Se poate: panouri solare competitive Made in Romania cu fonduri europene

Un antreprenor român care încă nu a împlinit 30 de ani ne demonstrează că se poate face și în România un business verde și profitabil. De fapt, fabrica lui Silviu Iordache e singura din țară care produce panouri solare foarte competitive pe piața europeană.

Conform celor de la Agerpres, în fabrica de la Sapoca (Buzău) sunt produse două tipuri de panouri solare de încălzire: colectori solari (care pot funcționa pe toată perioada anului, indiferent de temperatura exterioară) și panouri solare compacte presurizate (care produc apă caldă menajeră atâta vreme cât afară nu sunt temperaturi de îngheț).

Fabrica e un start-up realizat cu fonduri europene pentru dezvoltare rurală, investiția totală ridicându-se la peste 370.000 de euro, din care 70% au fost bani europeni. Cifra de afaceri din 2013 s-a ridicat la 400.000 de euro, iar în 2014 antreprenorul Silviu Iordache se așteaptă să ajungă la un milion de euro, grație programului ”Casa Verde”, care ar trebui să ajute la creșterea cererii pentru instalații și sisteme de energie regenerabilă. Antreprenorul are în plan atragerea și a altor fonduri europene, pentru un proiect de diversificare a gamei de produse (de exemplu boilere termice și recipiente pentru stocarea apei calde).

panouri solare incalzire apa
Produse ecologice, cu un raport calitate/preț foarte bun, fabricate în România și care reprezintă o afacere de un milion de euro deja

Panourile solare produse de antreprenorul român concurează cu succes produse similare alte altor producători europeni, care, însă, au prețuri cu 50-60% mai ridicate. Însă o concurență foarte puternică o reprezintă produsele similare importate din China, despre care Silviu Iordache afirmă că sunt dezavantajate de calitatea îndoielnică. Cu toate acestea, antreprenorul român consideră că a reușit să aducă produsele din fabrica de la Sapoca la prețuri competitive cu cele chinezești, în condițiile unui nivel calitativ mult mai bun.

Estimez că deținem o cotă de 40% din piață și lucrăm la 50% din capacitate, adică 300 de unități pe schimb.

Prețurile panourilor solare românești variază între 1.100 de lei (cel mai mic panou solar, cu 12 tuburi) și 3.000 de lei, vânzările făcându-se prin distribuitori, în general în orașe cu un nivel mai ridicat din punct de vedere financiar, cum ar fi București, Iași, Constanța sau Râmnicu Vâlcea. Un procent de 5% dintre produse sunt vândute chiar prin intermediul magazinului online, iar recent firma antreprenorului român a înregistrat și două comenzi mari, una de 40 de sisteme pentru o fabrică de procesare a cărnii, din Iași, respectiv una de 30 de sisteme, pentru Spitalul din Slobozia.

Silviu Iordache, în ciuda vârstei mai mici, ar reușit să ridice în circa 5 ani o afacere care, în 2014, se estimează că va ajunge la un milion de euro. Ba chiar ar avea șansa să se dezvolte serios în viitor, dar numai dacă programul Casa Verde ar scăpa de carențele actuale. În plus, tânărul antreprenor român așteaptă implicarea și a altor investitori români în acest domeniu, oarecum virgin în România, deoarece se preconizează o creștere a cererii pentru asemenea produse.