ȘOCANT: subvențiile pentru carburanții fosili depășesc 5 trilioane USD în 2015!

FMI anunță un fapt de-a dreptul incredibil: conform specialiștilor săi, subvențiile acordate de statele lumii pentru carburanții fosili (cărbuni, gaze, petrol) se ridică la revoltătoarea sumă de 5,3 trilioane USD în 2015. Asta în timp ce subvențiile pentru investițiile în energiile regenerabile sunt de numai 120 miliarde USD (circa 2% față de subvențiile pentru carburanții fosili). E un semnal de alarmă suficient de clar?

subventii combustibili fosili - ecoprofit 3

5.300.000.000.000 USD – atât estimează Fondul Monetar Internațional într-un studiu recent că se cheltuie anual pentru subvenționarea cărbunilor, gazelor naturale și petrolului pe mapamond. Ceea ce se poate traduce și astfel: în fiecare minut, din banii contribuabililor din toate țările Pământului sunt cheltuiți 10 milioane de dolari pentru a ține scăzute artificial prețurile pentru cărbuni, gaze și petrol.

Sau, și mai concret: subvențiile pentru combustibilii responsabili de poluarea din ce în ce mai stringentă depășesc cu mult cheltuielile cumulate ale guvernelor din toată lumea pentru sănătate și educație. Ba unele voci susțin că subvențiile ar putea costa chiar mai mult decât estimările, luându-se ca exemplu anul 2013, când totalul subvențiilor s-a ridicat la 4,9 trilioane, deși estimarea inițială fusese de numai 2 trilioane!

Pentru economiști, graficul următor ar trebui să fie suficient de explicit:

subventii combustibili fosili - ecoprofit 1
Dacă vă întrebați de ce sunt cărbunii, gazele și petrolul destul de ieftini încă, unul dintre răspunsuri ține de subvențiile de care beneficiază companiile din acest sector energetic

Conform analistului Nicholas Stern, de la London School of Economics, acest studiu ne arată cât de falsă este ideea că acești carburanți fosili ar fi ieftini. Practic, subvenționarea lor influențează puternic negativ piețele comerciale și economia globală, pe lângă faptul că produc efecte dezastruoase la nivelul sănătății populației și a mediului înconjurător.

Conform specialiștilor FMI, dacă s-ar elimina subvențiile la carburanții fosili, emisiile de CO2 (principalele responsabile pentru efectul de seră) ar scădea cu 20%. Ceea ce ar însemna un mare pas spre stoparea sau încetinirea încălzirii globale, un deziderat asupra căruia marile națiuni dezvoltate nu par să ajungă la un consens.

Intrând puțin în detaliu, subvențiile pentru cărbuni (care poartă cea mai mare responsabilitate pentru poluarea atmosferică) reprezintă peste jumătate din total, depășind bariera de 3 trilioane USD. Petrolului îi revin o treime din subvenții (deci în jur de 1,5 trilioane USD), iar restul banilor (circa 0,5 trilioane USD) sunt cheltuiți pentru susținerea sectorului gazelor naturale. Prin comparație, subvențiile acordate energiilor regenerabile nu depășesc, pe plan mondial, 120 de miliarde de dolari – adică 0,12 trilioane USD.

subventii combustibili fosili - ecoprofit 2

Cele mai multe subvenții se acordă în China (circa 2,3 trilioane de dolari), în principal pentru termocentralele care utilizează cărbunii ca materie primă. La o distanță destul de mare se situează SUA (700 miliarde USD), Rusia (335 miliarde USD), Uniunea Europeană (330 miliarde USD), India (277 miliarde USD) și Japonia (157 miliarde USD).

Este interesant ce s-ar întâmpla dacă subvențiile ar fi eliminate: conform lui Jim Yong Kim, președintele Băncii Mondiale, ar dispărea enorma discrepanță dintre cei foarte bogați și cei foarte săraci. Practic, în acest moment, subvențiile pentru carburanții fosili îi favorizează de 6 ori mai mult pe cei bogați decât pe cei săraci, iar costurile reale de producție sunt ascunse prin această stratagemă. În plus, Organizația Internațională a Sănătății atrage atenția că aceste subvenții induc și alte cheltuieli suplimentare, de cel puțin 1,5 trilioane de dolari, pentru tratarea bolilor cauzate de poluarea produsă prin arderea carburanților fosili.

Expertul Shelagh Whitley, de la Overseas Development Institute, afirmă că o mare parte din banii proveniți din subvenții sunt folosiți de companiile din sectorul combustibililor fosili pentru căutarea unor noi zăcăminte de cărbuni, petrol și gaze, ceea ce echivalează cu un ”bilet dus” spre dezastrul ecologic anunțat de creșterea poluării. Specialiștii în domeniul climei avertizează că, dacă nu reducem gradul de poluare cauzat de arderea combustibililor fosili, în mai puțin de 20 de ani vom ajunge la creșterea cu 2 grade a temperaturii globale, ceea ce este considerat catastrofal pentru civilizația noastră modernă.

subventii combustibili fosili - ecoprofit 4

Din fericire, au început să se ia măsuri în unele părți ale lumii: China a demarat deja un program ambițios de reducere a folosirii cărbunilor și de investiții majore în sursele de energie regenerabilă; India a renunțat la subvențiile pentru diesel încă de la finalul lui 2014; țări în plină dezvoltare economică, precum Indonezia, Tailanda, Mexic, Maroc sau Egipt au adoptat noi legislații privind reducerea subvențiilor.

Un lucru e cert: renunțarea la subvenționarea carburanților fosili va induce și renunțarea la subvențiile (mult mai mici) din sectorul energiilor regenerabile. Moment în care va fi foarte vizibilă diferența uriașă de costuri în favoarea energiilor regenerabile. La care se va adăuga avantajul net ținând de lipsa poluării.