Un sfert de milion de mașini electrice – atât au vândut împreună Nissan și Renault în mai puțin de 5 ani. Pentru domeniul auto, 250.000 de vehicule înseamnă puțin, însă pentru piața de vehicule electrice înseamnă jumătate din totalul de mașini electrice vândute pe mapamond!
Dintre acestea, Nissan Leaf rămâne cea mai vândută mașină electrică de până acum, cu peste 180.000 de exemplare comercializate începând din 2011. Asta în timp ce, pe plan european, Renault este liderul pieței de vehicule electrice, având o cotă de piață de 26% (ba chiar peste 50% în Franța).
Alianța Renault-Nissan are în portofoliu nu mai puțin de 6 modele cu propulsie electrică:
- hatchback-ul compact Nissan Leaf
- van-ul Nissan e-NV200 (de persoane, dar și de marfă)
- citadina Renault ZOE
- van-ul compact Renault Kangoo Z.E. (atât în variantă de persoane, cât și de marfă)
- cvadriciclul cu două locuri Renault Twizy (comercializat în unele țări și în varianta utilitară)
- SM3 Z.E. (defunctul Fluence Z.E., comercializat acum de compania coreeană Samsung).
Nissan a vândut până acum 185.000 de vehicule electrice, iar Renault 65.000, contribuția alianței la dezvoltarea acestei nișe fiind extrem de importantă.
Ca picanterie, vehiculul electric având numărul 250.000 a fost un ZOE, achiziționat de un inginer francez prin noul program guvernamental, prin care cei care casează o mașină diesel veche pentru a-și achiziționa o mașină electrică au dreptul la o reducere de 10.000 de euro.
De fapt, grație ecobonusurilor acordate de mai toate țările europene, vânzările de vehicule electrice Nissan și Renault au crescut cu 15% în perioada ianuarie-mai 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Iar în toamnă, cu ocazia conferinței COP21 de la Paris, pe teme climatice, alianța Renault-Nissan va pune la dispoziția participanților o flotă de 200 de vehicule electrice. Practic, în premieră pentru o conferință a Națiunilor Unite, toată flota de vehicule pentru delegați va fi nepoluantă.
Nu am terminat, deoarece Renault-Nissan ne oferă și o scurtă imagine a pașilor pe care cele două companii i-au parcurs în domeniul propulsiei electrice. De exemplu, primul vehicul electric realizat de Renault a fost un autobuz cu baterii interschimbabile, apărut încă din 1924, iar în timpul celui de-al doilea război mondial Nissan a realizat primul său vehicul electric, Tama.
Dar mai multe informații despre implicarea celor două companii în domeniul propulsiei nepoluante puteți regăsi în următorul infografic: