Renovatio a inaugurat noua rețea de stații fast-charge, co-finanțată de UE

renovatio-fast-charge-retea-europeana-ecoprofit-0

Luni, 12 februarie 2018, au devenit operaționale primele stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice din cadrul noului Proiect „Comprehensive Fast-Charging Corridor Network in South Eastern Europe”, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin „Mecanismul pentru Interconectarea Europei”.

Compania Renovatio a demarat încă de acum câțiva ani investițiile pentru o infrastructură de stații de alimentare – în toamna lui 2016, Știință & Tehnică a participat (și chiar a câștigat!) la prima cursă de mașini electrice de la noi din țară, Renovatio Electric Drive, cu ocazia inaugurării primei rețele naționale de stații de încărcare rapidă. Noul proiect, însă, marchează un pas uriaș înainte în domeniu.

renovatio-fast-charge-retea-europeana-ecoprofit-2Parteneriatul din Renovatio și Telekom Croația presupune o rețea constând din 73 de stații de încărcare rapidă (dintre care 69 fast-charge la 50 kW în curent continuu, iar 4 ultra-fast-charge, cu puteri între 150 și 350 kW în curent continuu). Cele peste 25 de locații ale proiectului acoperă trei dintre coridoarele principale ale rețelei pan-europene de transport TEN-T: Mediterranean (Croația), Rhine-Danube și Orient/East-Med (România).

Valoarea totală a proiectului este de 4.285.450 euro, din care pentru România sunt alocați 3.110.300 euro.

Prin acest proiect, în următorii 3 ani urmează să fie instalate în România un număr de 53 de stații de încărcare rapidă (50 kW DC) și 3 stații de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW DC), care vor acoperi mai mult de 1.450 km și vor permite ca, zilnic, peste 1.000 de vehicule electrice să poată alimenta – datorită echipamentelor care permit încărcarea simultană a două mașini electrice la fiecare stație. În același timp, vor fi adăugate soluții de încărcare rapidă în mai multe  puncte  existente din cadrul rețelei Renovatio e-charge, aflate pe coridoarele prioritare TEN-T.

renovatio-fast-charge-retea-europeana-ecoprofit-5

 

Stațiile vor fi amplasate la distanțe de maximum 80 km unele de altele, de-a lungul celor două coridoare prioritare care străbat țara noastră:

  • Nădlac – Arad – Timișoara – Deva – Sebeș – Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Constanța
  • Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin – Calafat – Craiova – Caracal – Alexandria – București

Stațiile instalate în acest proiect vor asigura infrastructura necesară pentru călătorii pe distanțe lungi, facilitând adopția vehiculelor electrice în România. Am început implementarea Proiectului în 2017 în locațiile Deva și Pitești, am continuat la începutul acestui an cu București, Târgu Mureș și Timișoara, iar până la sfârșitul lui 2018 urmează să instalăm încă 23 de stații de încărcare rapidă. Sprijinim astfel dezvoltarea transportului ecologic și realizăm interconectarea cu restul Europei.
(Alexandru Teodorescu, director general al diviziei de mobilitate electrică în cadrul Renovatio)

renovatio-fast-charge-retea-europeana-ecoprofit-3

Proiectul se bucură de susținerea Volkswagen, unul dintre partenerii cu tradiție în promovarea mobilității electrice. Volkswagen va pune la dispoziție un model cu propulsie alternativă, VW e-Golf, pentru a însoți echipele Renovatio pe întreg parcusul proiectului și pentru a le oferi acestora un real ajutor în operațiunile de instalare și testare a stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice. Prima stație de încărcare rapidă din România a fost instalată de Renovatio în anul 2015 la sediul Porsche România, importatorul general al mărcii Volkswagen.

Fără îndoială, mașinile electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului; deși piața este încă la început, ne așteptăm ca acest segment să crească exponențial în următorii ani. Observăm un interes în creștere pentru soluțiile de electromobilitate din partea clienților care ne vizitează showroom-urile din toata țara.
(
Bogdan Florea, Manager Volkswagen România)

Grupul Renovatio este unul dintre pionierii industriei de energie regenerabilă din România, fiind compania care a dezvoltat primele parcuri eoliene și fotovoltaice din țara noastră.
Renovatio, prin divizia de mobilitate electrică, a realizat prima rețea publică bazată pe soluții de încărcare rapidă din România. Rețeaua are în prezent 61 de puncte de încărcare în peste 30 de locații, asigurând astfel mobilitatea electrică în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează țara noastră.

SHARE