Sisteme moto-propulsoare ieftine pentru mașinile electrice și hibride, de la Continental

Anunțul celor de la Continental e oarecum bulversant: la Salonul Auto Frankfurt 2015, vor prezenta publicului un sistem moto-propulsor gândit pentru mașinile electrice și hibride plug-in din... China. Cum vine asta?

continental sistem masini electrice hibride plug-in china - ecoprofit 0

Specialiștii Continental consideră că, în ciuda reticențelor actuale privind mașinile electrice, hibride și hibride plug-in, cota de piață a acestora va crește simțitor, de la circa 4% în prezent la peste 20% în 2025. Iar cea mai mare piață de mașini eco este de așteptat să fie în China, unde se preconizează vânzări de circa 34 de milioane de vehicule cu propulsie (încă) neconvențională.

Prin urmare, compania se pregătește intens pentru a acapara cât mai mult din această piață, propunând un sistem moto-propulsor special conceput pentru piața chineză. Conceptul inovativ combină într-o singură unitate compactă atât motorul electric, dar și transmisia și componentele electronice.

continental sistem masini electrice hibride plug-in china - ecoprofit 1Sistemul este scalabil, putând oferi puteri de la 60 kW până la 120 kW, iar motorul este oferit în două versiuni constructive, asincron sau sincron cu magneți permanenți. Astfel, sistemul poate fi utilizat atât pentru mașini 100% electrice, dar și pentru modele plug-in hibrid. Iar, datorită conceptului modular, nu trebuie modificate decât dimensiunea rotorului și lungimea totală a unității pentru adaptarea la diversele aplicații.

Un mare avantaj al acestui concept compact ține de scăderea costurilor de producție prin eliminarea unei varietăți de componente (conectori, cabluri și legături hidraulice), iar designul compact a dus și la reducerea masei cu 15% față de un sistem comparabil realizat convențional, din subansamble separate. În plus, inginerii Continental s-au adaptat cerințelor furnizorilor chinezi – de aceea vorbim, practic, de un sistem destinat pieței chinezești.

Cu siguranță, lucrurile nu se vor opri aici, iar specialiștii Continental sunt sigur că vor avea colaborări și cu mari constructori auto din Europa, Japonia sau SUA. Și asta deoarece acest sistem propus de ei poate contribui cu succes la scăderea și mai mult a prețurilor mașinilor electrice (influențate cel mai mult de costul bateriilor), dar și la intrarea pe piață a unor noi jucători, care să anime competiția.