Prima benzinărie cu biocarburant bazat pe bere. Sau viitorul alcoolului în domeniul auto…

În Noua Zeelandă a fost inaugurată prima benzinărie care comercializează biocarburant provenit din reziduurile de la fabricarea berii. O afacere care promite să le asigure o viață îndelungată motoarelor cu ardere internă, chiar și după epuizarea petrolului...

Berea, o băutură extrem de populară în toată lumea: conform statisticilor, populația globului consumă anual circa 150 de miliarde de litri de bere. Ceea ce, pe lângă diversele experiențe ale consumatorilor, mai înseamnă și o cantitate impresionantă de reziduuri.

Deși Noua Zeelandă nu este una dintre cele mai mari națiuni consumatoare de bere (este ”doar” pe locul 27 în lume), această țară este prima în care se poate cumpăra oficial biocarburant produs din bere. Mă rog, nu chiar din alcoolul pe care îl bea lumea, ci din reziduurile rezultate la fabricarea berii, în principal resturi de cereale și drojdie.

Firma DB Export a inaugurat în această vară prima benzinărie care comercializează biocarburantul ”Brewtroleum”. Care este o variație a bioetanolului cunoscut în special în America de Sud – deci, practic, vorbim de un amestec de benzină și… carburant pe bază de bere.

brewtroleum biocarburant bere noua zeelanda - ecoprofit 1
Ce strategie strălucită de marketing: cu cât bei mai multă bere, cu atât poți salva mai mult planeta…

Din punct de vedere ecologic, principalul avantaj al ”Brewtroleum” ține de emisiile de CO2 mai reduse cu 8% decât în cazul benzinei obișnuite. Un procent destul de redus, dar care se estimează că ar putea însemna reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 250 de tone pe an de mașină. În plus, deoarece sursa de bază o reprezintă reziduurile din procesul de fabricare a berii, se evită problemele conexe de afectare a mediului, care apar la cultivarea intensivă a porumbului sau rapiței din care se produc biocombustibili în alte țări.

Este, practic, un motto foarte bun pentru companie: ”bea bere și salvezi planeta”… Și, cum rezervele de ”Brewtroleum” se estimează că se vor consuma în mai puțin de o lună, ajungem la un scenariu ”win-win”, în care, dacă vrei mai mult biocarburant, trebuie să consumi mai multă bere. Interesant, nu?