”Shower of the Future”: dușul care reciclează 90% din apa folosită

Compania suedeză Orbital Systems le oferă celor interesați un duș cu o tehnologie inspirată din domeniul aeronautic. Mai exact, un duș de lux, care filtrează și reciclează apa utilizată, aducând mari economii în materie de consum și curent. Iată mai multe detalii despre ”Shower of the Future”.

shower of the future dus economie apa - ecoprofit 0

Încet, dar sigur, omenirea se îndreaptă spre o criză a apei. Poluarea intensivă a apelor, prin deversarea reziduurilor și deșeurilor în râuri sau mări, dar și nevoia crescută de utilizare, în principal din considerente igienice, va face apa foarte scumpă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat (deja acest trend este vizibil în domeniul apei potabile).

Suedezii de la compania Orbital Systems vin în întâmpinarea acestei probleme cu un duș foarte interesant, a cărui tehnologie provine direct din domeniul stațiilor spațiale. Acolo unde resursele trebuie foarte atent gestionate, iar reciclarea apei este printre priorități.

Cel mai important aspect al sistemului ”Shower of the Future” ține de modul în care este reciclată apa utilizată. În podea sunt prevăzute două filtre: ”Capsula Micro” elimină particulele mari (de la firele de păr la resturile de piele), iar ”Capsula Nano” este răspunzător de purificarea apei la nivel microbian – proiectanții susțin că gradul de purificare al acestuia este de 99,99%.

Modul de funcționare principial presupune umplerea cu apă a unui rezervor de 5 litri, apă care poate fi deja caldă (de la rețea) sau care poate fi încălzită instant, cu ajutorul unei rezistențe. Odată demarat procesul, prin apăsarea pe comutatorul central (de unde se reglează în mod intuitiv și temperatura apei, grație iluminării prin leduri roșii și albastre), apa ajunsă în podea este analizată de senzori speciali, care decid care este gradul de contaminare. În cazul în care apa este prea contaminată pentru a mai fi trecută prin filtre, cantitatea respectivă este eliminată din sistem, fiind înlocuită cu o cantitate similară de apă proaspătă.

shower of the future dus economie apa - ecoprofit 3
Cele două filtre (Micro și Nano) stau la baza tehnologiei de reciclare eficientă a apei

În condiții ideale, sunt suficienți 5 litri de apă pentru un duș normal. Ceea ce reprezintă o economie de circa 90% față de utilizarea dușurilor convenționale, care, de regulă, necesită chiar și 50 de litri de apă într-o ”sesiune”. În același timp, se pot obține economii de energie de circa 80% față de un duș normal, deoarece apa utilizată și reciclată necesită o cantitate foarte mică de curent pentru a fi readusă la temperatura dorită.

Proiectanții au realizat și o traducere în bani a acestor economii (pentru condițiile din Suedia): anual se pot economisi aproape 1.000 de euro. În plus, garanția celor două filtre este și ea ridicată: circa 3.000 de cicluri de utilizare pentru ”Capsula Micro”, respectiv 10.000 de cicluri pentru ”Capsula Nano”. Iar durata acestora de viață poate fi controlată prin intermediul unei aplicații de smartphone.

shower of the future dus economie apa - ecoprofit 1Singurul impediment ține de prețul de achiziție ridicat al ”Shower of the Future”, care pornește de la 3.995 euro. Un duș de lux, dacă vreți, dar și o investiție care se poate amortiza în doar câțiva ani, în paralel asigurând și un mod de viață sustenabil.

Interesante și referințele acestui sistem: ”Shower of the Future” a fost achiziționat de spitale din Suedia, ba chiar și de armata suedeză. Iar pentru sistemul hotelier poate reprezenta o investiție demnă de toată atenția. Cu siguranță, odată ce tehnologia va deveni mai populară, acest tip de duș sustenabil va deveni mult mai accesibil, iar consumul de apă se va reduce simțitor pe plan mondial. Ceea ce e o veste bună, nu-i așa?