Petroliștii investesc în cel mai mare parc solar din lume. Care va ajuta la… extragerea petrolului

Shell și Total, două dintre cele mai mari companii petroliere din lume, s-au asociat cu guvernul din Oman pentru a realiza o mega-instalație solară. Ceea ce, oricât de optimist ar suna, ascunde un adevăr sumbru privind legătura dintre industria petrolieră și cea solară.

De curând am văzut că Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol din lume, și-a anunțat intențiile de a deveni un mare exportator de electricitate provenită din energia solară. O veste de natură să zguduie din temelii industria petrolieră nu-i așa?

Din această perspectivă, nu ar trebui să ne mire, ba poate unii chiar se vor grăbi să aplaude decizia celor de la Shell și Total, de a se asocia cu guvernul Oman, altă mare țară producătoare de petrol din Orientul Mijlociu, pentru a realiza cel mai mare parc solar din lume.

Investiția se cifrează la circa 600 de milioane de dolari, iar capacitatea acestei mega-instalații solare fi de 1.021 MW. Ceea ce reprezintă aproape dublu față de cel mai mare parc solar din acest moment, Solar Star, din SUA. Atâta doar că, la fel ca în bancurile cu Radio Erevan, proiectul solar al petroliștilor nu are, de fapt, legătură cu ecologia. Ci cu petrolul.

Cât de ușor este să extragi petrolul?

Nu este deloc ușor. Ne-am obișnuit să privim petrolul ca pe un lichid negru, care este pompat din adâncuri și nu ne interesează cum ajunge la pompă, de unde ne alimentăm mașinile cu benzină sau motorină. Însă adevărul este că, în majoritatea puțurilor de petrol, două treimi din petrol se regăsește sub formă vâscoasă, imposibil de pompat pe cale convențională.

oman miraah energie solara - ecoprofit 1
Dacă vă gândiți la ”fracking”, nu sunteți prea departe, principial…

Prin urmare, după ce petrolul ”ușor de scos” se termină, petroliștii apelează la metoda EOR (Enhanced Oil Recovery), care utilizează aburii pentru a forța petrolul ”greu de scos” să devină mai puțin vâscos și să fie extras mai ușor. De aproape o jumătate de secol, este cea mai ieftină metodă de a utiliza și ”petrolul greu”, care, după cum am spus mai devreme, reprezintă peste 60% din rezervele totale de petrol cunoscute.

Pentru a obține aburi, petroliștii folosesc în general gazele naturale. Ceea ce, din punct de vedere energetic, înseamnă că, pentru obținerea unui baril de ”petrol greu”, se consumă echivalentul unui sfert de baril de ”petrol ușor”. Pe lângă cheltuielile mai mari pentru extragerea petrolului vâscos, arderea gazului natural înseamnă și un grad mai mare de poluare în procesul de extracție.

În Oman, se estimează că sunt consumate un sfert din rezervele de gaze naturale ale țării doar pentru acest proces EOR de extracție a ”petrolului greu”. Anual se ard 1,7 cvadrilioane BTU de gaz natural în Oman, care ar putea satisface necesarul de energie a aproape 10% din teritoriul SUA! Deci, din punctul de vedere al industriei petroliere, enegia solară este o alternativă excelentă.

Cât de mult contează soarele pentru industria petrolului?

Mega-instalația solară de 1.021 MW (proiect botezat ”Miraah”) este realizată de compania americană GlassPoint (al cărei sediu este în California, culmea…) și se preconizează că va produce 6.000 de tone de aburi zilnic, utilizând apa existentă în puțurile petroliere.

Înlocuirea procesului convențional EOR de producere a aburilor cu unul bazat pe energia solară se estimează că ar duce la reducerea consumului de gaze naturale în Oman cu circa 80%. Deci gazele naturale ar putea fi utilizate în alte domenii, ba ar putea fi chiar exportate, ceea ce ar însemna venituri însemnate pentru Oman și o amortizare mai rapidă a investiției.

oman miraah energie solara - ecoprofit 3
Sere solare folosite pentru… extragerea petrolului! Cât de antagonic sună…

Interesant este faptul că GlassPoint nu folosește panouri fotovoltaice convenționale, ci soluția mult mai complexă a concentratoarelor solare.

Însă costurile și riscurile sunt reduse datorită ideii inedite de a îngloba aceste concentratoare în ”sere” imense, care protejează dispozitivele de vicisitudinile deșertului, fiind și mult mai ușor de curățat.

Construcția proiectului Miraah a început în acest an, iar în 2017 vor începe să funcționeze primele module. Tot ansamblul va ocupa o suprafață de 3 kilometri pătrați, de aproape 10 ori mai puțin decât un proiect convențional cu panouri fotovoltaice.

oman miraah energie solara - ecoprofit 2
Păcat că o idee eco ingenioasă este deturnată pentru activități poluante

Deci proiectanții se așteaptă ca această idee să se popularizeze rapid în lume, deoarece în curând vor crește prețurile de producție din cauza epuizării ”petrolului ușor” și necesității de a exploata ”petrolul greu”. De altfel, în Oman ”petrolul greu” se estimează că reprezintă o afacere de viitor cifrată la 115 miliarde de dolari. Iar, pe plan mondial, ”petrolul greu” promite în următoarele decade un business de cvadrilioane de dolari.

Așadar, războiul energiilor regenerabile împotriva sectoarelor poluante este departe de a fi câștigat. Unii analiști consideră că industria petrolieră se va număra printre principalii clienți ai industriei solare, urmând a influența puternic boom-ul producției de sisteme solare. Iar cei din industria petrolieră consideră că vor reduce poluarea, deci fac un bine societății și mediului. Însă, în realitate, deturnarea energiei solare pentru a crește producția de petrol nu face decât să accelereze poluarea și schimbările climatice.