Într-un TOP 10 al celor mai mari parcuri solare din lume, primele locuri erau ocupate de câteva proiecte din SUA, cele mai mari având o capacitate instalată de 550 MW și fiind plasate tot în California: Topaz Solar și Desert Sunlight.

Acum, noul proiect Solar Star de 579 MW devine, în mod oficial, cel mai mare parc solar din lume, fiind conectat la rețeaua de curent a Californiei care cumpără curentul produs prin intermediul companiei de utilități Southern California Edison – însă detalii privind prețurile convenite sau costurile totale ale investiției nu au fost făcute publice, deocamdată.
Construcția Solar Star a fost demarată în 2013 și se întinde pe o suprafață de 1.300 de hectare în deșert. Proiectul a presupus montarea a peste 1,7 milioane de panouri fotovoltaice produse de SunPower, suficiente pentru a alimenta cu energie electrică peste 255.000 de gospodării anual. Folosirea acestei ”ferme solare” în locul unei termocentrale înseamnă o reducere a poluării estimată la circa 570.000 de tone de CO2 anual (sau cam cât poluează într-un an peste 100.000 de mașini).
Și mai interesant este că proiectul a fost terminat cu 6 luni înainte de termen, iar perioada de funcționare la capacitate nominală este estimată la peste 20 de ani. Proiectul Solar Star utilizează tehnologia ”Oasis Power Plant”, presupunând module de câte 1 MW dotate cu panouri care se rotesc automat după soare (SunPower Tracker), cablurile aferente și invertoare inteligente, dar și mini-centrale atașate.
Astfel, transportul modulelor și asamblarea lor sunt mult mai rapide și eficiente. În plus, curățarea panourilor fotovoltaice se realizează total automat, prin sisteme robotizate care consumă cu 90% mai puțină apă decât sistemele convenționale și care funcționează preponderent noaptea, pentru a nu afecta producerea curentului electric ziua.
Odată cu punerea în funcțiune a acestui uriaș parc solar, peste 50% din energia electrică produsă în California provine din surse regenerabile, în principal cea solară. Este adevărat, și legile contribuie la acest fapt: până în 2020, companiile de utilități sunt obligate să cumpere 33% din curentul electric de la producătorii care folosesc energii regenerabile. Iar din 2020 încolo, se pare că procentul va crește la cel puțin 50%. Un exemplu pe care ar trebui să îl urmeze toată lumea, nu credeți?