Power Paper – ”hârtia” care stochează energie

power-paper-hartie-stocare-energie---ecoprofit

O echipă de cercetători din cadrul Laboratorului de Electronică Organică, de la Universitatea Linköping (Suedia), vine cu o idee interesantă: ”Power Paper”, un amestec de celuloză și polimer, care poate funcționa ca un capacitor, stocând o cantitate suficient de mare de energie și asigurând multe cicluri de încărcare/descărcare.

Deși ”Power Paper” s-ar traduce prin ”hârtia de energie”, procesul de obținere e mai complex decât pare. În primul rând, fibrele de celuloză (care sunt folosite și pentru hârtie, de exemplu) sunt desfăcute, cu ajutorul apei cu mare presiune, în nanofibre cu diametrul de numai 20 nm. Acestea sunt introduse în apă, unde li se adaugă un polimer conductiv încărcat electrostatic, polimerul formând un strat subțire în jurul nanofibrelor.

power-paper-hartie-stocare-energie---ecoprofit-1
Arată ca un fel de hârtie din plastic, dar se comportă ca un supercapacitor în privința stocării energiei

Lichidul care rămâne între spațiile dintre ”împletituri” ajunge să funcționeze ca un electrolit. Prin urmare, nu mică le-a fost surpriza cercetătorilor când au descoperit că o foaie subțire, cu un diametru de 15 cm, poate stoca o cantitate de energie de până la 1F (un farad) – adică la fel ca un supercapacitor obișnuit care se găsește pe piață. În plus, materialul poate fi încărcat de sute de ori, cu o viteză foarte mare.

Noua descoperire este foarte interesantă deoarece, spre deosebire de baterii sau de capacitorii actuali, ”Power Paper” se poate obține foarte ieftin (celuloză organică provenind din resturi lemnoase, respectiv un polimer simplu de realizat). În plus, are o masă redusă, funcționează și în apă, nu necesită utilizarea unor chimicale periculoase sau a metalelor, iar reciclarea sa este mult mai facilă decât orice altă soluție de stocare a energiei propusă în acest moment.

power-paper-hartie-stocare-energie---ecoprofit-2
Un amestec inedit de nanoceluloză și polimer ar putea reprezenta viitorul bateriilor ”bio”

După ce au demonstrat că, în condiții de laborator, ideea lor are un mare potențial din punct de vedere al stocării energiei, următorul pas al cercetătorilor este de a pune la punct o mașină specială pentru obținerea acestei ”Power Paper”. După care vor începe testele pentru o eventuală transpunere în producția de serie. Ceea ce ar putea însemna că, peste maximum un deceniu, energia provenită din surse regenerabile va putea fi stocată într-un mod mult mai convenabil.