Prima zi a COP21 Paris 2015: ”încălzirea” șefilor de state

Luni 30 noiembrie este prima zi a summit-ului COP21 Paris 2015. Poate părea ceva obișnuit faptul că, încă din această primă zi, șefii de state și de guverne își vor face apariția la un astfel de summit. Însă vorbim, de fapt, de o schimbare majoră față de alte ediții – în special față de cea de la Copenhaga, din 2009, când negocierile pentru scăderea poluării au fost un adevărat eșec, iar prezența la final a șefilor de state și de guverne nu a ajutat cu nimic situația.

Pentru că politica merge mână în mână cu birocrația eticheta, în prima parte a zilei 150 de președinți și prim-miniștri vor ține fiecare câte un mic discurs în deschiderea summit-ului COP21 Paris 2015 de la Le Bourget. Înainte, însă, Laurent Fabius (Ministrul Afacerilor Externe) va fi desemnat drept președinte al COP21 Paris 2015.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, vorbește în partea a doua a zilei (în sala Loire), urmând după președintele Benin, republică vest-africană. Aici trebuie făcută mențiunea că organizatorii nu au apelat la niciun fel de ”grupare” a națiunilor după zonă sau dezvoltare. Conform principiilor UN, succedarea vorbitorilor este dictată de ordinea în care s-a răspuns la invitațiile trimise de Franța pentru COP21 Paris 2015. Iată și lista completă a vorbitorilor, pentru cei interesați.

Alte acțiuni din prima zi a COP21 Paris 2015

În timp ce șefii de state și de guverne își prezintă discursurile în fața celorlalți ”colegi”, date de 30 noiembrie mai consemnează și alte acțiuni, la care participă reprezentanții oficiali ai țărilor.

  • Mission Innovation Center

Este o inițiativă lăudabilă, prin care țările participante se obligă ca, până în 2020, să dubleze bugetele destinate cercetării și dezvoltării în domeniul combaterii poluării și al soluțiilor alternative nepoluante. La această inițiativă aderă și un mare număr de companii private, care își afirmă disponibilitatea de a crește investițiile în zona nepoluantă. Poate fi un semnal că mișcarea ”divest fossil fuels” (”renunțați la combustibilii fosili”) are, în sfârșit, magnitudinea așteptată.

  • Solar Alliance

Tot în această zi, India și Franța își dau mâna pentru a lansa așa-numita Solar Alliance, o platformă de cooperare destinată în primul rând țărilor cu un mare potențial de a obține energie utilizând ca sursă soarele – se estimează că două treimi din țările de pe planetă și-ar putea satisface necesarul de energie aproape exclusiv din sursă solară până la jumătatea acestui secol.

Printre cei mai importanți parteneri ai Solar Alliance se numără Brazilia, Peru, Etiopia, Mauritius, Nigeria, Olanda, Indonezia, Emiratele Arabe Unite sau Fiji. India și-a asumat rolul de lider deoarece are cel mai ambițios program de investiții în energia solară: până în 2022 această țară va beneficia de 100 GW de energie electrică provenită din surse solare. Pare mult, dar se preconizează că reprezintă sub 10% din necesarul de energie al uneia dintre cele mai poluante țări de pe planetă.

  • Carbon pricing panel

Probabil cel mai important (și cel mai sensibil) subiect al acestei prime zi este taxa pe carbon. Practic, la COP21 Paris 2015 este pentru prima oară în istorie când liderii lumii vor lua decizii radicale în acest sens, ceea ce va echivala cu punerea unui preț just pe activitățile poluante (cel puțin așa se speră). Din panel-ul care va modera discuțiile fac parte oficiali ai Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional, deci sunt de așteptat reacții vehemente din partea națiunilor sărace și a celor în dezvoltare.

La aceste discuții participă și președinții SUA și China (Barrack Obama, respectiv Xi Jinping), care au un cuvânt greu de spus privind taxare poluării, mai ales în urma acordului istoric semnat recent între aceste două mari puteri economice mondiale. Există, însă, și dubii privind ajungerea la un consens avantajos, deoarece marile economii ale lumii vor fi puteric afectate de o taxare drastică a poluării. Aici, practic, vom vedea cât de determinați sunt liderii politici ”să pună punctul pe i”: adică să rupă cordonul ombilical de industria combustibililor fosili.

După cum se vede, prima zi a COP21 Paris 2015 are mai mult un rol de ”încălzire” a participanților la cel mai important summit din istorie pe problema schimbărilor climatice. Trecând peste discursurile birocratice ale șefilor de state și de guverne, impresiile la cald din acestă primă zi vor fi un semnal destul de clar al direcției spre care se îndreaptă negocierile. Iar cele două săptămâni care urmează se anunță extrem de tensionate (iar amenințarea terorismului nu are nicio legătură cu aceste tensiuni, legate în primul rând de interesele economice ale marilor puteri, care se bat cap în cap cu interesele de subzistență a națiunilor sărace). To be continued.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015