În 10 ani vom avea reactorul magnetic cu fuziune ARC: ”sfântul Graal” al energiei inepuizabile

Cercetătorii de la MIT susțin că au găsit ”rețeta” pentru a crea un mini-reactor nuclear, care ar putea deveni realitate în numai 10 ani. Denumit ARC, acesta va rezolva problemele energetice ale omenirii, fiind considerat de specialiști ”sfântul Graal” al omenirii. Detalii, în continuare.

reactor fuziune electromagnetic arc energie inepuizabila - ecoprofit 0

A existat o vreme când energia nucleară era văzută ca soluția cea mai bună pentru asigurarea necesarului de energie al omenirii (în ciuda potențialului distructiv pe care l-a demonstrat la Hiroshima și Nagasaki). Dar, odată cu accidentul de la Cernobîl, energia nucleară a început să fie privită cu mai puțin entuziasm.

În acest moment, progresul energiilor regenerabile, în special a celor solare și eoliene, este atât de mare, încât se pune problema dacă-și mai au sensul investițiile în viitoare centrale nucleare. Costurile sunt mari, beneficiile relativ mari, dar și riscurile sunt uriașe – după cum a demonstrat-o accidentul nuclear de la Fukushima de acum câțiva ani.

Ei bine, specialiștii de la MIT susțin că, grație avansului cercetărilor în domeniul electromagnetismului, este posibilă realizarea unor mini-centrale atomice, mult mai sigure și mult mai eficiente decât tehnologia de azi. Mai exact, cei de la MIT anunță că sunt capabili ca, în maximum 10 ani, să realizeze un reactor magnetic cu fuziune, de dimensiuni foarte compacte și cu un cost mult mai redus.

reactor fuziune electromagnetic arc energie inepuizabila - ecoprofit 1
Mini-reactorul ARC este mult mai simplist decât un reactor convențional, costă mult mai puțin și se construiește mult mai rapid.

Botezat ARC (”affordable, robust, compact” – în traducere, ”ieftin, robust, compact”), acest reactor ar avea un diametru de maximum 3,3 metri și ar fi capabil să dezvolte o putere de 500 MW. Adică aproximativ aceeași putere pe care o va dezvolta noul reactor cu fuziune ITER, care se construiește în Franța. Și care are un cost de 40 de miliarde de dolari – în timp ce un mini-reactor ARC se estimează că ar costa doar maximum câteva zeci de milioane…

Principial, reacția de fuziune (aceeași care are loc în Soare) presupune ciocnirea de atomi de hidrogen, care formează heliu, procesul ducând la eliberarea unei cantități enorme de energie sub formă de plasmă, cu temperaturi mai mari decât a nucleelor stelelor. Devine clar că marele impediment îl reprezintă găsirea unei soluții pentru împiedicarea exploziei în urma reacțiilor.

Ei bine, grație câmpului magnetic, această super-căldură și particulele rezultate din reacții pot fi reținute în centrul reactorului. Lucru posibil datorită noii tehnologii REBCO (rare earth barium copper oxide), prin care se obțin bobine toroidale superconductoare, capabile să creeze câmpuri magnetice extrem de puternice. În plus, odată cu creșterea puterii câmpului magnetic se poate obține și o creștere de patru ori a puterii reacțiilor de fuziune.

reactor fuziune electromagnetic arc energie inepuizabila - ecoprofit 2
Superconductorul REBCO (în stânga) este foarte subțire. Răcit la temperatura azotului lichid, acesta poate transporta la fel de multă energie ca un conductor gros din cupru (dreapta), ceea ce înseamnă producerea unor câmpuri magnetice foarte mari, cu un consum redus de curent electric

Și mai interesant este că un astfel de reactor nu mai are nevoie de materiale solide și extrem de scumpe pentru a asigura protecția camerei de fuziune. Aceasta este înconjurată de un lichid special, care este recirculat mult mai ușor și care se poate înlocui rapid și ieftin. În plus, astfel se poate înlocui mai simplu nucleul reactorului, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici, dar și riscuri mai scăzute în cazul apariției unor probleme.

Cel mai important avantaj al mini-reactorului ARC rămâne, însă, capacitatea acestuia de a produce de trei ori mai multă energie decât are nevoie pentru a funcționa. Ba mai mult, specialiștii MIT consideră că, prin îmbunătățirea designului, un astfel de reactor cu fuziune ar putea produce de până la 6 ori mai multă energie decât consumă. Ceea ce deja este de domeniul SF pentru actualele tehnologii de producere a energiei.

Rămânând cu picioarele pe pământ, trebuie înțeles că acest mini-reactor magnetic cu fuziune ARC va deveni realitate peste circa 10 ani. Și atunci de-abia sub formă de experiment. Deocamdată, vorbim de un proiect virtual, care ne dă speranțe destul de solide privind viitorul energiei ieftine (poate chiar gratis) și, practic, inepuizabile. Și care ar putea pune capăt, odată pentru totdeauna, poluării cauzate de om pentru producerea energiei.