Prima zi a EV 2015: conferințe, mașini electrice și… premii pentru copii

”EV 2015 Conference & Show” a debutat în forță, reunind o serie de specialiști din domeniul mobilității electrice, dar și un număr mare de vehicule electrice și dispozitive de încărcare a bateriilor. Iar pe final de zi, Parcul Solar Icpe a fost ”invadat” de copii. De ce, aflați în continuare.

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 0

Data de 1 octombrie a marcat debutul a două evenimente auto în București, desfășurate în puncte diametral opuse. La Aeroportul Băneasa, Salonul Auto București 2015, unde pasionații auto pot vedea multe modele în premieră. În partea cealaltă a Capitalei, pe Splaiul Unirii, la nr. 313, EV 2015 Conference & Show, dedicat mobilității electrice și unde pot fi admirate mașini cu totul diferite față de SAB.

EV 2015 Conference & Show se desfășoară sub egida Icpe (Institutul de Cercetări Electrotehnice) și AVER (asociația pentru promovarea vehiculelor electrice în România), două entități care, cu această ocazie, serbează momente speciale: 65 de ani de existență a Icpe, respectiv 10 ani de existență a AVER. Prin urmare, EV 2015 Conference & Show îi gratulează pe vizitatori cu o mulțime de surprize.

Mașinile electrice expuse și firmele din domeniul mobilității electrice

Punctul de atracție al EV 2015 Show îl reprezintă, fără doar și poate, vedeta Tesla Model S, mașină adusă în România de compania Renovatio, care activează pe mai multe planuri, de la soluții pentru mobilitatea electrică (de exemplu, stații de încărcare) până la proiecte de anvergură (panouri fotovoltaice și turbine eoliene).

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 1Porsche România prezintă două modele 100% electrice Volkswagen, care pot fi achiziționate în România: micul e-Up! și noul e-Golf. Renault Techonologie Roumanie a adus la EV 2015 Show celebrul deja Renault Zoe, simpaticul cvadriciclu Twizy, van-ul Kangoo Z.E. și un exemplar Renault Fluence Z.E. (care nu se mai comercializează pe piața noastră). Alături de acestea sunt prezentate și stațiile de încărcare rapidă EVlink, produse de Schneider Electric.

Ninebot prezintă la EV 2015 Show gama de gadgeturi pe roți: robotul personal Ninebot, precum și mini-robotul Ninebot One, care, evident, fac furori printre cei prezenți la eveniment. Nu lipsesc nici electricele BMW i3 sau Mitsubishi i-MiEV, alături de care regăsim SUV-ul plug-in hibrid Mitsubishi Outlander PHEV, dar și cea mai vândută mașină hibridă de la noi, Toyota Yaris Hybrid.

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 2Pe lângă mașinile de serie, sunt expuse și două exemple de conversii electrice: un Logan transformat în mașină electrică, respectiv broscuța galbenă”, un VW Beetle transformat chiar de către specialiștii de la Icpe. La care se adaugă curiozitățile unor inventatori autohtoni: vehiculul CARPII, o alternativă pe patru roți la clasicele biciclete, respectiv Greeny, triciclul electric pliabil.

În cadrul EV 2015 Show sunt prezente și firme specializate în domeniul încărcătoarelor pentru mașinile electrice. E-Motion Electric este un start-up românesc, fiind cunoscut, de exemplu, pentru stațiile instalate în toate dealership-urile Autoklass din țară. TMC Electric Mobility prezintă trei tipuri de stații de încărcare, una dintre ele în premieră pentru România (stație universală de încărcare rapidă).

Mai atrag atenția EV Connect, primul dezvoltator din țară al unei rețele de puncte de încărcare pentru mașini electrice sau hibride, precum și BRS, companie din Franța, care, pe lângă comercializarea stațiilor de încărcare rezidențiale, are în plan și construirea de vehicule electrice utilitare la noi în țară.

Concurs de desene pentru cei foarte mici

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 3Dacă prima parte a zilei le-a fost rezervată celor mari (prin multiplele conferințe susținute de specialiștii în domeniu, atât din țară, cât și din străinătate), pe final de zi a fost rândul celor extrem de mici să aibă parte de un moment special: festivitatea de premiere a concursului de desene, inițiativa Icpe bucurându-se de un număr mare de participanți de la câteva grădinițe din Capitală.

Concursul demarat în primăvară și-a propus să ”testeze” percepția celor foarte mici despre mobilitatea electrică – deoarece, nu-i așa, ei sunt viitorii clienți ai mașinilor electrice, dar și cei care vor inventa și dezvolta noi soluții pentru sustenabilitate.

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 4Dacă părinții au așteptat cu sufletul la gură momentul decernării premiilor și cadourilor din partea sponsorilor, copiii au fost mult mai interesați de expoziția de vehicule electrice. Deloc întâmplător, cel mai ”asaltat” a fost Renault Twizy (în care au încăput surprinzător de mulți prichindei în același moment…), după care atenția copiilor a fost atrasă inevitabil de ”broscuța galbenă”. Asta în timp ce mămicile și tăticii nu-și puteau dezlipi ochii de Tesla Model S.

Vineri 2 octombrie este a doua zi a EV 2015 Conference & Show, o zi care se anunță foarte plină, după workshop-urile din prima parte a zilei fiind pregătit un program-surpriză de distracție. Cei care ajung la Parcul Solar Icpe vineri vor afla despre ce este vorba. Ceilalți pot urmări online evenimentul la ACEST LINK.

ev 2015 icpe aver - ecoprofit 5
EV 2015 Conference & Show are loc la sediul Icpe: Splaiul Unirii, nr. 313

Fără a avea pretenția că EV 2015 Conference & Show se ridică la nivelul de spectacol al unui salon auto, evenimentul realizat de Icpe demonstrează că domeniul mobilității electrice merită mult mai multă atenție, ba chiar câștigă teren, încet și sigur.

Principala misiune a Icpe și AVER, de a promova transportul sustenabil, este foarte bine evidențiată de EV 2015, iar următoarele ediții promit să fie din ce în ce mai ”electrizante” pentru public. Mai ales că și interesul constructorilor auto pentru mobilitatea sustenabilă începe să fie din ce în ce mai clar, fiind de așteptat ca și inițiativele autorităților să facă domeniul mașinilor electrice mult mai accesibil.

Așa încât vă invit vineri, alături de Ecoprofit.ro, la o nouă zi de EV 2015!