cu alte cuvinte, proiecte de genul Gigafactory ar forța pur și simplu scăderea drastică a prețurilor pentru bateriile de uz casnic, adică ar face mult mai tentante din punct de vedere financiar soluțiile de stocare a energiei electrice produse de panourile fotovoltaice proprii. Fără a mai fi nevoie de o legătură cu rețeaua de furnizare de curent electric.

Până la urmă, e mai mult o problemă de adaptare psihologică decât tehnologică – cu 20 de ani în urmă, de exemplu, ideea de acum a independenței ”off-the-grid” era pur și simplu o utopie. Deci și actualele sisteme și legi din domeniu trebuie să se adapteze, de preferat în același ritm alert pe care îl are evoluția tehnologică. În cazul domeniului energetic, termenul ”descentralizare” pur și simplu înseamnă o creștere a eficienței producerii, stocării și utilizării curentului electric, în condițiile unor prețuri mult mai acceptabile, dar implicând și accelerarea înlocuirii surselor poluante de producere a curentului electric.

Concluzionând, dată fiind evoluția galopantă a penetrării soluțiilor de producere și stocare a curentului electric provenit din energia solară, în viitorul apropiat sintagma ”independență energetică” va trebui luată în calcul mult mai serios. O democratizare a domeniului energetic, dacă vreți.