Propunere: subvențiile pentru energia fosilă să fie alocate energiei solare

Știați că industria de obținere a energiei din zăcămintele fosile primește anual subvenții de o jumătate de trilion de dolari? Da, omenirea își subvenționează poluarea... Ei bine, cum ar fi dacă această sumă imensă ar fi folosită pentru subvenționarea unor industrii din domeniul energiilor regenerabile, cum ar fi cea solară?

mit future of solar energy - ecoprofit

Conform Agenției Internaționale a Energiei, subvențiile acordate pe plan mondial industriilor care folosesc zăcămintele fosile pentru producerea energiei se ridică la peste 500 de miliarde de dolari – în 2013, de exemplu, suma totală a fost de circa 548 miliarde de dolari. Ceea ce este paradoxal, deoarece în fiecare an se mai cheltuie zeci de miliarde pentru a contracara poluarea rezultată din arderea combustibililor fosili subvenționați…

Universitatea americană MIT a publicat recent un studiu amplu, denumit ”Viitorul energiei solare”, din care reiese că panourile solare sunt de ajuns pentru a înlocui combustibilii fosili și a suplini tot necesarul de energie de pe mapamond. În cele peste 300 de pagini ale raportului se arată, printre altele, că tehnologia actuală a panourilor solare (cea mai comună este cea a sticlei cu silicon cristalin) este suficientă și, practic, nu ar mai fi nevoie de investiții masive în îmbunătățirea ei.

Este adevărat, este suficient de mult loc pentru îmbunătățirea eficienței, dar asta nu ar trebui să împiedice generalizarea cât mai rapidă a sistemelor care utilizează energia solară. Specialiștii MIT consideră că este mult mai importantă găsirea unei soluții optime de ”smart-grid” – o rețea generală cât mai eficient gândită, care să integreze armonios atât marile ”ferme solare”, cât și noile sisteme care utilizează acoperișurile pentru panourile solare.

Un alt aspect asupra căruia MIT atrage atenția ține de domeniul stocării energiei electrice, unde, într-adevăr, mai este nevoie de investiții pentru a se ajunge la o eficiență cât mai bună, dar și la scăderea costurilor. De exemplu, în ultimii 10 ani prețurile pentru panourile solare și fotovoltaice a scăzut drastic, iar în următorii zece ani este de așteptat să se întâmple astfel și în domeniul bateriilor sau a altor soluții de stocare a energiei.

Însă asta numai dacă va exista și voință politică. Subvențiile fac obiectul unor jocuri delicate între factorii de decizie guvernamentali și marile companii, în principal cele din sectorul energetic ”negru”, adică acela care folosește combustibili fosili. Practic, MIT atrage atenția că banii trebuie să fie direcționați pe alte principii decât acum.

Concluzia studiului MIT ”Viitorul energiei solare” este destul de simplă: avem tehnologia și mijloacele necesare pentru a înlocui sursele poluante de producere a energiei cu unele nepoluante, însă, per ansamblu, ne lipsește voința politică.