Solar Star a devenit cel mai mare proiect solar operațional din lume

Unde altundeva decât în California putea să apară un astfel de proiect ecologic gigant?! Noua ”fermă solară” din Antelope Valley are o capacitate maximă de 579 MW și a fost pusă în funcțiune în mod oficial în data de 19 iunie a acestui an.

solar star record 579 mw - ecoprofit 0

Într-un TOP 10 al celor mai mari parcuri solare din lume, primele locuri erau ocupate de câteva proiecte din SUA, cele mai mari având o capacitate instalată de 550 MW și fiind plasate tot în California: Topaz Solar și Desert Sunlight.

solar star record 579 mw - ecoprofit 2
Solar Star văzut cu Google Maps

Acum, noul proiect Solar Star de 579 MW devine, în mod oficial, cel mai mare parc solar din lume, fiind conectat la rețeaua de curent a Californiei care cumpără curentul produs prin intermediul companiei de utilități Southern California Edison – însă detalii privind prețurile convenite sau costurile totale ale investiției nu au fost făcute publice, deocamdată.

Construcția Solar Star a fost demarată în 2013 și se întinde pe o suprafață de 1.300 de hectare în deșert. Proiectul a presupus montarea a peste 1,7 milioane de panouri fotovoltaice produse de SunPower, suficiente pentru a alimenta cu energie electrică peste 255.000 de gospodării anual. Folosirea acestei ”ferme solare” în locul unei termocentrale înseamnă o reducere a poluării estimată la circa 570.000 de tone de CO2 anual (sau cam cât poluează într-un an peste 100.000 de mașini).

solar star record 579 mw - ecoprofit 3Și mai interesant este că proiectul a fost terminat cu 6 luni înainte de termen, iar perioada de funcționare la capacitate nominală este estimată la peste 20 de ani. Proiectul Solar Star utilizează tehnologia ”Oasis Power Plant”, presupunând module de câte 1 MW dotate cu panouri care se rotesc automat după soare (SunPower Tracker), cablurile aferente și invertoare inteligente, dar și mini-centrale atașate.

Astfel, transportul modulelor și asamblarea lor sunt mult mai rapide și eficiente. În plus, curățarea panourilor fotovoltaice se realizează total automat, prin sisteme robotizate care consumă cu 90% mai puțină apă decât sistemele convenționale și care funcționează preponderent noaptea, pentru a nu afecta producerea curentului electric ziua.

Odată cu punerea în funcțiune a acestui uriaș parc solar, peste 50% din energia electrică produsă în California provine din surse regenerabile, în principal cea solară. Este adevărat, și legile contribuie la acest fapt: până în 2020, companiile de utilități sunt obligate să cumpere 33% din curentul electric de la producătorii care folosesc energii regenerabile. Iar din 2020 încolo, se pare că procentul va crește la cel puțin 50%. Un exemplu pe care ar trebui să îl urmeze toată lumea, nu credeți?