SmartPoles – stâlpii de iluminat cu tehnologie wireless 4G LTE

  smartpole iluminat public 4g lte - ecoprofit 0

  În timp ce lumea se pregătește pentru o ”invazie” a becurilor de tip LED, care vor reduce semnificativ consumul de energie, deci vor duce și la mari economii, dar și la reducerea poluării (vezi exemplul Indiei), în SUA domeniul iluminatului public face un mare pas înainte.

  smartpole iluminat public 4g lte - ecoprofit 1
  Idee inedită: LED + 4G LTE = SmartPole

  Mai exact, Los Angeles devine primul oraș din lume în care vom vedea un nou tip de stâlpi de iluminat public: SmartPoles. SmartPoles reprezintă rezultatul unui parteneriat dintre cunoscutele companii Philips și Ericsson, una specialistă în domeniul tehnologiilor de iluminare, cealaltă în domeniul telecomunicațiilor.

  Un astfel de SmartPole beneficiază atât de ultima tehnologie în materie de becuri economice LED, combinată cu Philips CityTouch (un sistem de management al iluminatului public, bazat pe tehnologii mobile și de tip cloud), dar și de tehnologia wireless 4G LTE, grație integrării în stâlp a unui nou tip de mini-celulă pentru telecomunicații, dezvoltată de Ericsson special pentru asemenea aplicații.

  Practic, un astfel de SmartPole va asigura o acoperire mai bună pentru semnalul telefoniei mobilă, eliminând necesitatea instalării unor antene de mare putere. Din punct de vedere financiar, operatorii de telefonie mobilă vor închiria aceste celule Ericsson, ceea ce va aduce un profit municipalității. Asta în timp ce becurile LED Philips se estimează că vor scădea cu 70% factura de energie a primăriei. Cum ar veni, ”win-win scenario” pentru bugetul orașului.

  Pentru început, în Los Angeles vor fi montați 100 de SmartPoles în cursul anului 2016 (deja 22 au fost montați în zona Hollywood), urmând ca, până în 2020, numărul de SmartPoles să crească la minimum 500. Cum Philips estimează că traficul mobile de dateva crește cu 900% (!) până în 2020, se pare că ideea de SmartPoles are șanse să devină foarte rapid un business extrem de profitabil nu doar în restul SUA, ci și pe mapamond. Oare în România când vor ajunge primii ”stâlpi de iluminat deștepți”?smartpole iluminat public 4g lte - ecoprofit 2