Sistemul modular de mini-eoliene care poate fi adaptat pe orice clădire

Adaptarea eolienelor pe clădirile din mediul urban este mai dificilă, deoarece vorbim de dispozitive complexe, voluminoase... Sau poate că pur și simplu ne-am înșelat până acum, iar soluția Windflock (”turba de eoliene”) ar trebui să fie pusă cât mai repede în aplicare.

windflock mini-eoliene - ecoprofit 0

Compania germană Emami Design propune o soluție inedită de utilizare a energiei eoliene, chiar dacă numele pare comic: Windflock (”turma de vânt”, într-o traducere directă). Ei bine, sistemul lor are marele avantaj că este modular, deci poate fi adaptat în locuri unde nici nu ne-am fi gândit până acum să beneficiem de avantajele vântului.

windflock mini-eoliene - ecoprofit 1Windflock aplică un principiu de tip puzzle, constând din mini-eoliene care pot fi conectate între ele, dând naștere unei structuri 3D, care seamănă cu un cristal. Fiecare mini-eoliană beneficiază de mai multe brațe metalice, acestea putând fi conectate la brațele altor mini-eoliene – gândiți-vă puțin la jocurile LEGO și așa veți avea o imagine mai clară.

O singură mini-eoliană produce prea puțin curent pentru a fi rentabilă. Dar, dacă sunt grupate, aceste mini-eoliene promit o eficiență interesantă, mai ales raportat la locurile unde pot fi plasate – și unde nu pot fi montate eoliene mai performante, din cauza dimensiunilor acestora. Pentru moment, cei care au gândit Windflock nu oferă și o soluție pentru cablurile de transport a curentului electric produs, dar acestea sunt deja detalii.

windflock mini-eoliene - ecoprofit 2Și mai interesant este că principiul de montare ar permite, cel puțin în teorie, ca un sistem Windflock să fie plasat între două clădiri adiacente, unde curenții care se formează ar putea produce o cantitate suficientă de energie pentru justificarea investiției. Cum în mediul urban se formează mulți curenți datorită clădirilor înalte, Windflock esteo idee care merită explorată.

Pentru moment, Windflock este doar la stadiul de propunere digitală, compania Emami Design nefiind încă interesată să și producă asemenea mini-eoliene. Totuși, s-ar putea ca, în curând, să vedem așa ceva și în realitate, odată ce va fi depășită și etapa calculelor inginerești și a celor de fezabilitate.