Record de viteză pentru un autobuz alimentat cu biogaz provenit din… dejecții

Un record de viteză mai puțin obișnuit a fost înregistrat în Marea Britanie, unde un autobuz vopsit în alb și negru (ca o vacă, realmente!) a vrut să demonstreze că motoarele alimentate cu biogaz provenit din dejecțiile animale (în cazul nostru, ale vacilor...) este perfect viabil pentru sarcinile zilnice. Poate așa vom acorda mai mare atenție reziduurilor, pe care le putem recicla în folosul nostru.

autobuz biogaz dejectii - ecoprofit

Cu niște vreme în urmă vă spuneam despre cel mai reușit experiment de transformare a dejecțiilor umane în energie electrică, datorită uzinei de epurare din Manchester. Britanicii au trecut peste ideile preconcepute despre, mă scuzați, rahatul produs zilnic de oameni și au demonstrat că acesta poate fi reciclat în folosul nostru.

Deci nu ar trebui să ne mire că, la scurt timp, a fost pus în funcțiune și primul autobuz alimentat cu biogaz provenit de la, din nou mă scuzați, rahatul de care scăpăm în wc-urile personale sau publice. Conform frmei Wessex Water, cantitatea de, iar e cazul să mă scuzați, rahat pe care o produce anual o persoană în Marea Britanie poate fi transformată într-o cantitate de gaz suficientă pentru ca autobuzul ”Bio Bus” să parcurgă circa 60 km.

Și uite așa poți folosi ”treaba mare” pentru transport...
Și uite așa poți folosi ”treaba mare” pentru transport…

Cum un plin de biogaz îi asigură vehiculului o autonomie de circa 300 km, înseamnă că anual autobuzul transportă între Bath și aeroportul din Bristol un număr de 10.000 de persoane fără a emite noxele unui motor diesel echivalent. Iar CO2-ul rezultat, pe lângă că e mai redus cu 30% decât în cazul unui motor diesel, nu dăunează mediului – deoarece face deja parte din ciclul de schimb de gaze din natură.

Iar acum ajungem la autobuzul-vacă ”Bus Hound”, care a stabilit un record de viteză de 76,7 mph (circa 123 km/h) pe circuitul de testare Millbrook Proving Ground din Bedford. Este vorba despre un autobuz folosit, în general, pentru transportul călătorilor în localitatea Reading, dar căruia i-a fost anulat limitatorul de viteză – setat în mod normal la 56 mph (90 km/h).

Oficialii companiei de transport din Reading ar fi vrut ca acest autobuz să intre în Cartea Recordurilor, însă recordul oficial este de 241 km/h. Chiar și așa, putem spune că ”Bus Hound” este cel mai rapid autobuz alimentat cu biogaz obținut din dejecții. A căror importanță, din păcate, este încă mult subestimată, dacă nu chiar ignorată, în principal datorită ideilor preconcepute pe care le avem despre, îmi cer scuze încă o dată, rahat.

E adevărat că propulsia pe bază de biogaz are un potențial foarte mic raportat la alte mijloace de propulsie nepoluante sau puțin poluante. Însă, prin reciclarea dejecțiilor, putem înlocui o cantitate suficient de mare de carburanți fosili, deci se poate contribui la reducerea poluării, mai ales în transportul public.